ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την τρίτη δόση

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα σχήματα εμβολιασμού με ενισχυτικές δόσεις για όλες τις υποπεριπτώσεις, δηλαδή ανάλογα με το εμβόλιο που είχε κάνει κάποιος την πρώτη φορά αλλά και με το αν νόσησε και πότε. Τώρα σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν νοσήσει, υπάρχουν πολλές υποπεριπτώσεις για την τρίτη δόση, που αναλύονται πιο κάτω.

Για τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει νοσήσει, ισχύει ότι δικαιούνται τρίτη δόση (ή ίσως αργότερα έχουν την υποχρέωση να την κάνουν για να λάβουν πιστοποιητικό) όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca, μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση ή με μια δόση του εμβολίου της Pfizer ή με τη μισή δόση του εμβολίου της Moderna, 6 μήνες μετά τον “πλήρη” εμβολιασμό τους.

Όσοι έκαναν το μονοδοσικό της J&J, παίρνουν αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και τους χορηγείται είτε πάλι εμβόλιο της Johnson, είτε μία δόση του εμβολίου της Pfizer, είτε η μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Όσοι έκαναν την πρώτη δόση με εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, αλλά για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Johnson, δεν συστήνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να λάβουν αναμνηστική ή τρίτη δόση.

Γιατί το μισό και όχι ολόκληρο

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν αναλύει τον λόγο για τον οποίοι χορηγείται μόνον η μισή δόση του Moderna, αλλά η αμερικανική αντίστοιχη επιτροπή ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο της Moderna είχε εξαρχής υψηλότερη δόση mRNA και αυτό πιθανόν να σχετίζεται με τις κάπως περισσότερες παρενέργειες που παρουσιάσθηκαν. Αυτές αφορούσαν περισσότερο τους άνδρες κάτω των 40 ετών και συχνότερα τους νεαρούς στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

Καταγράφηκαν περισσότερες φλεγμονές μυοκαρδίου και περικαρδίου σε σύγκριση με το σκεύασμα της Pfizer και οι περισσότερες παρουσιάσθηκαν μετά την δεύτερη δόση. Οι ίδιες σπάνιες, αλλά υπαρκτές παρενέργειες, καταγράφηκαν και σε γυναίκες, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά. Άγνωστο για ποιο λόγο, φαίνεται να κινδυνεύουν από αυτές περισσότερο οι αθλητικοί νέοι, χωρίς όμως να έχουν πλήρη ασυλία και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Όσοι νόσησαν, είτε βαριά είτε με ήπια συμπτώματα, ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία που έχει πολλές υποκατηγορίες. Εάν νόσησαν και εν συνεχεία έκαναν το εμβόλιο της Johnson, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά να κάνουν 6 μήνες μετά το Johnson είτε πάλι το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή της Johnson, ή να λάβουν μια δόση του σκευάσματος της Pfizer ή τη μισή δόση του εμβολίου της Moderna.

Εάν νόσησαν ανεμβολίαστοι και εν συνεχεία έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ή της AstraZeneca, η Επιτροπή συστήνει να λάβουν αναμνηστική δόση 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό κάνοντας είτε το εμβόλιο της Pfizer ή τη μισή δόση του σκευάσματος της Moderna.

Όσοι είχαν εμβολιασθεί

Εάν κάποιοι νόσησαν ενώ είχαν ήδη μερικώς εμβολιαστεί, τότε το σχήμα αλλάζει. Στην περίπτωση που κάποιος νόσησε ενώ είχε λάβει την πρώτη του δόση του εμβολίου της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca, θα πρέπει 3 έως 6 μήνες μετά τη νόσηση, να κάνει αναμνηστική δόση με ένα από τα δύο πρώτα, δηλαδή ή μια δόση της Pfizer| ή μία (ολόκληρη και όχι μισή) δόση του Moderna.

Έξι μήνες αργότερα, συστήνεται να πάρουν και τρίτη δόση, είτε μία της Pfizer είτε την μισή δόση του Moderna. Για όσους νόσησαν ενώ είχαν ήδη εμβολιασθεί με το σκεύασμα της Johnson, ισχύει άλλο σχήμα. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, 6 μήνες μετά την νόσηση θα πρέπει να κάνουν είτε μια δόση του εμβολίου της Pfizer είτε την μισή δόση του Moderna είτε πάλι μια δόση του σκευάσματος της Johnson.

Όσοι ασθένησαν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, ακολουθούν διαφορετικό σχήμα στην αναμνηστική δόση. Συγκεκριμένα, αν νόσησαν αφού έκαναν και τις δύο δόσεις είτε της Pfizer, είτε της Moderna είτε της AstraZeneca, θα πρέπει 6 μήνες μετά τη νόσηση να λάβουν είτε μια δόση της Pfizer είτε την μισή της Moderna.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι