Πλειστηριασμοί: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Πλειστηριασμοί: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η κυβέρνηση

Οι δανειστές έχουν στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση πως προϋπόθεση για να κλείσει η 3η αξιολόγηση είναι να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Συμβολαιογράφοι, τραπεζίτες και κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε μία διελκυστίνδα με δεκάδες χιλιάδες δανειοληπτών να αγωνιούν για την τύχη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Για να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο των δανειστών, η κυβέρνηση έφθασε να καταθέσει τροπολογία που περιλαμβάνει ποινικές ευθύνες για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Η τροπολογία ψηφίσθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο με μία απώλεια. Ο Μιχαλογιαννάκης, που είχε εκφράσει διαφωνίες, τελικώς δεν προσήλθε να ψηφίσει. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δήλωσαν “παρών”.

Ας σημειωθεί ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Οικονομικών είχαν επιδοθεί σε ένα “μαραθώνιο” για να πείσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους βουλευτές ότι εάν η τροπολογία δεν ψηφισθεί θα εκτροχιασθεί η πορεία για έξοδο από το Μνημόνιο και έθεσε θέμα πτώσης της κυβέρνησης.

Η πρόταση του Φίλη και των “53” για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει οριζόντια τη λαϊκή κατοικία, είχε απορριφθεί δημοσίως τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Οι τελευταίοι θεωρούν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας επαρκές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων «δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο». Αυτό είχαν τονίσει σε κοινή τους δήλωση το Νοέμβριο οι υπουργοί Κοντονής και Τόσκας. «Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31.12.2017».

Οι τραπεζίτες “ψηφίζουν” πλειστηριασμούς

Στις 17 Δεκεμβρίου οι τραπεζίτες, σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, διαβεβαίωσαν ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Τα τραπεζικά στελέχη επισήμαναν πάντως ότι προχωρούν σε συνεχή βάση σε ρυθμίσεις μεγάλου αριθμού δανειοληπτών που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Εξέφρασαν δε την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή εκείνων των δανειοληπτών που διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2018 αναβάλλονται ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα αναβάλλονται οι πλειστηριασμοί για Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 και Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018. Αντίθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.

Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Τα δε εργατικά σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές στην Αττική με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «συνεχίζουνε την πάλη τους κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σπιτιών σε φτωχές, εργατικές, λαϊκές οικογένειες». Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα ειρηνοδικεία Αθήνας.

Η δαμόκλειος σπάθη των θεσμών 

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί για αναστολή των πλειστηριασμών από συμβολαιογράφο του Λαυρίου. Η εν λόγω έθετε θέματα νομιμότητας για την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων να λήξουν την αποχή τους και να συνεχίσουν να διενεργούν πλειστηριασμούς. Να σημειωθεί ότι το αίτημα για δικαστική αναστολή των πλειστηριασμών είχε υποστηρίξει η πρόεδρος της «Πλεύσης», Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεδομένων των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του μέτρου και των αντιδράσεων, οι θεσμοί απαιτούν την ουσιαστική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια ικανοποιητικού όγκου πλειστηριασμών μέσω του νέου συστήματος κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Όπως προαναφέραμε, το θέτουν ως προϋπόθεση για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επίπτωση στα stress test.

Ο τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα, διασφαλίζοντας ότι η αγορά θα έχει υπόσταση. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, καθώς την τελευταία διετία στην πράξη οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει». Η αύξηση θα είναι σταδιακή, ώστε να μην υπάρξει σοκ στην αγορά ακινήτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι