ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στην ελληνική αστυνομία

Τάκης Θεοδωρικάκος: "Εφικτή για την ΝΔ η αυτοδυναμία"

Την πρόβλεψη ότι η επάνοδος στην σχετική κανονικότητα θα φέρει έξαρση και στην εγκληματικότητα, εξέφρασε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του προς τον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, καθώς με τις καραντίνες είχε μειωθεί και η κινητικότητα αλλά και το χρήμα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι παίρνουν τέλος οι επικυρώσεις του γνησίου της υπογραφής που έως τώρα δέσμευαν έναν έως τρεις μάχιμους αστυνομικούς σε κάθε τμήμα.

«Πάνω από 30-40 άτομα πηγαίνουν κάθε μέρα στα τμήματα για γραφειοκρατικές δουλειές όπως το γνήσιο της υπογραφής», είπε ο υπουργός, που επισκέφθηκε έξι μεγάλα αστυνομικά τμήματα, για να διαμορφώσει ιδίοις όμμασι άποψη. Τόνισε, επίσης, ότι η Αττική αδικείται καθώς σε αυτήν συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας, αλλά διαθέτει μόνον το 33% των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας. Υποσχέθηκε ότι θα αρχίσουν περιπολίες από “αστυνομικους της γειτονιάς”, παρότι υπάρχει υποστελέχωση.

«Βασικός στόχος είναι η ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας. Η αστυνομία πρέπει να είναι φιλική με τους πολίτες και τους νέους και σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας, αφού η παρατεταμένη καραντίνα τα δύο προηγούμενα χρόνια, είχε συμβάλει στο να περιοριστούν ληστείες, διαρρήξεις και άλλα. Γι’ αυτό θα αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας», είπε ο υπουργός.

Όπως ανέλυσε εν συνεχεία, οι βασικές προτεραιότητες θα είναι τρεις, με πρώτη την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ούτως ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί από γραφειοκρατικές εργασίες και να αποδεσμευτούν για να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο. Έτσι εξάλλου, όπως είπε, με την ψηφιοποίηση, θα εξυπηρετούνται καλύτερα και οι πολίτες.

Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η κατάργηση της επικύρωσης του γνήσιου της υπογραφής από την αστυνομία. «Οι αστυνομικοί αναλώνονται για το γνήσιο της υπογραφής, πηγαίνουν δικόγραφα, έγγραφα στρατολογίας, ασυγχώρητα πράγματα για τον 21ο αιώνα, παίρνουν κατσαβίδια και βγάζουν πινακίδες, αυτές δεν είναι δουλειές για την τροχαία ή την αστυνομία», είπε.

 

Ενδοοικογενειακή βία

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να επαναπροσεγγίσει η αστυνομία τους νέους και αυτοί να βγαίνουν άφοβα τα βράδια με τις παρέες τους χωρίς να αγωνιούν για ληστείες και βία και να αισθάνονται ότι οι αστυνομικοί είναι αδέλφια τους. Στο ερώτημα δημοσιογράφου για την άσκηση βίας από αστυνομικούς και “για σφαλιάρες”, είπε «όλοι πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και πρώτοι από όλους οι αστυνομικοί, οπότε εννοείται ότι θέλουμε οι αστυνομικοί να έχουν την πρέπουσα συμπεριφορά».

Εκτός από την ψηφιοποίηση, σε πρώτο πλάνο είναι η καλύτερη συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, που σημείωσαν έξαρση με την πανδημία. «Κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κάποιες μορφές εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα η ενδοοικογενειακή βία και για το λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ προχωρεί σε ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων που πολλές φορές έχουν μια καλή εικόνα των προβλημάτων αυτής της φύσης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων πρέπει να καταγράφουν αυτά τα φαινόμενα και να ενημερώνουν τα αστυνομικά τμήματα για τα πιο σοβαρά περιστατικά», είπε ο υπουργός.

Τρίτος βασικός στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και η αναδιοργάνωσή της, «για την οποία θα χρειαστεί χρόνος, καθώς όπως είπε, υπάρχουν στρεβλώσεις δεκαετιών». Αναφέρθηκε για παράδειγμα στον κακό συντονισμό Άμεσης Δράσης και αστυνομικών τμημάτων και είπε ότι θα επιλυθεί, ενώ υποσχέθηκε να καλύψει στο πλαίσιο του εφικτού και τα αιτήματα των αστυνομικών, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των οποίων ήδη συναντήθηκε. Είπε ότι θα συναντηθεί και με πολλές ενώσεις αστυνομικών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ασφάλεια της χώρας από τις απειλές που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν: «Η Ελλάδα όπως γνωρίζουν όλοι, σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορά της από μαζική και παράνομη εισβολή παράτυπων μεταναστών», είπε. «Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, είμαστε σε εγρήγορση, επαγρυπνούμε και κινούμαστε με την αναγκαία αποφασιστικότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι