Πέφτουν οι μάσκες στην Ευρώπη…
18/06/2021«Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ολλανδία αρκούν και δεν θα χρειάζεται πλέον η μάσκα», μετέδωσε χαρακτηριστικά η ολλανδική τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που βάζουν τέλος σε αυτό το προληπτικό μέτρο τις 26 Ιουνίου. Το ίδιο ανακοίνωσε για τις 26 Ιουνίου και η Ισπανία, ενώ το υλοποίησε ήδη η Γαλλία, λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές.
Η Ισπανία, με πληθυσμό 47 εκατομμύρια, έχει 80.600 νεκρούς. Καταγράφει 4.000 κρούσματα την ημέρα και έχει εμβολιάσει πλήρως το 29% του πληθυσμού της. Η Ολλανδία, με 17 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 27.000 νεκρούς, 1.000 κρούσματα την ημέρα και έχει καλύψει εμβολιαστικά πλήρως το 28% του πληθυσμού της. Η Γαλλία, με πληθυσμό 67 εκατομμύρια και 110.600 νεκρούς, καταγράφει 3.000 κρούσματα την ημέρα και έχει εμβολιάσει πλήρως το 23%. Η Ελλάδα με 12.500 νεκρούς και (έχοντας μειώσει τα τεστ στις 30.000 την ημέρα) παρουσιάζει 500 κρούσματα και έχει καλύψει με δύο δόσεις το 28% του πληθυσμού της.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να ανακοινώσει απόψε την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η δυνατότητα πιο πολυπληθών συναντήσεων και η κατάργηση της μάσκας. Προϋπόθεση για αυτή τη χαλάρωση, θα είναι οι πολίτες να τηρούν την απόσταση του 1,5 μ. μεταξύ τους. Θα εξακολουθήσει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα αεροδρόμια. Στην εστίαση (που άρχισε να λειτουργεί πριν από δέκα μέρες) θα επιτρέπονται περισσότεροι πελάτες και στα σπίτια οκτώ επισκέπτες (σήμερα επιτρέπονται τέσσερις).
Η Ισπανία θα άρει επίσης την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ «καθώς μειώθηκαν πολύ τα κρούσματα», παρά την ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη. «Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι το τελευταίο με μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, επειδή το επόμενο δεν θα τις φοράμε πια», ανακοίνωσε ο Σάντσεθ σε εκδήλωση, στη Βαρκελώνη.
Πολλές περιοχές ζητούν γενικότερη χαλάρωση των μέτρων, αλλά οι 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας δεν ομονοούν σε ένα κοινό πλάνο και έχουν εν μέρει την τελική αποφασιστική “ψήφο”. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων έπειτα από την έντονη δυσφορία που εξέφρασαν οι τοπικές αρχές, με άλλες να το θεωρούν πολύ πρώιμο και άλλες απεναντίας να βρίσκουν τους όρους ανοίγματος πολύ αυστηρούς.
Χαλάρωση των μέτρων
Στη Γαλλία η μάσκα καταργήθηκε προχτές, όμως πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση του πολιτικού γεγονός που επίκειται: την Κυριακή είναι ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών. Ο δεύτερος είναι στις 27 Ιουνίου. Πολλοί διερωτώνται κατά πόσον η απόφαση για τις μάσκες ελήφθη για να δοθεί η εντύπωση ότι η μεγάλη περιπέτεια τελείωσε και ότι χάρη στην κυβέρνηση ο κόσμος μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ασφαλής χωρίς μάσκες.
Στη Βρετανία ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι κατά τη γνώμη του οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στα μέσα μεταφοράς και να αποτελέσουν μια καλή υγειονομική συνήθεια για όλους. Θα παραμείνουν σίγουρα μέχρι τις 19 Ιουλίου, γιατί οι Βρετανοί ανησυχούν για την ινδική μετάλλαξη και ας έχουν εμβολιάσει πλήρως το 46% του πληθυσμού. Στη χώρα τα κρούσματα είχαν μειωθεί στα 2.000 αλλά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες άρχισαν αίφνης να αυξάνονται και χθες έφτασαν τα 11.000.
Στη Γερμανία αποφασίσθηκε κάποια κρατίδια να χαλαρώσουν το μέτρο, όπως στης Βάδης – Βίρτεμπεργκ. Εκεί παύει να είναι υποχρεωτική στα σχολεία, αρκεί να σημειώνονται στην κάθε πόλη λιγότερα από 35 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και να μην έχει σημειωθεί κρούσμα στα σχολεία της τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εξετάζεται επίσης στο ίδιο κρατίδιο, το ενδεχόμενο οι μάσκες να γίνουν προαιρετικές σε υπαίθριους χώρους. Στη Βαυαρία δεν το συζητούν καν ως θέμα, θεωρώντας τις μάσκες απαραίτητες παντού προς το παρόν.
Στο Βερολίνο η χρήση είναι υποχρεωτική σε υπαίθριους χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου και θα τεθεί προς ψήφιση η πρόταση να μην φορούν μάσκες όσοι βρίσκονται σε πλατείες ή σε πεζοδρόμια εμπορικών δρόμων ή στο ζωολογικό κήπο. Σε όλους τους άλλους χώρους προτείνεται να παραμένει η υποχρέωση και μάλιστα για μάσκες FFP2. Στο Αμβούργο ελήφθη η παράδοξη απόφαση η μάσκα να είναι υποχρεωτική μόνον σε περιοχές με συνωστισμό και μόνον τα Σαββατοκύριακα. Στην Βεστφαλία κατήργησαν τις μάσκες στα σχολεία και άρχισαν να επιτρέπουν στα λεωφορεία να φορά κάποιος απλή χειρουργική μάσκα και όχι FFP2.