ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέλυσε και η Αθήνα – Χάος στους δρόμους

Παρέλυσε και η Αθήνα – Χάος στους δρόμους

Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας με κεντρικές αρτηρίες να έχουν πάθει έμφραγμα, χιλιάδες ανθρώπους να έχουν καθηλωθεί μέσα σε παγωμένα ΙΧ, κάποιους να κοντεύουν να τους τελειώσει η βενζίνη ή να μη δουλεύει η θέρμανση, άλλους να ειναι εγκλωβισμένοι με τα παιδιά τους ή με ασθενείς και με ηλικιωμένους. Πολλοί είναι πέντε ώρες καθηλωμένοι σε υπόγειες διαβάσεις όπου πλέον ακόμα και μέσα στα αμάξια εισπνέουν αναγκαστικά τις εκπομπές εκατοντάδων εξατμήσεων. Εν τω μεταξύ, αποφασίστηκε να σταματήσει πλήρως και οι κυκλοφορία λεωφορείων και τρόλεϊ στην πρωτεύουσα.

Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κατά συνέπεια στις μετακινήσεις τους όσοι για δουλειές ή επείγουσες προσωπικές υποθέσεις χρειάσθηκε ή θα χρειασθούν σήμερα να μετακινηθούν στην Αττική. Ήδη πάντως τα βασικά μέσα μεταφοράς, δηλαδή τα λεωφορεία και τα τρόλει από νωρίς  κινούνταν μόνον μερικώς. Απομένουν ως λύση τα ταξί, ο  ηλεκτρικός (που προς το παρόν συνεχίζει μετ΄εμποδίων τα δρομολόγια), το μετρό και τα ΙΧ. Όμως για να κινηθούν και αυτά τα μέσα, χρειάζονται ανοιχτοί δρόμοι, κάτι που είναι προς το παρόν ζητούμενο.

Ως προς τον ηλεκτρικό, λειτουργεί κι αυτός τμηματικά, καθώς στο τμήμα μεταξύ των σταθμών “Ειρήνη” και Κηφισιά γίνονται εκχιονιστικές εργασίες. Λειτουργεί δηλαδή το τμήμα “Ειρήνη”-Πειραιάς. Όσον αφορά στον Προαστιακό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια στο τμήμα Κορωπίου-Κάντζας. Για επίκαιρες ενημερώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, το 11185.

Εν τω μεταξύ εγκλωβισμένα μέσα στην παγωνιά παραμένουν πολλοί οδηγοί και επιβάτες ΙΧ ή και επαγγελματικών οχημάτων, άλλοι ακινητοποιημένα πλήρως και άλλοι να κινούνται με ρυθμούς χελώνας στην Εθνική Οδό, στην Αττική Οδό, στο Κρυονέρι, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη, αλλά ακόμα και στην Κατεχάκη. Από νωρίς έχει διακοπεί και η γραμμή σύνδεσης του μετρό με το αεροδρόμιο.

Η κυκλοφορία στην Εθνική σταδιακά εν μέρει αποκαταστάθηκε, αλλά όχι σε όλο το μήκος της, καθώς λόγω ολισθηρότητας “δίπλωσαν” και τρεις νταλίκες, στενεύοντας το πέρασμα και προκαλώντας “έμφραγμα” κοντά στη Μαλεσίνα. Νταλίκα δίπλωσε και στην Ανθούσα στην Αττική Οδό, καθηλώνοντας τους οδηγούς επί πέντε ώρες (προς το παρόν) και έχουν μέλλον, ενώ το χιόνι πυκνώνει και δεν έχουν εκεί πρόσβαση ουτε τα εκχιονιστικά ή οι αλατιέρες.

Αλυσίδες και προβλήματα στην Αθήνα

Αλυσίδες χρειάζονται πλέον ουσιαστικά για την Αθήνα, καθώς ναι μεν υπάρχουν βατοί δρόμοι όπου δεν απαιτούνται αυτές, αλλά στη διαδρομή οι περισσότεροι θα συναντήσουν σημεία που είναι απροσπέλαστα χωρίς αλυσίδες. Πολίτες διαμαρτύρονται για όσα βιώνουν: ένας άνδρας καταγγέλλει ότι ξεκίνησε να πάει την έγκυο σύζυγο του στο γιατρό και τώρα είναι οικογενειακώς καθηλωμένοι χωρίς να ξέρουν πότε θα ελευθερωθούν οι δρόμοι.

Άλλος, που είχε χειρουργηθεί πρόσφατα, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα τροχαίου πάνω στο μποτιλιάρισμα και χτύπησε στα πόδια, αλλά δεν πέρασε ούτε περιπολικό ούτε ασθενοφόρο και παραμένει καθηλωμένος  και τραυματίας τρεις ώρες. «Μας εξέτρεψε η τροχαία και νομίζαμε ότι μας έστελνε κάπου καλύτερα, αλλά μας οδήγησε σε χειρότερο μποτιλιάρισμα», είπε ο ίδιος. «Γιατί εκτρέπουν τον κόσμο χωρίς να έχουν ανοίξει τους δρόμους

Επαγγελματίας κατήγγειλε ότι ενώ πλήρωσε κανονικά τα διόδια, ένα χιλιόμετρο παρακάτω “κόλλησε” χωρίς να τον ενημερώσει κανείς εγκαίρως. «Πήραν τα λεφτά, αλλά δεν μου είπαν ότι θα κολλήσω λίγο πιο πέρα και ότι είναι καλύτερα να πάρω παράδρομο» είπε εκνευρισμένος. Μία μητέρα κατήγγειλε ότι η νεαρή κόρη της που πήγαινε στην εργασία της έπαθε κρίση πανικού καθηλωμένη πέντε ώρες. Ξεκίνησε ο πατέρας της να την βρει με όχημα με αλυσίδες, αλλά τώρα κόλλησε κι εκείνος και μάλιστα χωρίς να καταφέρει να πλησιάσει το παιδί του.

Στην Εύβοια

Σοβαρά τα προβλήματα και στην Κύμη όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από πέντε χωριά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην διαθέτουν κανένα ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης, αλλά ούτε και φως, ενώ αυτό συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα και για όσους χρειάζονται οξυγονοθεραπεία στο σπίτι –η συσκευή λειτουργεί με ρεύμα και ελάχιστες διαθέτουν υποδοχή μπαταρίας.

Τα προβλήματα θα οξυνθούν καθώς αναμένονται πολλές χιονοπτώσεις και στην Αττική και στην Εύβοια. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και οι δρόμοι έχουν ερημώσει, όμως όσοι χρειασθεί να μετακινηθούν ή για παράδειγμα χρειασθούν ασθενοφόρο, θα βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση αν η κατοικία τους είναι αποκλεισμένη από τα χιόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι