ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάει για lockdown η Θεσσαλονίκη

Το 90% πληρότητας στις ΜΕΘ έβαλε σε lockdown την Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.040 νέα κρούσματα και 42 θανάτους, ενώ σημειώθηκε νέα αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (εισήχθησαν 212 ασθενείς) και στις διασωληνώσεις (333). Κατά μέσο όρο εισάγονται 200 άτομα την ημέρα στα νοσοκομεία της χώρας, μόνον για κορονοϊό. Το υπουργείο Υγείας διαπιστώνει οξύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και εκφράζονται σκέψεις για μίνι lockdown, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη.

Από τα 3.040 νέα κρούσματα τα 544 είναι στην Αττική και τα 449 στη Θεσσαλονίκη. Πολλά είναι τα κρούσματα και στην Καστοριά και στην Ημαθία, οπότε επικρατεί μια ανησυχία για το αν αυτές οι περιοχές είναι ένα βήμα από το lockdown. Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ανησυχητική, μεταβαίνουν αύριο στην συμπρωτεύουσα ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, όπου θα έχουν σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τους 333 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα οι 29 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι 304 ανεμβολίαστοι, ή έχουν λάβει μόνον την πρώτη δόση. Όσον αφορά στο ιικό φορτίο των λυμάτων, η κατάσταση σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη είναι σταθερά κακή, ενώ πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν μόνον στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο. Χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που εφημέρευε, έγιναν 31 εισαγωγές κρουσμάτων, αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός για εφημερία.

Ανησυχεί ο δήμαρχος

Αναφερόμενος τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντινος Ζέρβας είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν να μειώνονται, αλλά κατά την τρέχουσα εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε.

Τη Δευτέρα οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης ήταν 221, εκ των οποίων οι 41 εμβολιασμένοι και οι 180 ανεμβολίαστοι. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 51, οι 49 ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι. Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι.

22 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου, όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ 53 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Απ’ αυτούς, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ  μέσα σε ένα 24ωρο, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 11%.

nosileis.jpg

Εισαγγελέας για τα σχολεία

Ενημέρωση για την πορεία των κρουσμάτων στα σχολεία θα υπάρξει αύριο από τον ΕΟΔΥ, καθώς ανακοινώθηκε ότι αυτά θα γνωστοποιούνται κάθε Τετάρτη. Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει περίπου στάσιμη, στο 55,6% του γενικού πληθυσμού. Όμως τα επεισόδια με αρνητές σε σχολικές μονάδες προκάλεσαν έρευνα από την δικαιοσύνη, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και αισθάνονται ακάλυπτοι.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητεί να διερευνήσουν, και μάλιστα τάχιστα, αν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Τους καλεί η παρέμβασή τους να είναι συνεχής με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία καυτηρίασε το γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη δημόσια υγεία. Ο νόμος τους υποχρεώνει να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα ή σε γονείς χωρίς τεστ, όμως τελικά οι εκπαιδευτικοί σύρονται στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με τους αντιεμβολιαστές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι