ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οριακή η κατάσταση στην Κρήτη – Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Οριακή η κατάσταση στην Κρήτη – Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία

Η πληρότητα στις ΜΕΘ, αλλά και στις κοινές κλίνες κορονοϊού στην Κρήτη, οδηγεί εδώ και μια εβδομάδα σε μεταγωγές ασθενών από τα Χανιά στο Λασίθι, ενώ κανένα νοσοκομείο της περιφέρειας πλέον δεν δέχεται ασθενείς από άλλα νησιά, όπως γινόταν έως τώρα π.χ. από τα Δωδεκάνησα. Το πρόβλημα στην Κρήτη αυξάνει την πίεση και στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ προαναγγέλθηκε ότι ίσως άμεσα αρχίσουν οι μεταγωγές Κρητικών και στην Αθήνα ή στον Πειραιά.

Αυτό θα έχει συνέπειες και για τους ασθενείς της Αττικής. Σημειωτέον ότι και οι τουρίστες που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, κατά κανόνα καταλήγουν στην Αττική. Η πληρότητα στις λιγοστές ΜΕΘ των νησιών δεν αφορά δυστυχώς μόνον τις ΜΕΘ κορονοϊού, αλλά και τις άλλες. Ο τουρισμός έχει φέρει στη χώρα τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον και παράλληλα οι άλλες ασθένειες ή οι τραυματισμοί από τροχαία δεν έχουν σταματήσει. Πολλά από αυτά τα περιστατικά χρήζουν επίσης νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που εδώ και ενάμισι χρόνο ουσιαστικά δεν είχε πάρει ανάσα, φέτος έχει πάρει άδειες, κάτι που μειώνει μοιραία την ποιότητα της παρεχομένης νοσηλείας για όλα τα ζητήματα υγείας. Στα νοσοκομεία της Αττικής οι εισαγωγές είχαν μειωθεί πρόσφατα, λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού εκτός λεκανοπεδίου προς τουριστικές περιοχές, προς την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και προς τους τόπους καταγωγής.

Προχθές, όμως, από τις 241 εισαγωγές συνολικά στα νοσοκομεία της επικράτειας, οι 102 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται 200 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 79 σε ΜΕΘ. Στον “Ευαγγελισμό” νοσηλεύονται 82 ασθενείς, εκ των οποίων οι 21 σε ΜΕΘ. Στο “Αττικόν” νοσηλεύονται 73 και στο “Θριάσιο” 46. Στο “Ιπποκράτειο” νοσηλεύονται 33, στον “Ερυθρό Σταυρό” 41, στο “Ελπίς” 33, στο “Σισμανόγλειο” 20, στο “Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα” 25, στο “Αμαλία Φλέμινγκ” 30, στο “Γεννηματάς” 41, στο “Αλεξάνδρα” 20 και στο “Τζάνειο” 32. Επίσης, 13 παιδιά νοσηλεύονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, “Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”.

“Καλπάζουν” τα κρούσματα

Στην Κρήτη από την αρχή του μήνα έως και χθες καταγράφηκαν περίπου 4.000 κρούσματα: 1850 στο Ηράκλειο, 1.350 στα Χανιά, 255 στο Λασίθι και 550 στο Ρέθυμνο. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 468 μολύνσεις στην Κρήτη και αναλυτικά 240 στο Ηράκλειο, 30 στο Λασίθι, 60 στο Ρέθυμνο και 138 στα Χανιά. Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, στα Χανιά ήταν 3,51% και στο Ηράκλειο 2,43%.

Όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, τα νοσοκομεία της Κρήτης δεν δέχονται πλέον περιστατικά εκτός νησιού. “Ενόψει Δεκαπενταύγουστου πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα” σημείωσε η κα Μπορμπουδάκη, τονίζοντας ότι “κανείς Κρητικός δεν θα στερηθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, αλλά αυτό μπορεί να χρειαστεί να αναζητηθεί και να βρεθεί εκτός Κρήτης. Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και ότι ακόμη και αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος πολίτης, θα νοσήσει ήπια».

Ο συντονιστής Covid του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο είπε στην εφημερίδα “Πατρίς”, ότι η κατάσταση στο Βενιζέλειο είναι οριακή λόγω των αυξημένων πάσης φύσεως περιστατικών εκτός των Covid, των λιγότερων ειδικευμένων γιατρών, αλλά και εξαιτίας των αδειών του προσωπικού. “Η κοινωνία είναι ανοιχτή, έχουμε κορονοϊό, τροχαία, εμφράγματα, λοιμώξεις, αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν χρήση της άδειάς τους. Όλο αυτό δυσχεραίνει πολύ τη λειτουργία μας” ανέφερε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών θα καταγραφεί ύφεση των πανδημικών δεικτών στην Κρήτη, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται πολλά κρούσματα: «Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή το νησί δεν έχει πληθυσμό 600.000, αλλά 2,5 εκατομμύρια, λόγω των τουριστών. Είναι αναμενόμενο λοιπόν τα κρούσματα να ανέβουν εξαιτίας του ενεργού επιδημιολογικού πληθυσμού”, είπε.

Ρεκόρ εισαγωγών

Στο Νοσοκομείο Χανίων καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών, με 56 εισαγωγές έναντι 33 των προηγούμενων ημερών, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) η πίεση που ασκείται είναι τόσο μεγάλη, ώστε ξεκίνησαν οι μεταφορές νοσηλευομένων σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού. Ήδη πέντε ασθενείς από το ΠΑΓΝΗ μεταφέρονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Νεάπολης Λασιθίου και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, είτε προς Νεάπολη, είτε σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 183 είναι συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, 25 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 20 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ πριν από μια εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ήταν 12. Αναλυτικά, στο ΠΑΓΝΗ έχουν διασωληνωθεί δέκα, στο Βενιζέλειο δύο, στα Χανιά πέντε και στο Ρέθυμνο ένας. Άλλοι δύο διασωληνώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο Ηράκλειο τις τελευταίες ώρες.

Συνολικά στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 59 ασθενείς με κορονοϊό, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο (στο Ηράκλειο και αυτό) 40, στο Νοσοκομείο Χανίων 56, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 17, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 2, στο Νοσοκομείο Σητείας 2, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας 2 και στο Νοσοκομείο Νεάπολης 5.

Εν τω μεταξύ βρέθηκαν θετικοί στον ιό και, συγκεκριμένα, στην Δέλτα, πέντε ηλικιωμένοι και ένας πλήρως εμβολιασμένος εργαζόμενος σε γηροκομείο στο χωριό Καλόγεροι Λασιθίου. Και οι 15 εργαζόμενοι στον οίκο ευγηρίας είναι εμβολιασμένοι, αλλά η Δέλτα παρακάμπτει τα εμπόδια των επίκτητων αντισωμάτων. Οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί μπήκαν σε καραντίνα και δεν έχει χρειασθεί κάποιος να διακομισθεί σε νοσοκομείο, χωρίς να γνωρίζουμε όμως πόσοι από αυτούς είναι εμβολιασμένοι. Εάν χρειασθεί, θα πρέπει να διακομισθούν στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Αύξηση του ιικού φορτίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κρήτη δεν θα αποδώσουν και ότι στο επίπεδο 4 αναμενόταν να είναι πιο αυστηρά και όχι απλώς απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την 01:00 τη νύχτα και παύση της μουσικής στην εστίαση. «Αποστάσεις δεν τηρούμε, μάσκες δεν φοράμε, αντισηπτικό δεν χρησιμοποιούμε, ενώ γίνονται μεγάλες συγκεντρώσεις. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και να πάψουν να γίνονται κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα, γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις, ακόμα και χοροεσπερίδες, με συνωστισμό, με τον κόσμο χωρίς μάσκα».

Είναι φανερό ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης επαληθεύει τις προβλέψεις από την μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα του νησιού. Συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου είχε ανακοινωθεί ότι διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα Ρεθύμνου (+95%) και Αγίου Νικολάου (+139%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, η πίεση από τα κρούσματα αρχίζει να ασκείται 10-12 μέρες μετά την καταγραφή της αύξησης στα λύματα.

Στην Αττική, παρότι έχει “αδειάσει” τα λύματα έδειξαν στις 10 Αυγούστου αύξηση του ιικού φορτίου κατά 60%. Αυτές οι αυξήσεις στα λύματα δεν υποδηλώνουν ανάλογη αύξηση των νοσηλειών, καθώς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στους ασυμπτωματικούς φορείς, που δεν πρόκειται να νοσήσουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι