ΘΕΜΑ

Πισωγυρίζουμε στους “αποδεκτούς” 40-50 νεκρούς την ημέρα;

Πισωγυρίζουμε στους "αποδεκτούς" 40-50 νεκρούς την ημέρα;, Όλγα Μαύρου

Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να μην επαναφέρει τις μάσκες για να μη θιγεί η τουριστική εικόνα της χώρας, αλλά επικαλείται επιστημονικά στοιχεία αμφίβολης, αν μη τι άλλο, αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας, μέσω του υπουργού, αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού και άλλων στελεχών του, στέλνει καθημερινά το μήνυμα ότι από την στιγμή που έχουμε λίγους νεκρούς και διασωληνωμένους, πως “πρέπει να συμβιώσουμε χωρίς μέτρα με τον κορονοϊό”. Επίσης η πολιτεία επιμένει ότι το τρέχον κύμα δεν έχει τη βαρύτητα προηγούμενων.

Εντούτοις πληθαίνουν οι φωνές για επαναφορά της μάσκας, καθώς σήμερα τα κρούσματα έφθασαν τις 26.000 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επανήλθαν  στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, δηλαδή στις 300 την ημέρα. Τότε, με τις 300 εισαγωγές οι νεκροί κυμαίνονταν από 50 έως 80 την ημέρα. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μειωθεί ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλειών, όπως έγινε στην Πορτογαλία, να σημειώσουμε μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό σύστημα υγείας και στο της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, η χώρα αυτή από τον περσινό Φλεβάρη μέχρι τον φετινό έχασε μόνον 8.000 ανθρώπους, ενώ στην Ελλάδα στο ίδιο διάστημα πέθαναν υπερδιπλάσιοι, δηλαδή 20.000.

Αν και η πολιτεία παίζει κορώνα-γράμματα με προβλέψεις, η πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξάνονται κάθετα 15 μέρες μετά την έναρξη της αύξησης των κρουσμάτων και αυτό το διάστημα δεν έχει παρέλθει ακόμη. Η πολιτεία υποστηρίζει, μέσω του ΕΟΔΥ, ότι έχουν περάσει 28 μέρες από την έναρξη του κύματος και δεν είδαμε καταγραφή πολλών νοσηλειών και θανάτων, όμως η αλήθεια είναι ότι προ μηνός τα κρούσματα ήταν 4.000 έως 10.000 την ημέρα και όχι 20.000, όπως την περασμένη Τρίτη και 25.500 όπως σήμερα.

Αυτό δηλαδή που υποστηρίζει το υπουργείο περί ηπιότητας, θα αποδειχθεί αν ευσταθεί ή όχι σε μια εβδομάδα, ή ίσως και σε δύο εβδομάδες από σήμερα, καθώς άλλη επίπτωση έχουν τα 10.000 κρούσματα την ημέρα και άλλη τα 20.000. Φυσικά μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί, όπως έγινε και στην Πορτογαλία, όμως αυτό αποτελεί ευχολόγιο ή εικασία προσώρας. Αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν για πολλές μέρες στα 20.000, τότε σε μία έως δύο εβδομάδες θα φανεί αν η Όμικρον 3 και η Όμικρον 5 είναι όντως ήπιες, ή αν θα ξαναμετράμε δεκάδες νεκρούς την ημέρα, όπως την περασμένο χειμώνα.

Τί συμβαίνει με τις ΜΕΘ

Συγκεκριμένα σήμερα καταγράφηκαν 25.566, εκ των οποίων τα 15.155 στην Αττική. Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο των νέων λοιμώξεων, είναι επαναλοιμώξεις. Οι θάνατοι, που είχαν μειωθεί στους 12, με την “κανονικότητα” διπλασιάσθηκαν και έφθασαν χθες τους 23 και σήμερα τους 19. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν 98, αλλά αυτό δεν σημαίνει σταθερότητα. Απεναντίας: Σημαίνει ότι τα είκοσι κρεβάτια που αδειάζουν λόγω θανάτων, ξαναγεμίζουν αυθημερόν. Μόνον τρεις κλίνες ΜΕΘ άδειασαν λόγω εξιτήριου το τελευταίο 24ωρο και οι υπόλοιπες αδειάζουν λόγω θανάτων. Αν έχουμε φθάσει, κατά συνέπεια, στις 20 νέες διασωληνώσεις την ημέρα, τότε πλησιάζουμε στα επίπεδα Φεβρουαρίου που εισάγονταν σε ΜΕΘ 30 άτομα την ημέρα.

Δεν γνωρίζουμε όμως πόσοι ακριβώς εισάγονται σε ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει χωριστά ούτε τους θανάτους σε ΜΕΘ, ούτε τις εισαγωγές σε αυτές. Τεκμαίρεται ότι κάποιοι από τους 42 θανάτους των τελευταίων δύο ημερών ίσως καταγράφηκαν εκτός ΜΕΘ. Η λογική που ισχύει είναι να μπαίνουν στη ΜΕΘ ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους και που όμως έχουν ελπίδες να ζήσουν, ώστε να μη στερούν την ΜΕΘ από έναν νεότερο, με ελπίδες αν οι ίδιοι θεωρείται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τα βγάλουν πέρα.

Από την άλλη, όμως, το υπουργείο Υγείας διαλαλεί ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ΜΕΘ, ότι δεν γίνεται επιλογή ασθενών και ότι όσοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εισάγονται εκεί. Αν ισχύουν τα λεγόμενα του υπουργείου, τότε το 90% όσων πεθαίνουν, χάνουν τη μάχη σε ΜΕΘ και άρα έχουμε περίπου 20 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ την ημέρα, αριθμός που καταρρίπτει το επιχείρημα της πολιτείας ότι «δεν παίρνουμε μέτρα, επειδή ο κόσμος νοσεί ηπιότερα και δεν έχουμε πολλές διασωληνώσεις».

Το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλευόνται

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το 38% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 62% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι λόγοι που οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι εμβολιασμένοι, εικάζεται από τους ειδικούς ότι είναι τρεις. Ο πρώτος είναι ότι εκείνοι που έχουν εμβολιασθεί στις ευάλωτες ομάδες είναι και εκείνοι που έχουν δυστυχώς περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών και θανάτου και συνιστούν κατά συνέπεια την πλειοψηφία  στις ηλικίες υψηλού κινδύνου.

Ο άλλος είναι ότι λόγω του εμβολιασμού, έχουν χαλαρώσει περισσότερο και οι ίδιοι αλλά και το περιβάλλον τους. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο “πλήρης εμβολιασμός” που αναφέρει ο ΕΟΔΥ είναι ουσιαστικά οι δύο δόσεις που έχουν στην πράξη εκπνεύσει, καθώς ήδη εξανεμίζονται και τα αντισώματα της τρίτης δόσης. Υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο και η εκδοχή ότι τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (20% περισσότερες από χθες και 450% περισσότερες από όσες στα τέλη Μαΐου).

Προ διημέρου στο “Αττικόν” γέμισαν δύο κλινικές από κρούσματα και υπήρχαν και ασθενείς σε ράντζα, ενώ σήμερα γέμισε μια κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δανείστηκε και δύο κλίνες από δεύτερη κλινική. Το χειμώνα αντίστοιχα γέμιζαν στο Παπαγεωργίου πέντε κλινικές με κρούσματα, κάτι που δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν προσεγγίζουμε  –ακόμη– τα επίπεδα του χειμώνα. Όμως σε όλα τα νοσοκομεία οι κλίνες για κορονοϊό που είχαν αποδοθεί πάλι σε κοινή χρήση μετά την βελτίωση της κατάστασης τον Μάιο, τώρα άρχισαν να ξαναγίνονται κλίνες Covid.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι