Έρευνα και για μαύρο χρήμα στην “Κιβωτό” – Ποια είναι η νέα διοίκηση
22/11/2022Ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση της “Κιβωτού”, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ακραίες συμπεριφορές που προκάλεσαν το ξήλωμα του προηγούμενου συμβουλίου. «Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στη Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το νέο ΔΣ της “Κιβωτού”:
-Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
-Ιωάννης Σπυρίδων-Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
-Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
-Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS.
-Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
-Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά».
-Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής υπουργικού γραφείου της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μιλώντας στο Mega το πρωί σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου, μετά την απόφαση να ξηλωθούν ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, και τόνισε ότι θα είναι πρόσωπα κύρους. Σκιαγραφόντας τα πρόσωπα της νέας διοίκησης της “Κιβωτού” η υφυπουργός είπε ότι «είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παιδική προστασία σε παιδιά σε κλειστές δομές είτε σε ανοιχτές δομές, που είναι ειδικοί παιδικής προστασίας και γνωρίζουν πώς να τρέχουν μπροστά τέτοιες δομές».
Έλεγχος στα οικονομικά
Το επόμενο κεφάλαιο για τη νέα διοίκηση θα είναι ο έλεγχος στα οικονομικά της ‘’Κιβωτού’’, τα οποία διαχειρίζονταν ο κλειστός διοικητικός κύκλος του π. Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και ορισμένων πολύ στενών συνεργατών τους. Οι ισολογισμοί θα ελεγχθούν από ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βάσει του νόμου του 1995, την ελεγκτική αρμοδιότητα για τις οικονομικές πράξεις της δομής έφεραν η Νομαρχία και στη συνέχεια η Περιφέρεια. Με βάση τον νόμο, έπρεπε να γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος ένα εξάμηνο, χωρίς να περιορίζεται το δικαίωμα για περισσότερους ελέγχους σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην #koinoniaoramega: «Άνοιξαν τα στόματα και πολύ πιθανόν να ακούσουμε καταγγελίες και για άλλες δομές» @jordanxas @anthi83 @domnamich pic.twitter.com/qGAcE4fQ2f
— Kοινωνία Ώρα Mega (@koinoniaoramega) November 22, 2022
Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δρομολογήσει ήδη έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της “Κιβωτού του Κόσμου”, στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων τα οποία συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής.
Ειδικότερα, αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν χειριστεί ορθά τα οικονομικά στοιχεία (ταμεία, κ.λπ.) της δομής. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα της δομής προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, όπως θα ελέγξει και το ενδεχόμενο εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής. Όπως είναι επόμενο, σε όλους τους ελεγχόμενους θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν τα περιουσία στοιχεία τους αποκτήθηκαν από εγκληματικές πράξεις ή όχι.
Καταθέσεις στην Εισαγγελία
Δύο πρώην φιλοξενούμενοι της δομής είναι στη διάθεση της Εισαγγελίας και οι καταγγελίες τους αφορούν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα, τα οποία κατονομάζουν για παράνομες συμπεριφορές. Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που διερευνούν τις καταγγελίες εξετάζουν από σήμερα νέους μάρτυρες.
Η αρχή θα γίνει από πρώην εργαζόμενους στην ‘’Κιβωτό’’ ενώ μεταξύ των τροφίμων που δηλώνουν ότι θα καταθέσουν είναι και ένα άτομο που σήμερα ζει στο εξωτερικό, όμως φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιον των εισαγγελέων και θα καταγγείλει ενόρκως όσα ισχυρίζεται ότι έζησε στη δομή που φιλοξενήθηκε. Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται έως τώρα επτά μαρτυρίες. Τρία παιδιά και τέσσερις εργαζόμενοι για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, για ψυχολογική και σωματική βία, για καταναγκαστική εργασία και αποκλεισμό από το σχολείο.