Οι “Φωλιές της Ουλμ” στη Γερμανία (φωτό)

Οι "Φωλιές της Ουλμ" στη Γερμανία (φωτό)

Πάνε δύο χρόνια από τότε που λειτουργεί το πρόγραμμα “Φωλιές της Ουλμ” (Ulmer Nester), που αναφέρεται στις καινοτόμες κάψουλες ύπνου που εγκαταστάθηκαν στην πόλη Ουλμ της Γερμανίας, για να μπορούν να κοιμούνται οι άστεγοι με ασφάλεια τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Οι Φωλιές της Ουλμ έκαναν το γύρο του διαδικτύου τον περασμένο Μάρτιο, όταν το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε και τέθηκε στο “τραπέζι” η επέκτασή του και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει και πάλι, φέτος, στη Γερμανία, οι κάψουλες έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Πρόκειται για μια ιδέα στην οποία εμπλέκονται πια έξι διαφορετικοί νέοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που συνεργάζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίησή της. Όπως έγινε γνωστό, ειδικές κάψουλες (“φωλιές”) τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης Ουλμ για να φιλοξενήσουν τους άστεγους που δεν επιθυμούν να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας αστέγων των δήμων.

Κάθε κάψουλα μπορεί να χωρέσει ως και δύο άτομα, με τα πράγματά τους, και ένα ζώο συντροφιάς. Διαθέτουν μόνωση και προστατεύονται από τους ανέμους και τη βροχή, με το σχεδιασμό τους να επιτρέπει τη ροή φρέσκου αέρα. Ηλεκτροδοτούνται με ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας θέρμανση στους “ένοικους”, σύνδεση με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της πόλης, ενώ κλειδώνουν από μέσα ώστε να παρέχουν ασφάλεια.

Σε συνεργασία με υπαλλήλους των δήμων –που καθαρίζουν τις κάψουλες μετά από κάθε χρήση–, οι άνθρωποι του προγράμματος κάνουν συνεχώς βελτιώσεις στη λειτουργία των κατασκευών αυτών, καθώς βρίσκονται ακόμα σε στάδιο πρωτοτύπου.

Στη λειτουργία και παρακολούθηση του προγράμματος εμπλέκεται η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του Ulmer Nester στα τοπικά ΜΜΕ, η απήχηση που έχουν οι κάψουλες ύπνου στους κατοίκους της πόλης είναι μεγάλη. «Έχουμε δει πράγματα που δεν φανταζόμασταν, όπως για παράδειγμα τους περίοικους να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τσάι. Επίσης οι άνθρωποι του δήμου είναι πολύ υποστηρικτικοί», ενώ και οι άστεγοι που τις χρησιμοποιούν δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι.

Λύση μόνο για έκτακτες περιπτώσεις

Οι “Φωλιές της Ουλμ” αποδεικνύονται αποδεκτή εναλλακτική για εκείνους τους άστεγους που, για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους, ή επειδή έχουν ζώο συντροφιάς, δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κέντρο φιλοξενίας αστέγων. Φυσικά δεν υπάρχουν αρκετές κάψουλες για όλους τους άστεγους.

Άλλωστε, η ομάδα που εμπλέκεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει διευκρινίσει ότι οι κάψουλες προορίζονται για χρήση σε έκτακτες περιπτώσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κανονική στέγαση. Εδώ υπεισέρχεται και η κριτική που έχει δεχθεί το πρόγραμμα, για παράδειγμα από τοπικούς πολιτικούς φορείς. Ορισμένοι στέκονται στο αισθητικό κομμάτι, λέγοντας ότι δεν δίνεται ωραία εικόνα για την πόλη με τις κάψουλες για αστέγους. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι κακώς γίνεται επένδυση σε μια τέτοια λύση, τη στιγμή που υπάρχουν ανεκμετάλλευτα ακίνητα και τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάψουλες κατασκευάζονται, ακόμα και τώρα, με τα χέρια από την Ulmer Nest. Αν οι αποδειχθούν επιτυχείς, το Ulmer Nester αποβλέπει σε μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγή “φωλεών”, εφόσον υπάρξει ζήτηση από τις τοπικές διοικήσεις αρκετών πόλεων. Άλλωστε, στη Γερμανία εκτιμάται ότι ο αριθμός των αστέγων ξεπερνά συνολικά τους 600.000. 

Ήδη μερικές κάψουλες έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες πόλεις όπως τη Στουτγκάρδη, όμως οι Αρχές της πόλης εκτιμούν ότι οι ανάγκες της διαφέρουν κατά πολύ αυτών της Ουλμ. Όπως αναφέρουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, διατίθενται ειδικά κοντέινερ και αίθουσες έκτακτης ανάγκης για τους άστεγους που επιλέγουν να μην φιλοξενηθούν στα βασικά κέντρα φιλοξενίας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος στο Βάιμπλινγκεν, Όλιβερ Κόνραντ, «οι Φωλιές της Ουλμ απευθύνονται σε εκείνους που κατ’ επιλογήν περνούν τη νύχτα στο δρόμο και γενικά δεν θέλουν να μείνουν σε δομές φιλοξενίας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες εδώ, και συνήθως παραπέμπονται σε ειδικούς συμβούλους, προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση διαμονής για τα άτομα αυτά. Έχουμε δομές, κανείς δεν χρειάζεται να μένει στο δρόμο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι