Πέθανε ο Πάλλης, του ιστορικού χαρτοπωλείου στην Ερμού

Πέθανε ο Πάλλης, του ιστορικού χαρτοπωλείου στην Ερμού

Σε ηλικία 99 ετών πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Πάλλης, σύζυγος της τέως υπουργού, Φάνης Πάλλη -Πετράλια. Ο γάμος τους διήρκεσε 55 χρόνια και μαζί απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια.

Ο Νίκος Πάλλης, ιδιαίτερα καλλιεργημένος, ήταν γνωστός για το μεγάλο χαρτοπωλείο που διατηρούσε επί δεκαετίες στην οδό Ερμού, όπου έβρισκε κανείς τα πάντα -σαν ένα πολύ εξειδικευμένο σούπερ μάρκετ στο χώρο του. Το «Πάλλης 1870» ήταν το πιο γνωστό χαρτοπωλείο της Αθήνας και τα τετράδιά του άφησαν εποχή στα αθηναϊκά σχολεία. Δημιούργησε μεγάλη και πρωτοπόρα εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή τετραδίων και σχολικών ειδών με τα τελειότερα μηχανήματα που είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα.

“Θα το έχει ο Πάλλης”

Όταν τα παιδιά στο σχολείο ή οι “γραφιάδες” δεν έβρισκαν ένα στιλό, μια πέννα ή ένα συγκεκριμένο είδος χαρτιού, έναν ορισμένο φάκελο ή χρώματα για ζωγραφική, έλεγαν “θα το έχει ο Πάλλης” και πήγαιναν στην Ερμού 8. Το κατάστημα είχε ανοίξει το 1870 από τον Αθανάσιο Πάλλη, που είχε μαζί και τυπογραφείο για έκδοση καρτών -επισκεπτηρίων. Η εταιρία του ανέλαβε το 1896 την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με την έκδοση επετειακών φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές σε μια εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση ήταν η πιο ζωντανή προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το 1940 πήρε τα ηνία η Αλεξάνδρα Πάλλη και το 1955 ο γιος της Νίκος. Το 1998 στην επιχείρηση μπήκε και η εταιρεία Notos που το 2006 απέκτησε το 100% της επιχείρησης και των υποκαταστημάτων της στο Μαρούσι και στη Γλυφάδα. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2007, το έκλεισε οριστικά, επενδύοντας στο Public  που ετοιμαζόταν να ανοίξει πενήντα μέτρα πιο πέρα. Το ακίνητο πάντως ανήκει ακόμα στην οικογένεια.

Ο Νίκος Πάλλης, απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής, και ήδη ώριμος ως επιχειρηματίας, γνώρισε την Φάνη Πετραλιά όταν ήταν 40 ετών εκείνος και εκείνη φοιτήτρια της Νομικής. Παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως. Απέκτησαν μαζί την Αλεξάνδρα, την Ελένη, την Ντόρα και τον Ιάκωβο, και από τα παιδιά τους απέκτησαν ένδεκα εγγόνια. Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αφιερώθηκε στην ανατροφή των παιδιών και άργησε να πάρει το πτυχίο -μάλιστα το πήρε με τα παιδιά της δίπλα της. Τις επιχειρήσεις πλέον τις διαχειρίζεται η Αλεξάνδρα και ο Ιάκωβος Πάλλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι