ΑΠΟΨΗ

Πέντε καυτά ερωτήματα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Πέντε καυτά ερωτήματα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ηρακλής Καλογεράκης

Το 2003 τέθηκε σε εφαρμογή το αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο σχέδιο “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και έτερων καταστροφικών φαινομένων, το οποίο περιγράφει τις ενέργειες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις κάθε υπουργείου ή φορέα αντιμετώπισης καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα τον κύριο λόγο και τον συντονισμό σε όλες τις καταστροφές έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της οποίας καταλήγουν όλες οι πληροφορίες, όπου αξιολογούνται και λαμβάνονται οι αποφάσεις για δράσεις.

Το 2023 Εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ 2”, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”.

Ανάλογα, λοιπόν, με το μέγεθος της καταστροφής συγκαλούνται τα αρμόδια όργανα. Για μικρής έκτασης καταστροφή συγκαλείται στο Δήμο το (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο). Αν η απειλή μεγαλώσει και απειλεί περιοχές εκτός του Δήμου, τότε συγκροτείται το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο. Αν δε η καταστροφή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως στη περίπτωση των τελευταίων πυρκαγιών, που ακόμη καίνε, τότε συγκροτείται το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Επειδή οι πόλεμοι διευθύνονται από το “Γενικό Στρατηγείο”, ενώ οι μάχες από το “Κέντρο Επιχειρήσεων κάθε κλάδου” και μετά την αναδρομή που κάναμε στο σχέδιο “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ”, διερωτώμαι:

  1. Άκουσε κανείς για την σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων ώστε αυτά να κάνουν τη δουλειά τους, δίδοντας οδηγίες τόσο στους πολίτες, όσο και εντολές στις ομάδες αντιμετώπισης των καταστροφών;
  2. Υπήρχε συντονισμός; Αν ναι ποιος τον ασκούσε και ποιος αποφάσιζε για τις εκκενώσεις;
  3. Μήπως η Πολιτική Προστασία δεν είχε τα μέσα για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της; Μήπως το παραγόμενο έργο δεν ήταν αρκετό;
  4. Γιατί όλοι πήγαιναν για ενημέρωση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όχι στο αρμόδιο Κέντρο;
  5. Γιατί δόθηκε τόση έμφαση στα αεροπορικά μέσα και αγνοήθηκαν όλα τα άλλα μέσα, κυρίως οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας;

Οι όποιες εθελοντικές ομάδες και οι μεμονωμένοι εθελοντές θα έπρεπε να δράσουν υπό κάποια καθοδήγηση και όχι μεμονωμένα. Η φωτιά δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να πλησιάσει οικισμούς και χωριά. Εύχομαι οι όποιες αδυναμίες να διορθωθούν και ελπίζω πως όλοι, από τους ηρωικούς πυροσβέστες, αστυνομικούς και στρατιώτες μέχρι τους στρατηγούς τους, να βάζουν κάθε φορά το χέρι στη συνείδηση και να πράττουν αυτά που πρέπει να πράξουν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι