Παράταση πήρε το lockdown – Τι φοβάται η κυβέρνηση

Παράταση πήρε το lockdown – Τι φοβάται η κυβέρνηση, slpress

Την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα ανακοίνωσε, επισήμως πλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η αρχική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου είχε “καεί” άλλωστε, προ πολλού, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού, παρά την σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων, παραμένει σε έξαρση σε πολλές περιοχές της χώρας. Έτσι, οι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την έναρξη της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όταν συμβεί αυτό, «θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα» πρόσθεσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την παράταση του lockdown, κατά μία εβδομάδα.

Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σημείωσε επίσης, ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας».

Επιβεβλημένη η απόφαση για το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «οι  Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας». Παραλλήλως αναφέρθηκε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης στο δημόσιο Σύστημα Υγείας αποδεικνύεται από τρία στοιχεία.

«Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ. Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690 και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω», όπως είπε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου.

Τα βλέμματα επικεντρώνονται πάντως, αυτήν την εβδομάδα, στην Πάτρα, με την κυβέρνηση να εφιστά την προσοχή, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένας δεύτερος πόλος υπερμετάδοσης, με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Ανδρέα. Κάτι που συνέβη τον περασμένο μήνα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το εορταστικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.

Να μην γίνει η Πάτρα “Θεσσαλονίκη”

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε ειδική αναφορά, τονίζοντας ότι «εφιστούμε (η κυβέρνηση) την προσοχή σε όλους να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης». Εξάλλου, οι αρχές της πόλης έχουν ενημερωθεί ήδη για επιπλέον ελέγχους και μέτρα ενόψει της 30ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα παραμένουν στο “κόκκινο” με το Σύστημα Υγείας της Περιφέρειας να βρίσκεται στα όριά του, καθώς οι ΜΕΘ πιέζονται ασφυκτικά. Το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκαν με C-130, από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης της Καβάλας στην Αθήνα, τρεις διασωλημωμένοι ασθενείς προκειμένου να νοσηλευτούν στον Ευαγγελισμό και στο Αττικό.

Οι διασωληνώσεις στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά ποσοστά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 να είναι από ελάχιστα έως καθόλου. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη άρχισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανίζονται και αναμονές ασθενών εκτός εντατικής, οι οποίοι περίμεναν να αδειάσει κρεβάτι.

Το Σάββατο, όπως επιβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας,  Κλείνοντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και προτού δεχθεί ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι