ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μητσοτάκης: “Δεν είναι τελεσίδικη η απόφαση για το Μάτι” – Tί σημαίνει η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Μητσοτάκης: “Δεν είναι τελεσίδικη η απόφαση για το Μάτι” – Tί σημαίνει η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην Βουλή για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες.

Την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει σήμερα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων. Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Σημείωσε δε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η παραγγελία Αδειλίνη 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη με παραγγελία προς την Εισαγγελία Εφετών ζητεί διαδικασία αυτεπάγγελτης έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι στο σκέλος της αθώωσης των 15 εκ των κατηγορουμένω και παράλληλα να διερευνηθεί το σκέλος των ελαφρυντικών που αναγνωρίστηκαν στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Στην παραγγελία της η κ. Αδειλίνη αναφέρει:

«Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι στο Εφετείο η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί εκ νέου, πολύ σύντομα και από μηδενική βάση, δηλαδή να δικαστούν όλοι οι κατηγορούμενοι -και αυτοί που αθωώθηκαν στο Πρωτοδικείο. Αφενός δηλαδή θα πρέπει να αποφευχθεί ο σκόπελος της παραγραφής και αφετέρου να ελεγχθούν όλα τα ζητήματα κακοδικίας που τίθενται ή θα τεθούν από τους νομικούς συμπαραστάτες των συγγενών που δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου. Στην εισαγωγική τοποθέτηση ανακοινώθηκαν προσφυγές κατά της πρωτόδικης απόφασης εντός και εκτός Ελλάδας, και ενημερωτικές παραστάσεις στα όργανα της ΕΕ.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την πλευρά της θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.
Οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον Άρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων, που χαρακτηρίστηκαν πλημμελήματα και παραγράφονται, ενώ τα κακουργήματα παραγράφονται σε 20 χρόνια.

Για “λαϊκά δικαστήρια” μιλά η Ένωση Δικαστών

Την «έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας» εκφράζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

H ανακοίνωση της Ένωσης που φέρει τον τίτλο «Μηδενική ανοχή στον λαϊκισμό ως προς τη Δικαιοσύνη. Η μετάβαση από τον «Νόμο του Λυντς» στον Νομικό Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με θυσίες για Ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», μεταξύ άλλων, στρέφει τα βέλη της στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος σε δηλώσεις προανήγγειλε την άσκηση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης, κάνοντας λόγο για «παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

«Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας» τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία προαναγγέλλει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών στην οποία θα καταγγέλλει «τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της».

«Σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους δικαστές και εισαγγελείς προσθέτοντας ότι «ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

H απόφαση του δικαστηρίου

O Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ο Νικ. Παναγιώτοπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ο Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, κηρύχθηκαν από το δικαστήριο ένοχοι για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και για σωματική βλάβη τελεσθείσας από υπόχρεο κατά συρροη σε βάρος 32 ανθρώπων.

Παράλληλα, ο Βασίλης Ματθαιοπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα, με το σκεπτικό ότι δεν έδωσε εντολή να επιχειρήσουν οι διασωστικές της ΕΜΑΚ. Kρίθηκε αθώος για την πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος 93 ανθρώπων και της σωματικής βλάβης σε βάρος 32 ανθρώπων.

Τέλος, ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά.

H αντίδραση της κυβέρνησης

Με τις παλαιότερες ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, με τους 104 νεκρούς, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Αντίθετα, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εάν ίσχυε ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι προβλεπόμενες ποινές θα ήταν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο κ. Φλωρίδης, ανέφερε ότι «με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ανάρτησή του επισήμανε τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που έχουν χαρακτηριστεί πλημμεληματικά και σημείωσε ότι «προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως της υπόθεσης, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx