ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πατάει γκάζι η Δέλτα, φρένο οι εμβολιασμοί – Με απολύσεις απειλεί ο Άδωνις (upd.)

Πατάει γκάζι η Δέλτα, φρένο οι εμβολιασμοί - Με απολύσεις απειλεί ο Άδωνις (upd.)

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που κοντράρεται με το τσουνάμι του τέταρτου κύματος. «Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού τρόπου, αλλά επώδυνου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», είπε, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έφερε και πάλι στο τραπέζι τις απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, ήδη είναι εμφανής η αύξηση καθώς τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του τέταρτου κύματος, καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα. «Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», τόνισε.

Όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εισάγονται για νοσηλεία, σχεδόν το 99%, είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε ασθενείς που είχαν προλάβει να κάνουν μόνον την πρώτη δόση. Οι περισσότεροι είναι σχετικά μικρής ηλικίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», είπε ο κ. Τζανάκης.

Με δεδομένο ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνεται και παράλληλα δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων θα φτάσει όπως είπε τα 4.500. Εκτιμά ότι αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα ξεπερνούσε τα 3.000, που αν και πολλά, είναι ένα επίπεδο που δεν δοκιμάζει το σύστημα υγείας μέχρι στιγμής. Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι κινδυνεύουν συγκεκριμένα οι 50 έως 59 ετών, επειδή έχουν εμβολιαστεί σε μικρό ποσοστό.

Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η ΚΥΑ με το πλαίσιο λειτουργίας για εστίαση, κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά γήπεδα, αλλά και χώρους ψυχαγωγίας. Σε αυτήν δεν προβλέπεται η μεικτή λειτουργία σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε υπαίθρια γήπεδα. Μεικτοί χώροι προβλέπονται μεν για τα μαγαζιά εστίασης (μπαρ, καφέ, εστιατόρια) και τους χώρους ψυχαγωγίας (θέατρα, σινεμά), αλλά μόνο εφόσον αυτά λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, μετά τις σχετικές εξαγγελίες και του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως αυτές των ιατρών και νοσηλευτών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένει στην άποψή του ότι η άρνηση ενός εργαζομένου να εμβολιαστεί, μπορεί να λειτουργήσει ως βάσιμη αιτία απόλυσης.

«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «Θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».

Στο προσκήνιο οι απολύσεις

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο υπουργός έφερε και το παράδειγμα ενός μάγειρα σε ξενοδοχειακή μονάδα της Αθήνας. «Σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, με Αμερικανούς τουρίστες, όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι στο προσωπικό, ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Ο μάγειρας απολύθηκε» δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «Σε έναν οίκο ευγηρίας, υπάλληλος που αρνείται να εμβολιαστεί θα μπει σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα μπει σε αναστολή. Δεν πρέπει να καλυφθεί η θέση; Με τι σύμβαση θα καλυφθεί; Για πόσο καιρό. Άρα, θα γίνουν απολύσεις».

Προηγουμένως είχαν προκαλέσει αντιδράσεις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, από τις οποίες είχε εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απόλυση ανεμβολίαστων, σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Η κ. Μιχαηλίδου αποσαφήνισε εκ των υστέρων ότι η δήλωσή της επρόκειτο για «λανθασμένη διατύπωση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης από τη μεριά του, είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις και στο παρελθόν. Πάντως, δεν φαίνεται να είναι ο μόνος στην κυβέρνηση που συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις. Μόλις χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επικαλέστηκε το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και την παραπομπή σε πειθαρχικό, αναφερόμενος σε τυχόν δημοσίους υπαλλήλους που θα αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο παρά την υποχρεωτικότητά του λόγω επαγγελματικής ιδιότητας.

Νέα κίνητρα από την κυβέρνηση

Πάντως τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού δείχνουν ότι παραμένουν ακάλυπτοι 175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών και 200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών, 285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών και 490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών. Περίπου 1,15 εκατομμύρια άτομα μένουν ακάλυπτα από τις ομάδες που αντικειμενικά κινδυνεύουν περισσότερο. Ακάλυπτα είναι και τα περίπου 1.800.000 παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και μεγάλος αριθμός ατόμων ηλικίας 18-30 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό. H Ελλάδα παρά την πίεση που ασκείται προς εμβολιασμό, έχει φτάσει μόλις το 41,4% σε εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ήταν στο 38% πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση σκέφτεται να προσφέρει εκπτώσεις στους εμβολιασμένους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Ο επιβάτης που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αγοράζει με έκπτωση τη μηνιαία ή τριμηνιαία κάρτα. Το ποσό της έκπτωσης δεν είναι ακόμη γνωστό. Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να μπαίνουν σε άλλο βαγόνι οι εμβολιασμένοι και σε άλλο οι ανεμβολίαστοι όσον αφορά το μετρό, κάτι πάντως που δεν φαίνεται εύκολα εφαρμόσιμο.

Εντούτοις, με αυτό τον εμβολιαστικό ρυθμό και με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, δεν αναμένεται η Ελλάδα να έχει δομήσει σχετικά επαρκές τείχος ανοσίας, μέχρι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία. Μέσα στον Ιούλιο και ειδικά τον Αύγουστο αναμένεται μεγάλη μείωση των εμβολιασμών. Οι δε ανισότητες παραμένουν. Στον κεντρικό τομέα Αθηνών για παράδειγμα, που έχει πληθυσμό πάνω από 1,5 εκατ., έχουν εμβολιαστεί πλήρως μόνον οι 480.000, δηλαδή ούτε το ένα τρίτο. Στον Βόρειο Τομέα που έχει τον μισό πληθυσμό, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 430.000 πολίτες. Στον δε Δυτικό Τομέα με πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες, έχουν εμβολιασθεί πλήρως μόνον οι 270.000, δηλαδή περίπου ο ένας στους τέσσερις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι