ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξαπλώνεται η πυρκαγιά του κορονοϊού – Που επιβάλλεται τοπικό lockdown

Εκτινάχθηκαν οι σκληροί δείκτες – Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων, slpress

Τα ημερήσια κρούσματα σημείωσαν ρεκόρ σήμερα φθάνοντας τα 4.181 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 219. Συγκεκριμένα, οι διασωληνώσεις οκταπλασιάσθηκαν από τις αρχές Ιουλίου, καθώς τότε εισάγονταν σε ΜΕΘ 12 άτομα την εβδομάδα, ενώ πλέον εισάγονται εβδομαδιαίως 95. Οι θάνατοι έφθασαν τους 19 την ημέρα, από τέσσερεις που ήταν στις αρχές Ιουλίου και καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία πάνω από 210 άτομα.

Η έξαρση των κρουσμάτων οδηγεί την πολιτεία, όπως είχε προαναγγελθεί εξάλλου, σε τοπικά lockdown, όπου μετά την Μύκονο, πήρε σειρά το Ηράκλειο Κρήτης. Στο Ηράκλειο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων ήταν 114 και έφθασε αίφνης χθες τα 214 και σήμερα τα 276. Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποφασίσθηκε τοπικό lockdown και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης μεταφέρεται πλέον στο κόκκινο επίπεδο.

Σε κρίσιμη καμπή είναι και τα Χανιά που από 100 κρούσματα την ήμερα έφτασαν χτες τα 145 και σήμερα τα 181. Λασίθι και Ρέθυμνο δείχνουν κάπως καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, καθώς είχαν σήμερα 50 και 61 κρούσματα αντίστοιχα. Τα περιοριστικά μέτρα στο Ηράκλειο τίθενται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη, 11 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί. Απαγορεύεται η  μουσική καθ΄ όλο το 24ωρο σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 01:00 τη νύχτα και έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση όσους εργάζονται νύχτα ή όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε μια εβδομάδα.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε όλη τη χώρα απαγορεύονται τα λεγόμενα κορονοπάρτι, καθώς ο νόμος ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Η κατανομή των κρουσμάτων

Παρότι η Αθήνα έχει “αδειάσει” λόγω διακοπών των αδειούχων, εξακολουθεί να συγκεντρώνει πολλά κρούσματα, για την ακρίβεια 1.248 σήμερα. Η αναγωγή των κρουσμάτων με βάση τον πληθυσμό το καλοκαίρι πάντως, αλλοιώνεται σημαντικά ως δείκτης, γιατί στη χώρα έχουν εισέλθει περίπου 2,5 -τρία εκατομμύρια τουρίστες, με άγνωστο πόσοι από αυτούς είναι στην Αττική και πόσοι σε νησιά. Η Κρήτη καταγράφει σήμερα 554 νέες λοιμώξεις και η Θεσσαλονίκη 337. Η Αχαΐα παρουσιάζει 167 κρούσματα, αλλά παραδόξως τα λύματα της πόλης της Πάτρας δεν δείχνουν υπολογίσιμο ιικό φορτίο. Απεναντίας αυξήθηκε κατά 60%το ιικό φορτίο στην Αττική.

Η Εύβοια έχει 89 κρούσματα σήμερα. Είναι άγνωστο πώς θα επηρεαστεί το επιδημιολογικό φορτίο των κατοίκων του βόρειου τμήματος του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, από το συγχρωτισμού που επακολούθησε των πυρκαγιών. Είναι πιθανόν, επειδή οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές είχαν την σύσταση να φορούν μάσκα για να προστατεύονται από τα μικροσωματίδια της κάπνας, να προστατεύθηκαν και από μεταδόσεις του ιού, όχι όμως και οι νέοι που δεν είχαν την ίδια σύσταση για τους εξωτερικούς χώρους.

Ο ιός δεν επιβιώνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, όπως στον τόπο της πυρκαγιάς, αλλά όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, δεν επηρεάζεται θεαματικά από “απλές” θερμοκρασίες καύσωνα. Σε χώρες με πιο ψυχρό κλίμα, όπως η Ρωσία και η Ισλανδία, τα κρούσματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Πιθανόν όταν ψυχράνει ο καιρός στην Ελλάδα να διαπιστώσουμε ότι Ιούλιο και Αύγουστο τα κρούσματα έμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και δεν έφθασαν τις 10.000 και 20.000 που αναμένονταν από πολλούς, επειδή συνέβαλαν θετικά (επ΄αυτού) οι καύσωνες. Μέχρι στιγμής ελάχιστοι εμβολιασμένοι είναι σε ΜΕΘ και σύμφωνα με πληροφορίες οι πλήρως εμβολιασμένοι που νοσούν σοβαρά έχουν είτε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολή, ή πρόβλημα παχυσαρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι