ΑΠΟΨΗ

Οι τρεις άξονες για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών

Οι τρεις άξονες για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, Γιώργος Ουρανός

Θεωρούμε πως οι σημερινές αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών διαφοροποιούνται αρκετά σε σχέση με εκείνες των ιστορικών και προϊστορικών χρόνων, που εξετάσαμε στο προηγούμενο άρθρο, όπου εστιάσαμε στις πυρκαγιές που είχαν κατακάψει την κρητική ύπαιθρο. Η τυχαιότητα λόγω μετεωρολογικών φαινομένων συμμετέχει κατ’ ελάχιστον σήμερα στην εκδήλωση των πυρκαγιών, καθότι αναφερόμαστε και σε συμβάντα ιδιαίτερα συμπυκνωμένου χρόνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών, οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, η δε πρόκλησή τους μπορεί να είναι εκούσια ή και ακούσια. Λέγοντας ανθρώπινες δραστηριότητες , εννοούμε εκείνες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα:

  • Των διανοίξεων νέων δρόμων προσπέλασης.
  • Της πολύ μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού, είτε για λόγους εργασίας, είτε για λόγους τουρισμού.
  • Της πολύ συχνής ανοικοδόμησης σε εκτάσεις εκτός πολεοδομικού ιστού.
  • Της έντονης επαγγελματικής και τουριστικής δραστηριότητας με εγκαταστάσεις στην ενδοχώρα, τους τελευταίους χρόνους.
  • Της ελλιπούς συντήρησης ή και της μη ασφαλούς κατασκευής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προστασία του φυσικού χώρου

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, το ότι στη χώρα μας, οι οικιστικές, οι κοινωνικές, αλλά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες απλώνονται συνεχώς και καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις σε όλη την επικράτεια. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, καθόσον αποτελεί απόδειξη της κοινωνικοοικονομικής προόδου της πατρίδας μας. Όμως, όταν το φάσμα αυτό των δραστηριοτήτων διευρύνεται, τόσο κατ’ έκταση, όσο και κατά πολυπλοκότητα, οι κίνδυνοι για πρόκληση προπαντός πυρκαγιών, αλλά και άλλων τεχνικών καταστροφών, συνεχώς μεγιστοποιείται.

Η πολιτεία, λοιπόν, της οποίας ένας από τους ρόλους της είναι να προστατεύει την φυσική κατάσταση της επικράτειάς της, θα πρέπει να φροντίζει με έργα και δράσεις να διασφαλίζει αυτή της την υποχρέωση. Όσον δηλαδή αναβαθμίζεται η κοινωνική και οικονομική θέση των πολιτών της, τόσο αυτή, θα πρέπει να δαπανά όλο και περισσότερες πιστώσεις ώστε να επιτυγχάνει την ασφάλεια, τόσον του φυσικού χώρου της επικράτειάς της, όσον όμως και των πολιτών της.

Εθνική στρατηγική για την πρόληψη 

Τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών θα πρέπει να προσανατολιστούν κατ’ αρχήν σε ένα αξίωμα και σε τρεις τουλάχιστον άξονες. Οι άξονες αυτοί θα αποτελέσουν τις γενικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να εξειδικευθούν σε πολλά μέτρα ο κάθε ένας. Το αξίωμα θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ως εξής: Αποδεχόμαστε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ως κορυφαία εθνική επιλογή η πολύ γενναία χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων που αποσκοπούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Προς τούτο μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να προσκληθούν οι πολιτικοί σχηματισμοί σε έναν εθνικό διάλογο που θα πρέπει να διαρκέσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ένα και μοναδικό ερώτημα. Να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο γενναίο ποσοστό επί του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού που θα δαπανάται κάθε χρόνο, για τις ετήσιες ανάγκες για τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το θέμα στη συνέχεια να τεθεί για συζήτηση στη Βουλή και η απόφαση για το ποσοστό να ψηφιστεί, με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.

Οι τρείς άξονες

Οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αποτελεσματική μάχη κατά των πυρκαγιών θα πρέπει να κινούνται σε τρείς τουλάχιστον άξονες:

  • Στην ενδυνάμωση ως προς τις αρμοδιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για τις φυσικές καταστροφές, που θα έχει και τον συντονισμό των δράσεων. Αυτό επίσης θα έχει και τη κεντρική διαχείριση των κονδυλίων.
  • Στην ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέσα αντιμετώπισης, με πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα, όλα υψηλών δυνατοτήτων και τελευταίας τεχνολογίας. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα περιπολούν καθ’ όλο το 24ωρο, όπως και ειδικό σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιάς από ειδικό μετεωρολογικό δορυφόρο.
  • Στην δημιουργία πολυδύναμων υπηρεσιών πυρόσβεσης, με επαρκέστατο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδεύεται κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε και ένα σημαντικό παράγοντα που θα πρέπει να τυχαίνει της προσοχής της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι η καλλιέργεια στενών διπλωματικών σχέσεων, κυρίως με τις γείτονες ή τις εγγύτερες χώρες, ώστε να προβαίνουν σε ενέργειες συνδρομής για τις κατασβέσεις πυρκαγιών, είτε κατά το διάστημα που συμβαίνουν, είτε προληπτικά, με συνεκπαιδεύσεις και εφοδιασμούς προηγμένων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την αδιάφορη στάση της Ρωσίας στις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο και τη Βοιωτία, η οποία προφανώς και ερμηνεύεται από τις παγωμένες σημερινές διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, εξ’ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία διαθέτει τα γιγαντιαία πυροσβεστικά αεροπλάνα Beriev-200, τα οποία είχαν έρθει παλαιότερα στη χώρα μας, για ανάλογη συνδρομή!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι