ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα Αγχίαλος: Η Πολεμική Αεροπορία για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Σκηνικό πολέμου στη Νέα Αγχίλαο – Αποχωρούν τα F-16 από την Πτέρυγα Μάχης

Τη στιγμή της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο κατέγραψε βίντεο από μικρή απόσταση, το οποίο δείχνει καθαρά μια μπάλα φωτιάς με ωστικό κύμα. Στο βίντεο διακρίνεται αρχικά μια μικρότερη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την ακολουθεί μια πολύ μεγαλύτερη που συνοδεύεται από εκκωφαντικό ήχο.

https://youtu.be/FSR_lLXM6Do

Η αποθήκη πυρομαχικών βρίσκεται 6χλμ. από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει εκκενωθεί από το προσωπικό της. Σύμφωνα με πληροφορίες από επιτελείς της Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας, την τελευταία ώρα οι άνεμοι έχουν αλλάξει κατεύθυνση αρχίζοντας να απομακρύνουν τις φλόγες, τόσο από τη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και από την αποθήκη πυρομαχικών. Οι εκρήξεις είναι τόσο ισχυρές που στην ευρύτερη περιοχή έχουν σπάσει τζάμια.

https://youtu.be/wpaKYE4svfY

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσαν εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που επιχειρούν από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, λόγω των συνεχών εκρήξεων και της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης φιλοξενούνται περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην 330 Μοίρα επιχειρούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30. Στις άλλες δύο πολεμικές μοίρες της Νέας Αγχιάλου, την 341 και την 347, βρίσκονται ακόμη 38 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block50.

Συναγερμός έχει σημάνει στο λιμάνι της Αγχιάλου, καθώς τρομαγμένοι κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν την περιοχή. Στο σημείο, και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος προσπαθεί να τους καθησυχάσει. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί πηγαίνουν κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα, καλώντας του πολίτες να φύγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, με σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ιδιωτικά, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς και να τους βοηθήσουν να απομακρυνθούν. Ζητήθηκε πριν  εκκένωση της περιοχής Καστράκι και άλλων εννέα χωριών: Νέα Αγχίλαος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος, Κριθάρια, Σωρός, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος.

https://youtu.be/TrOGV1ASwTA

 

Η Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν στη Νέα Αγχίαλο: «Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό. Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50. Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου. Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν. Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια. Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί».

Φωτιά στον Ασπρόπυργο 

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για πυρκαγιές σε Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία και Τανάγρα Βοιωτίας. Όμως, φωτιά εκδηλώθηκε και στον Ασπρόπυργο κοντά σε εργοστάσιο κατασκευής ειδών υγιεινής. Επί τόπου βρίσκονται πλέον 54 πυροσβέστες. Προειδοποίηση του 112 στους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα για προστασία από τους καπνούς.

Η φωτιά ξεκίνησε από την οδό Αγίου Γεωργίου στον Ασπρόπυργο κοντά σε εργοστάσιο που κατασκευάζει είδη υγιεινής. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 54 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και ένα ειδικό κλιμακοφόρο όχημα. Οι φλόγες έκαψαν έκταση με ξερά χόρτα, ενώ η περιοχή έχει καλυφθεί από πυκνό μαύρο καπνό.

Στις 5 το απόγευμα η φωτιά επεκτάθηκε και σε αυλή επιχείρησης όπου καίγονται λάστιχα. Παράλληλα, στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται να κλείσουν πόρτες και παράθυρα για προστασία από τους καπνούς.

Τα υπόλοιπα μέτωπα 

Στα υπόλοιπα μέτωπα, οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται στη Ρόδο όπου η φωτιά καίει για δέκατη ημέρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα, Κάρυστο και Αχαΐα. Ελέγχθηκαν οι πυρκαγιές σε Λαμία και Τιθορέα Φθιώτιδας. Υπό έλεγχο τέθηκε, επίσης, η φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην Κύμη Εύβοια

Mήνυμα από το 112 εστάλη, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, στους κατοίκους της περιοχής Καστράκι, λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Μαγνησία.

«Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καστράκι εκκενώστε τώρα προς Μικροθήβες. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή.

Νωρίτερα φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης, εγγύτερα προς τον δεύτερο οικισμό, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία, με 10 άτομα. Επίσης, επιχειρεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα. Προς το παρόν, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Βελεστίνο και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, μία γυναίκα και έναν κτηνοτρόφο.

Από το πρωί, η φωτιά επικεντρωνόταν στο παραλιακό κομμάτι προς Νέα Αγχίαλο, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα υπάρχουν μικρές εστίες σε Άγιο Γιωργιο, Μάραθο και Κριθάρια. Aναζωπυρώσεις υπάρχουν στη Ρόδο, διάσπαρτες εστίες στην Κάρυστο , ενώ βελτιωμένη για την ώρα είναι η εικόνα σε Κέρκυρα και Αίγιο.

https://www.youtube.com/watch?v=0XcQ10M7B8w&t=15s

Ρόδος και Κέρκυρα

Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς το Βόλο. Στην συνέχεια στις 05:30 τα ξημερώματα με νέο μήνυμα της η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια. Λίγο αργότερα, στις 5:46 εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για 10η ημέρα, η πυρκαγιά στη Ρόδο, ωστόσο το ανατολικό μέτωπο είναι σε ύφεση. Στο νοτιοδυτικό οι πυροσβέστες επιχειρούν βόρεια από τα Λάερμα και νοτιο-δυτικά από Βάτι. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από το πρωί 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα, όπου η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί όμως υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες. Όλο το βράδυ επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή του χωριού Λαυκί όπου εκτός από τις επίγειεες επιχειρούν δύο εναέρια μέσα.

Στην Κάρυστο οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού. Την ίδια ώρα γίνονται ενέργειες με τους επίγειους πυροσβέστες και επιχειρήσεις με χωματουργικά μηχανήματα.

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Η χειρονομία της Βουλής

Σε μία ευγενική χειρονομία προχωρά η Βουλή, με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα να ανακοινώνει σήμερα ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα υιοθετήσει το παιδί που θα γεννήσει η χήρα του Σμηναγού Χρήστου Μουλά, του κυβερνήτη του μοιραίου Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο.

Μεταξύ άλλων, η Βουλή θα ενισχύει οικονομικά τη σύζυγο του Χρήστου Μουλά, μέχρι το παιδί της ίδιας και του αδικοχαμένου Σμηναγού να φτάσει στην ηλικία των 25 ετών, καθώς, όπως ορίζει το καταστατικό, η υιοθεσία των τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος ισχύει μέχρι το παιδί να φτάσει τα 25 του χρόνια. Το κονδύλι φτάνει συνολικά τις 700.000 το χρόνο για όλα τα παιδιά. Πρόκειται για μια πάγια τακτική, η οποία ισχύει από το 1978.

Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς κηδεύεται την Παρασκευή 26/07 στο Γαβαλοχώρι, Αποκόρωνα. Το τελευταίο αντίο στον πιλότο θα πουν συγγενείς και φίλοι στην εκκλησία Αγίου Σεργίου και Βάκχου, την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί

Ποιοι μιλούν για εμπρησμούς

Για την μεγάλη φωτιά στο Βελεστίνο μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι «είναι περίεργο πως ξεκίνησαν 4-5 μέτωπα ταυτόχροναΟι φωτιές δεν μπαίνουν μόνες τους, οι φωτιές είναι ανθρώπινες» είπε αγανακτισμένος ο κ. Αγοραστός. Για “ανθρώπινο χέρι είτε από σκοπιμότητα, είτε από αμέλεια” αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε με τον πλέον θεσμικό ρόλο, σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr, ότι το ενδεχόμενο εμπρησμού από κάποια ξένη δύναμη, ακόμα την Τουρκία, βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” της ΕΥΠ. Σε ερώτηση που δέχθηκε για εάν η πυρκαγιά στη Ρόδο θα μπορούσε να ήταν ασύμμετρο χτύπημα, δεδομένου ότι αφενός είναι από τα πετράδια του τουρισμού μας αφετέρου η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίησή της, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Για εμπρησμό μίλησε και ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι