Όποιος απειλεί αστυνομικούς με βήχα παραπέμπεται για τρομοκρατία!

Όποιος απειλεί αστυνομικούς με βήχα παραπέμπεται για τρομοκρατία!

Ο κορωνοϊός έδωσε την ευκαιρία σε Αμερικανούς εν μέσω πανδημίας να τον μετατρέψουν σε απειλή! Νομικοί κύκλοι εξετάζουν εάν όποιοι συμπεριφέρονται απερίσκεπτα με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό και κυρίως όσοι απειλούν αστυνομικά όργανα… βήχοντας, διαπράττουν αδίκημα. Για την ακρίβεια εάν μπορούν να κατηγορηθούν για τρομοκρατία!

Ήταν χαρακτηριστικό το περιστατικό στο Μισούρι, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν ένας πελάτης σε πολυκατάστημα βιντεοσκόπησε με το κινητό τον εαυτό του να γλείφει αποσμητικά στα ράφια, μονολογώντας: «Ποιος φοβάται τον κορωνοϊό;». Το βίντεο κοινοποιήθηκε από τους φίλους στου στα social media και έγινε viral. Λίγες μέρες μετά, ο 26χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για τρομοκρατική απειλή δευτέρου βαθμού. «Ήταν ανόητο, ηλίθιο κ.λπ. Ήταν όμως εγκληματικό; Αυτό είναι το ερώτημα», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Το πρόβλημα είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να επιτηρήσουν τα μέτρα περιορισμού στις διάφορες Πολιτείες, «χωρίς να κάνουν συλλήψεις, γιατί είναι το τελευταίο που θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό κι όχι να επιδεινώσουμε τη ζωή του περισσότερο», ανέφεραν. Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που ανεύθυνα χρησιμοποιούσαν τον ιό ως απειλή βήχοντας προς τους αστυνομικούς και απειλώντας να βήξουν προς τους γύρω τους, ή να μολύνουν το εμπόρευμα στα καταστήματα.

“Τρομοκρατία” με φτύσιμο και βήχα

Σύμφωνα με στοιχεία με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, σε ένα περιστατικό, όταν αστυνομικοί κλήθηκαν να ερευνήσουν καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο άτομα που τους έφτυναν και έβηχαν επάνω τους. Σε άλλη περίπτωση, το ίδιο έκανε μια γυναίκα οδηγός στην προσπάθειά της να αποφύγει το αλκοτέστ!

Στην Πενσυλβάνια, πολυκατάστημα τροφίμων είχε αναγκαστεί να πετάξει στα σκουπίδια τρόφιμα αξίας 35.000 δολαρίων όταν μια γυναίκα άρχισε να βήχει και να φτύνει επίτηδες, ισχυριζόμενη ότι είχε νοσήσει με κορωνοϊό. Της ασκήθηκε δίωξη για τρομοκρατική απειλή, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Στο Νιου Τζέρσεϊ, σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ένας πελάτης έβηξε προς έναν υπάλληλο πάνω από τον πάγκο έτοιμων φαγητών, λέγοντας ότι είναι φορέας. Το ίδιο συνέβη και στη Μινεσότα, όπου ένας άνδρας, πάλι σε πολυκατάστημα, έκανε ρατσιστική επίθεση σε υπάλληλο και έβηξε πάνω του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην άσκηση δίωξης για δεκάδες άτομα που απείλησαν να διασπείρουν τον ιό με ανάλογο τρόπο. Αν και σε κάθε Πολιτεία ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για το τι είδους κατηγορίες απαγγέλλονται στα άτομα αυτά, σε πολλά περιστατικά αυτές η κατηγορία είναι “τρομοκρατική απειλή”, πέρα από την κατηγορία για επίθεση.

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας είχε από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, κοινοποιήσει οδηγία προς τα ομοσπονδιακά σώματα ασφαλείας, ενημερώνοντάς τα ότι είναι δυνατή η εφαρμογή των νόμων περί τρομοκρατίας για όσους απειλούν να διασπείρουν COVID-19, ο οποίος «φαίνεται να εμπίπτει στον ορισμό του “βιολογικού παράγοντα”», δηλαδή στις διατάξεις περί βιολογικών όπλων.

Ο παράγοντας της ψυχολογικής πίεσης

Πάντως, οι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα εν λόγω άτομα θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία όπως οι μαχητές του ISIS. Πρόκειται, όμως, για μια πιο επιθετική πολιτική, σχεδόν μηδενικής ανοχής, των δικαστικών αρχών στην προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού.

Εγκληματολόγοι και ψυχολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν τις συμπεριφορές αυτές, εντοπίζοντας το αίτιο σε διάφορους παράγοντες. Ένας αφορά στην κλασική αντικοινωνική συμπεριφορά που προκαλείται από το έντονο στρες και άγχος που προκαλεί η πανδημία, καθώς είναι «παρατεταμένη και δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει. Δεν ξέρεις αν τα άτομα γύρω σου είναι μολυσμένα, αν είσαι ασφαλής», αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia, Στίβεν Τέιλορ, στην εφημερίδα Washington Post. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη πανδημία που βιώνουμε στην εποχή του Ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μάλλον επιταχύνουν την εξάπλωση του φόβου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι