Οι “πράσινες ανατιμήσεις” προκαλούν εξεγέρσεις – Η περίπτωση της Χιλής

Οι "πράσινες ανατιμήσεις" προκαλούν εξεγέρσεις - Η περίπτωση της Χιλής , Σωτήρης Καμενόπουλος

Τελικώς το παγκόσμιο συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP25) μεταφέρθηκε από τη Χιλή στην Ισπανία. Ο λόγος ήταν ακριβώς αυτός ο οποίος είχε αναφερθεί στο άρθρο της 24ης Οκτωβρίου 2019, δηλαδή τότε που ο Πρόεδρος της Χιλής διαβεβαίωνε ότι το συνέδριο δεν θα ακυρωνόταν. Ας δούμε όμως ορισμένα ακόμη στοιχεία τα οποία ίσως να διαφωτίσουν περισσότερο κάποιες μη-εύκολα αναγνωρίσιμες πτυχές των γεγονότων. Ας αναζητήσουμε πρώτα τη γενεσιουργό αιτία του ξεσηκωμού των Χιλιανών. Οι Χιλιανοί ξεσηκώθηκαν από τους καναπέδες τους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες, κατά 30 pesos ανά διαδρομή (λιγότερο από 4 σεντς).

Για ένα συνηθισμένο φοιτητή ή εργαζόμενο στη Χιλή που χρησιμοποιεί δημόσιες μεταφορές το πολύ 50 φορές το μήνα, αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος περίπου 1,90 ευρώ. Η γενεσιουργός αιτία του ξεσηκωμού ήταν ακριβώς αυτός: η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Παράδοξο; Όχι για όσους κοιτούν τη μεγάλη εικόνα των ενεργειακών, οικονομικών, πολιτικών και και κοινωνικών επιπτώσεων.

Στη Χιλή η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μεταξύ των ετών 2000-2018 αυξήθηκε από τα 0,03 GW στα 4,5 GW, δηλαδή υπήρξε μία αύξηση κατά 14.900% (δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τοις εκατό). Εδώ μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης. Η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη Χιλή οφείλεται, όπως η ίδια η χιλιανή κυβέρνηση παραδέχθηκε, στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό).

Η αύξηση αυτή με τη σειρά της οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους στη Χιλή. Η οποία αύξηση του ενεργειακού κόστους οφείλεται, με τη σειρά της, στην αύξηση χρήσης των ΑΠΕ. Bingo! Οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες ως τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας. Οι Έλληνες το αντιλήφθηκαν αυτό με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε – με χρήση ξύλινης, διπλωματικής γλώσσας – από τον ΑΔΜΗΕ στις 23 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα τον ΑΔΜΗΕ «λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών». Τι σημαίνει αυτό σε απλά Ελληνικά; Λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Έλληνες πολίτες θα το αντιληφθούν αυτό, όταν λάβουν τους επόμενους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι πραγματικά συνέβη στην Χιλή 

Αυτό που συνέβη στη Γαλλία με τα Κίτρινα Γιλέκα, συνέβη και στη Χιλή: η μεσαία τάξη αρχίζει να αντιδρά παγκοσμίως στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων οι οποίοι σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια. Αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί παγκοσμίως, εάν υλοποιηθεί το σχέδιο που αποκάλυψε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τον Αύγουστο του 2019 περί επιβολής παγκόσμιου κατά κεφαλήν ετήσιου φόρου 1000 δολαρίων για να αποτραπεί, (δήθεν) η αλλαγή του κλίματος;

Ας επισημανθούν και πάλι οι λέξεις «ετήσιος φόρος», καθώς ο κόσμος ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν θα πρόκειται για εφάπαξ φόρο. Εξαιτίας της ελάχιστης αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Χιλή, ξέσπασε ολόκληρη κοινωνική επανάσταση. Ας αναρωτηθούν ορισμένοι τι θα προκύψει παγκοσμίως με την επιβολή του παγκόσμιου ετήσιου κατά κεφαλήν φόρου των 1000 δολαρίων.

Τα φαινόμενα του Σαντιάγο και του Παρισιού θα αποτελούν ανέκδοτο σε σύγκριση με τον παγκόσμιο κοινωνικό πόλεμο που θα ξεσπάσει με αιτία την επιβολή πράσινων φόρων στη μεσαία τάξη. Ποιο το αστείο της υπόθεσης; Ότι παρατηρείται ήδη αρθρογραφία, κυρίως από αριστερούς, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν – ή μάλλον να παρερμηνεύσουν δολίως(;) – τον κοινωνικό ξεσηκωμό της Χιλής με το νεοφιλελευθερισμό.

Η γνωστή καραμέλα των δήθεν επαναστατών της πολυθρόνας. Καμία σχέση δεν έχει ο ξεσηκωμός της Χιλής με την πολιτική. Οι Χιλιανοί ξεσηκώθηκαν εξαιτίας της επιβολής φόρων λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Αυτό προκλήθηκε, κατ’αντιστοιχία με την Ελλάδα, «λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο» της Χιλής, οπότε η κυβέρνηση της Χιλής προέβη «σε αναπροσαρμογή» των τιμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ας πάμε τώρα σε αυτό καθαυτό το συνέδριο COP25 το οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικώς στην Ισπανία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019. Αρχικώς, ας αναφερθεί μία λεπτομέρεια την οποία ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί. Οι συζητήσεις για τη μεταφορά του συνεδρίου COP25 είχαν ξεκινήσει ήδη, πριν ακυρωθεί αυτό επισήμως από τον πρόεδρο της Χιλής.

Οργή για την “πράσινη” ελίτ

Οι συζητήσεις που διακινούταν – ως σκέψεις και μόνο – σε επιστημονικούς κύκλους την περίοδο πριν ακυρωθεί το COP25, ήταν να μεταφερθεί το συνέδριο στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Βόννη. Γι’ αυτό άλλωστε ο γράφων είχε προτείνει, πριν καν ακυρωθεί το συνέδριο στη Χιλή, να μεταφερθεί αυτό στην Κρήτη, (ας διαβάσουν λεπτομέρειες οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες στον επίλογο). Τι συνέβη άραγε και τελικώς η πανίσχυρη Γερμανία δεν προτιμήθηκε για τη διεξαγωγή του COP25;

Πολύ απλά, την ίδια βδομάδα που ξεσηκωνόταν οι Χιλιανοί εναντίον της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, οι δρόμοι της Βόννης κατακλυζόταν από αγανακτισμένους αγρότες οι οποίοι διαδήλωναν με τα τρακτέρ τους εναντίον των περιβαλλοντικών κανονισμών και της αύξησης της τιμής των καυσίμων η οποία θα απειλήσει το βιοπορισμό τους. Βλέπετε, ηλεκτροκίνητα τρακτέρ δεν μπορούν να υπάρξουν!

Ως εκ τούτου, εάν τολμούσε η “πράσινη” παγκόσμια ελίτ να διεξάγει το συνέδριό της στη Βόννη, τότε θα ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε «μεγάλες αναταραχές, υπέροχες καταστάσεις» εναντίον των πράσινων και αριστερών θιασωτών στην καρδιά της Γερμανίας. Η οποία ήδη βλέπει το πολιτικό της σύστημα να σείεται συθέμελα από την πτώση του χριστιανοδημοκρατικού και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Γιατί πέφτουν τα ποσοστά αυτών των δύο συστημικών Γερμανικών κομμάτων; Επειδή και τα δύο υιοθέτησαν την πράσινη ιδεολογία. Αλλά αυτό απαιτεί νέα συζήτηση, καθώς το φαινόμενο ίσως έρθει και στη χώρα μας (ας τα ακούει η ΝΔ). Ας θυμίσουμε στη συνέχεια την κοινωνική έκρηξη η οποία είχε προκληθεί στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των πύρινων Ισπανικών μνημονίων. Κοινωνική έκρηξη η οποία μεταφέρθηκε και στη χώρα μας το πυριφλεγές 2015 και έφερε στην επιφάνεια νέα κόμματα και αντιλήψεις.

Αναρωτιέται λοιπόν κάποιος, τι ακριβώς είχαν σκοπό να προτείνουν οι σύνεδροι του COP25 στους κατοίκους της Χιλής, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν για μία ελάχιστη αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς; Να χρησιμοποιούν τα πανάκριβα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τις μεταφορές τους; Τι ακριβώς έχουν σκοπό να προτείνουν οι σύνεδροι του COP25 στη μεσαία τάξη της Ισπανίας, η οποία χτυπήθηκε βάναυσα από την οικονομική κρίση όπως ακριβώς οι Έλληνες; Την επιβολή νέων βάρβαρων – πράσινων – φόρων;

Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία

Προσωπική εκτίμηση του γράφοντα είναι ότι ας ετοιμάζονται οι διάφοροι θιασώτες της κλιματικής αλλαγής, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, για «μεγάλες αναταραχές, υπέροχες καταστάσεις». Ο γράφων – παρότι αμφισβητεί καθέτως τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής – επειδή δεν πάσχει από θρησκοληψίες και ιδεοληψίες οποιασδήποτε απόχρωσης, πρότεινε επιμόνως και εγκαίρως, πριν καν ακυρωθεί το συνέδριο της Χιλής, να διεξαχθεί αυτό στην Κρήτη για δύο λόγους:

Πρώτον, το συνέδριο αναμένεται να επισκεφθούν περίπου 25-30 χιλιάδες άτομα. Συνεπώς, τα οικονομικά οφέλη θα ήταν τεράστια για τους επιχειρηματίες της Κρήτης , που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook. Δεύτερον, τα γεωπολιτικά οφέλη θα ήταν επίσης σημαντικά για τη χώρα μας καθώς ο αριθμός των παγκόσμιων συνεδρίων που διεξάγονται σε μία χώρα ενισχύει εμμέσως την ήπια ισχύ (soft power) της χώρας.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση, για άγνωστους λόγους, δεν υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρόταση. Οι ξενοδόχοι της Κρήτης, και ένα σωρό άλλοι επιχειρηματίες του νησιού, έχασαν μία μεγάλη οικονομική ευκαιρία την οποία άδραξαν τελικώς οι Ισπανοί επιχειρηματίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι