ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για ποιά ηλικιακή ομάδα ανηλίκων ανοίγει η πλατφόρμα

Δυσκολεύει η ζωή των ανεμβολίαστων – Κοντά και η επιστροφή της μάσκας, Όλγα Μαύρου

Ανακοινώθηκε απόψε ότι ανοίγει στις 30 Ιουλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, παιδίατρος Μαρία Θεοδωρίδου, είπε σχετικά ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας. Εν τω μεταξύ από προχθές μέχρι σήμερα καταγράφηκαν  πάνω από100 κρούσματα σε κατασκηνώσεις της χώρας – 20 με 30 κρούσματα εντοπίστηκαν στις μεγάλες κατασκηνώσεις- και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να φθάσουν τα 500.

Η παιδίατρος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρουσματα στα παιδιά και στους εφήβους το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και τόνισε ότι ναι μεν η συντριπτική πλειοψηφία νοσεί ήπια ή ασυμπτωματικά, όμως τα παιδιά αφ΄ενός μεταφέρουν τον ιό σε άλλες ηλικιακές ομάδες, αφ΄ετέρου και τα ίδια, σε ένα μικρό, αλλά υπαρκτό ποσοστό, νοσούν ενίοτε βαριά ή και χάνουν την μάχη. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι το ραντεβού θα κλείνεται από τους γονείς στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet.

Το ραντεβού μπορεί να κλειστεί από τη μητέρα ή τον πατέρα εφ΄όσον ανήκουν στην ίδια  οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επίσης, μπορεί να κλειστεί και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ή σε φαρμακείο, αρκεί ο γονέας να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία της δικής του ταυτότητας και του παιδιού.Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ειδικότερα και στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, γιατί αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές αν μολυνθούν όντας ανεμβολίαστα. Αναφέρθηκε πάντως και στο γενικότερο πρόβλημα που γεννάται με τα ανεμβολίαστα παιδιά ή τους ανεμβολίαστους νέους, καθώς «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη δια ζώσης εκπαίδευση το χειμώνα. Για την παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους εφήβους είπε ότι «είναι σπάνια και αναφέρονται 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων». Τόνισε πάντως ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και για να γίνει, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων.

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Εν τω μεταξύ οι εμβολιασμοί αναμένεται να μειωθούν σε λίγες μέρες λόγω των διακοπών των περισσότερων Ελλήνων κατά τον Αύγουστο. Τα ραντεβού που κλείνονται για Αύγουστο είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τα περίπου 20.000-30.000 που κλείνονταν τον Ιούλιο για την πρώτη δόση. Αναφορικά με τους αντιεμβολιαστές, ειδικά τους γιατρούς εξ αυτών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους είπε:

«Όπως ξέρουμε στην ιατρική είναι πολύ εύκολο κάποιος, τον οποίο η ιστορία έχει χαρακτηρίσει «τσαρλατάνο», ή οτιδήποτε άλλο, σε πολύ μεγάλη δυσκολία ή πρόβλημα υγείας να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να εκφέρει διαφορετική άποψη. Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης, είναι υποχρέωση των οργάνων της πολιτείας, είτε είναι δημόσια διοίκηση, είτε ιατρικοί σύλλογοι να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους εν λόγω γιατρούς» συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 85 ετών, έχει εμβολιασθεί το 70,9%, στην ομάδα 80-84 ετών έχει εμβολιασθεί το 71%, στους ηλικίας 75-79 το 83,8%, στους ηλικίας 70-74 ετών το 78,1% και στους ηλικίας 65-69, το 79%. Στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών έχει εμβολιασθεί το 74,9% και στην αμεσως επόμενη ομάδα των 55-59, το 71%. Στους έχοντες ηλικία 50-54 ετών έχει εμβολιασθεί το 67,6% και στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, το 64%. Στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών έχει εμβολιασθει το 58% και στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 51%.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34 έχει εμβολιασθεί το 48%, στην ομάδα 25-29 το 45%  και στην ομάδα 18-24 ετών, το 34%. Στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων 15-17 που άνοιξε τελευταία έχει  εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 5%. Σχετικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 1.390 πολίτες που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο και έχουν ήδη εμβολιαστεί 410 από αυτούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson 410. Επίσης περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι