Πανδημία: Δεν αντέχουν τα αμορτισέρ της κανονικότητας
03/11/2021Άλλοι 49 άνθρωποι υπέκυψαν στον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ αυξήθηκαν στις 343 οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας, από 250 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 6.150 και η πολιτική διαμάχη οξύνθηκε, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί τα ληφθέντα μέτρα μη επαρκή.
Μάλιστα ασθένησε το πρωί στη Βουλή και διαγνώσθηκε θετικός ο πλήρως εμβολιασμένος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, που είχε βρεθεί το πρωί στο κοινοβούλιο για την συζήτηση για τα διπλώματα οδήγησης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Καραμανλής αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε να κάνει το σχετικό τεστ. Όταν αυτό βγήκε θετικό, η συνεδρίαση διεκόπηκε και θα μεταφέρθηκε για αύριο, ώστε να απολυμανθεί η αίθουσα και να μπουν σε καραντίνα οι “επαφές” του πολιτικού.
Ο ίδιος αναφέρει ότι ενημέρωσε αμέσως τον Πρόεδρο της Βουλής και μπήκε σε καραντίνα, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών. Όπως αναφέρει, αισιοδοξεί ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί καθώς είναι εμβολιασμένος. Αναφέρει μάλιστα ότι κάνει κάθε εβδομάδα δύο rapid test σταθερά και ότι το χθεσινό είχε βγει αρνητικό. Σήμερα, όμως, όταν ένιωσε αδιαθεσία ζήτησε να ξανακάνει rapid test και βγήκε θετικό.
Εντονότατο είναι το πρόβλημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που έχουν 999 και 1.267 κρούσματα αντίστοιχα, αλλά και στη Λάρισα, όπου καταγράφηκαν σήμερα 427 νέες λοιμώξεις. Σε πολλές πόλεις πλέον τα 100 και 150 κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο, από το οποίο μέχρι στιγμής εξαιρούνται κυρίως τα μικρά νησιά. Ακόμα και σε αυτά όμως, ενώ το κοντέρ είχε σχεδόν μηδενιστεί όταν τελείωσε η σεζόν, τα κρούσματα, έστω και σε μικρό αριθμό, άρχισαν να επανεμφανίζονται.
Τα αμορτισέρ.. της κανονικότητας
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει λίστα αναμονής και όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι προχείρως, ενώ στην Αθήνα παρουσιάζεται πλέον η εικόνα ασθενών σε ράντζα. Όπως είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Τ. Αντωνόπουλος, αιτία είναι οι πολλές εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και έχουν “κλείσει” πολλοί θάλαμοι για Covid, οπότε δεν “περισσεύουν” κρεβάτια για άλλους ασθενείς. Οι δε εργαζόμενοι λένε ότι τρέξανε “τρεις μαραθώνιους” και τους ζητάνε τώρα και τέταρτο.
Ο κ. Αντωνόπουλος είπε ότι ούτε ένας από τους 62 ανεμβολίαστους που τέθηκαν σε αναστολή δεν αναπληρώθηκε και τα κενά είναι πολύ αισθητά. Παράλληλα είχαν και 30 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από γιατρούς και νοσηλευτές που δεν άντεχαν άλλο, οπότε ουσιαστικά λείπουν σχεδόν εκατό άτομα. «Έχουμε μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς συν τα ράντζα. Στις εφημερίες μαζεύονται 30 ράντζα. Θα έπρεπε να υπάρχουν χωριστά νοσοκομεία για Covid. Εμείς είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε αμορτισέρ για να απορροφούμε τους κραδασμούς από την χαλάρωση και την κανονικότητα», είπε ο ίδιος.
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, καταγγέλλει ότι το ΕΣΥ έχει ήδη καταρρεύσει ως προς την ποιοτική παροχή υπηρεσιών, καθώς έχουν καλυφθεί στο 100% οι κλίνες ΜΕΘ και λόγω της έλλειψης προσωπικού επιστρατεύονται για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό γιατροί μη σχετικών ειδικοτήτων, όπως ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, δερματολόγοι ή και ειδικευόμενοι.
Εκτιμά ότι πρέπει να επιταχθούν ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς το πρόβλημα εξαπλώνεται και στην Θεσσαλία, αλλά είναι γνωστό ότι γίνονται πλέον διακομιδές ακόμα και στην Αττική, που έχει αρχίσει κι αυτή να πιέζεται. Ο πρωθυπουργός σήμερα και στην συνέντευξη του στο Mega επέμεινε στον αποκλεισμό ενός νέου lockdown και στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, προτρέποντας στην τρίτη δόση του εμβολίου και θεωρώντας ότι πιο εύκολα θα κάνουν τρίτη δόση οι εμβολιασμένοι, παρά την πρώτη οι ανεμβολίαστοι.
Κριτική στη κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι στην πράξη θέσπισε lockdown ειδικά για ανεμβολίαστους. Η μεν αντιπολίτευση αναφέρεται σε άτολμα μέτρα, οι δε εκπρόσωποι του λιανεμπόριου και της εστίασης κατηγορούν την ΝΔ ότι τους χρησιμοποιεί ως “χωροφύλακες” τη στιγμή που οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν μύρια οικονομικά προβλήματα.
Οι ειδικοί, που διαφωνούν σε πολλά σημεία με την επιδημιολογική πολιτική που ασκείται, θεωρούν ότι έμειναν ανέγγιχτοι οι εμβολιασμένοι, παρότι και αυτοί μεταδίδουν τον ιό. Επιπλέον διαφωνούν με την εξαίρεση των εκκλησιών από τα rapid test, την αύξηση της πληρότητας σε λεωφορεία, μετρό, κέντρα διασκέδασης και καταστήματα εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει προχωρήσει σε σχετικές εισηγήσεις η Επιτροπή των Ειδικών.
Η Επιτροπή των Ειδικών εν τω μεταξύ είναι πλέον συμβουλευτική και τυπικά εκ μέρους της μιλά διαρκώς μόνον ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ μέχρι την άνοιξη συνεδρίαζε συνεχώς και ψήφιζε επί των σχετικών συστάσεων και αποφάσεων. Η κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του Βασίλη Κικίλια, είχε ανακοινώσει ότι ναι μεν θα συνεχίσει να ζητάει την γνώμη της Επιτροπής, αλλά “δεν θα κρύβεται πίσω από ειδικούς” και ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι σε τελική ανάλυση πολιτικές.