ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυβερνητικό γκάζι για την τρίτη δόση – Ποιοι αντιδρούν στα μέτρα

Κυβερνητικό γκάζι για την τρίτη δόση – Ποιοι αντιδρούν στα μέτρα, Όλγα Μαύρου

Με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι χιλιάδες από αυτούς θα βάλουν λουκέτο είτε στον χώρο της εστίασης είτε στου λιανεμπορίου, καθώς το “πάσο” που θα πρέπει να ελέγχεται στις εισόδους θεσπίστηκε λίγο πριν από τις εκπτώσεις που τις περίμεναν “πώς και πώς”. Μια άλλη ένστασή τους είναι ότι θα δημιουργηθούν ουρές και συνωστισμός στις εισόδους. Παράλληλα, ειδικοί διαφωνούν με κάποια μέτρα που ελήφθησαν, ενώ στο κέντρο της συζήτησης έρχεται η τρίτη δόση.

Όλοι οι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι πάμε για 10.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που θα γονατίσει όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Και η η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε σχετικά σήμερα: «Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων. Και το αναρωτιόμαστε και το φοβόμαστε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλά».

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει «ημίμετρα με γνώμονα το πολιτικό κόστος» και «ατολμία στα μέτρα» και ζητεί σύσταση Επιτροπής Ειδικών με μέλη κοινής αποδοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιπρας ασκώντας κριτική στον κ.Μητσοτάκη «την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς, είναι αδιανόητο αυτός να μετράει ψήφους».

Ο πρωθυπουργός σήμερα μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής απέκλεισε το lockdown, αρνήθηκε την κομμματικοποίηση και έκανε λόγο για εθνικό μέτωπο κοινής λογικής. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση ως πολύ βασικό παράγοντας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος.

Επίσης, με αντικείμενο το συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της εφαρμογής του νέου πλαισίου από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι αποφασίσθηκε οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν σχεδόν πουθενά πρόσβαση χωρίς επίδειξη rapid test. Τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο (με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ) και εστίαση θα ελέγχουν πλέον αν υπάρχει τεστ των τελευταίων 48 ωρών και, θα πρέπει να βεβαιώνονται για την ταυτοπροσωπία με επίδειξη ταυτότητας, καθώς μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με έγγραφο άλλου ή και με κινητό άλλου.

Γκρινιάζουν οι έμποροι

Επίσης αποφασίσθηκε όλοι οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι (στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα) να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, κάτι που θα τους κοστίζει από 64 έως 80 ευρώ το μήνα. Για τα γήπεδα επειδή οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκα ως εμβολιασμένοι, αποφασίσθηκε όταν διαπιστώνεται μη συμμόρφωση ως προς την μάσκα και τις αποστάσεις να “πέφτει” ποινή στις ομάδες.

Για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανέφικτη την απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα, ενώ προειδοποιεί ότι το μέτρο θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς εκτιμά πως πλέον τα “λουκέτα” στην εστίαση μπορεί να φτάνουν και τα 2.000 και ο κλάδος μπαίνει ξανά σε «πολύμηνο άτυπο lockdown» και προβλέπει δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Από τα νέα μέτρα ελεύθερη μένει η πρόσβαση σε χώρους “πρώτης ανάγκης”, όπως στα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία αλλά και τις εκκλησίες. Για την τελευταία εξαίρεση η κυβέρνηση σχολιάσθηκε από πολλούς δυσμενώς, όμως η Εκκλησία δεν θεωρεί πρέπον να ελέγχονται οι πιστοί στις εισόδους και προφανώς η κυβέρνηση συμφωνεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι «δεν μπορείς να εξισώσεις τον εκκλησιασμό με το κομμωτήριο».

Κριτική των μέτρων από ειδικούς

Για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και τα οποία αφήνουν παντελώς στο απυρόβλητο τους εμβολιασμένους, δεν είναι σαφές κατά πόσον συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών της 33μελούς Επιτροπής Ειδικών. Χθες ο υπουργός Υγείας στις έκτακτες ανακοινώσεις των μέτρων διατύπωσε πολύ προσεκτικά την σχετική αναφορά, ως εξής: «Τα μέτρα συζητηθήκαν στην 33μελή επιτροπή την οποία και ευχαριστούμε».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά ότι ο συγχρωτισμός στις εκκλησίες τις ημέρες και ώρες της λειτουργίας είναι εξίσου επικίνδυνος με κάθε άλλο μεγάλο συγχρωτισμό σε κλειστό χώρο και θα έπρεπε και εκεί να απαιτηθούν rapid test. Ο ίδιος θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών, όπου και επείγει η τρίτη δόση. Όπως είπε, κάποιος πλήρως εμβολιασμένος, μετά την πάροδο των 6 μηνών, είναι σχεδόν ανεμβολίαστος.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι πρέπει να περιορισθεί η πληρότητα σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς και να χρησιμοποιούν μάσκες ακόμη και οι εμβολιασμένοι. Ειδικά στην εστίαση, όπως είπε, πρέπει να τις φορούν, όση ώρα δεν τρώνε. Τα πολλά τεστ θεωρούνται εν γένει θετικά, αλλά μόνον όταν αυτά συνεπάγονται και στην σωστή ιχνηλάτηση του περιβάλλοντος των φορέων.

Τρίτη δόση και πιστοποιητικά

Τίθεται επίσης το θέμα του πότε “εκπνέει” το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γιατί ναι μεν καθημερινά βγαίνουν έρευνες για πόσο λιγοστεύουν τα αντισώματα και κάθε πότε, όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια “ημερομηνία λήξης” του πιστοποιητικού. Πότε μηδενίζονται τα αντισώματα από το δεύτερο εμβόλιο; Η αλήθεια είναι ότι με την τρίτη δόση που αποφασίσθηκε διεθνώς, δεν θα αποσαφηνισθεί το πότε “λήγουν” τα αντισώματα από τις δύο δόσεις.

«Μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο. Το θέμα της ημερομηνίας λήξης εξετάζεται γιατί κοντεύει να κλείσει χρόνος από τους πρώτους εμβολιασμούς», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Εν τω μεταξύ όσοι έχουν iPhone ή αντίστοιχες συσκευές θα μπορούν πλέον να “κατεβάσουν” μια εφαρμογή που θα αποθηκεύει προς επίδειξη το πιστοποιητικό υγείας, που δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιασθεί ή νοσήσει. Η νέα εφαρμογή που έφτιαξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιεί σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19, διευκολύνοντας τους ελέγχους.

Είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store. Όποιος θέλει να αποθηκεύσει το έγγραφο στο λεγόμενο wallet της συσκευής, θα σκανάρει τον κωδικό ασφαλείας ή QR στην εφαρμογή ή θα μπορεί να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή “Αποθήκευση στο wallet”. Εκεί μπορεί να αποθηκεύει την βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι