ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δήλωση Σακελαροπούλου για την επίθεση στην Θεσσαλονίκη – Παρέμβαση Αρείου Πάγου για απειλές κατά Κασσελάκη

Δήλωση Σακελαροπούλου για την επίθεση στην Θεσσαλονίκη – Παρέμβαση Αρείου Πάγου για απειλές κατά Κασσελάκη

Η δήλωση της Προέδρου.

“Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας” τονίζει με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της». Όπως σημειώνει «Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους».

Ειδικότερα, στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους. Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας. Πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της».

Την επίθεση καταδίκασαν με δηλώσεις τους η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν και τις απειλές κουκουλοφόρων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος συμμετείχε στο χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Είχαν προηγηθεί συμπλοκές, από επιθέσεις περίπου 50 κουκουλοφόρων εις βάρος των διαδηλωτών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Με αφορμή τον χθεσινό προπηλακισμό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στον διευθύνοντα προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διερευνήσει αυτεπαγγέλτως εάν τελέστηκαν διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως είναι η διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίας ή διχόνοια, διατάραξη κοινής ειρήνης, κ.λπ.

Παράλληλα, η κα Αδειλίνη παρήγγειλε στον διευθύνοντα προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να εποπτεύσει τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και να την ενημερώσει σχετικά.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής:

«Χθες, 10/3/2024, ομάδα κουκουλοφόρων που συμμετείχαν σε συγκέντρωση των ΛΟΑΤΚΙ κατά της ομοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο τρανσέξουαλ ατόμων στη Θεσσαλονίκη, δημιούργησαν επεισόδια έξω από τον κινηματογράφο “Ολύμπιον” στο κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ντοκiμαντέρ Θεσσαλονίκης, προπηλακίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη και επιτιθέμενοι εναντίον του αστυνομικού που βρισκόταν στην είσοδο του κινηματογράφου, τον οποίο και τραυμάτισαν.

Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση, καθώς και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και να μας ενημερώσετε σχετικώς».

Ελεύθεροι οι εννέα

Την ίδια στιγμή ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο τρανς ατόμων, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας μαρτύρων και ήρε αυτοδικαίως την κράτησή τους. Σε βάρος τους, η εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για εξύβριση, κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Για την πρώτη πράξη κατηγορούνται και 12 ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και θα κληθούν να δικαστούν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων (με κλήση που θα λάβουν). Συνολικά για την υπόθεση υπάρχουν τέσσερις δικογραφίες: μία για τους ενήλικες που παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο και μία για τους ανήλικους, ενώ με εισαγγελική παραγγελία σχηματίζονται δικογραφίες κατά αγνώστων για το αδίκημα της απειλής, όπως επίσης για τους γονείς των ανηλίκων καθώς εξετάζεται εάν υπάρχουν ευθύνες εναντίον τους για παραμέληση εποπτείας.

Η διαδικασία ενώπιον του Αυτοφώρου για τους 9 ενήλικες ξεκίνησε γύρω στις 3μμ, με τους κατηγορούμενους (βρίσκονταν υπό κράτηση) να δηλώνουν ότι επιθυμούν να δικαστούν σήμερα. Για τρεις εξ αυτών (αλλοδαπούς) το δικαστήριο διόρισε διερμηνείς μετά από δική τους επιθυμία (γεωργιανής και αλβανικής γλώσσας, κατά περίπτωση). Καθώς όμως απουσίαζαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 22 Μαρτίου. Τα θύματα (21 ετών και τα δύο) δεν βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, αλλά παραστάθηκαν διά συνηγόρων που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι