Ποιες αράχνες και νυχτερίδες! Οι Νεάντερταλ φταίνε για τον κορωνοϊό

Ποιες αράχνες και νυχτερίδες! Οι Νεάντερταλ φταίνε για τον κορωνοϊό

Πολλά έχουν γραφτεί για τον νέο κορωνοϊό και κυρίως για την προέλευσή του. Σκοτεινά εργαστήρια, υπαίθριες αγορές, μυρμηγκοφάγοι, αράχνες και νυχτερίδες ενοχοποιήθηκαν κατά διαστήματα, από επιστήμονες και μη, ως υπεύθυνοι για τον ιό που προκάλεσε την πανδημία. Νέες εκτιμήσεις Ευρωπαίων επιστημόνων μεταθέτουν, ωστόσο, κατά πολύ στο βάθος του χρόνου τις αιτίες της βαριάς νόσησης, φέρνοντας, ομολογουμένως, σε δύσκολη θέση τον Τραμπ.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ορισμένοι άνθρωποι έχουν ένα τμήμα στο DNA τους, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν, σοβαρότερα από τον γενικό πληθυσμό, από Covid-19. Οι ίδιοι υποστηρίζου ότι αυτή η περιοχή του γονιδιώματος, η οποία περιλαμβάνει συνολικά έξι γονίδια, είναι μια «μακρινή κληρονομιά» που άφησαν στο ανθρώπινο είδος τα “ξαδερφάκια” μας οι Νεάντερταλ, πριν από περίπου 50 έως 60 χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, ανάμεσά τους ο κορυφαίος γενετιστής Σβάντε Πάαμπο, ο σουηδικής καταγωγής διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία και ο γενετιστής Χούγκο Ζέμπεργκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημη επιστημονική δημοσίευση των ευρημάτων τους. Έκαναν όμως μια online προδημοσίευση, όπως έγραψαν οι “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Γιατί οι Νεάντερταλ

Η επιστημονική ομάδα δεν γνωρίζει ακόμα, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή του DNA στο χρωμόσωμα 3 αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Είναι όμως ήδη γνωστό, ότι και άλλες ασθένειες συνδέονται με εκείνο το μικρό τμήμα του γονιδιώματος, το οποίοι κληροδοτήθηκε στο Homo sapiens, μετά τις επιμιξίες του με τους Νεάντερταλ, πριν την εξαφάνιση των τελευταίων.

Τα περισσότερα νεαντερτάλια γονίδια αποδείχθηκαν επιζήμια για τους ανθρώπους, καθώς επιβάρυναν την υγεία ή προκαλούσαν αναπαραγωγικά προβλήματα. Κάποια όμως από αυτά επιβίωσαν μέχρι σήμερα στο ανθρώπινο DNA. Ο λόγος που συνέβη αυτό οφείλεται, κατά κάποιος επιστήμονες, στο ότι  βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Εκ πρώτης όψεως όμως, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα, η συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος 3 είναι σήμερα πολύ κοινή σε κάποιες χώρες. Στο Μπαγκλαντές μάλιστα, σχεδόν δύο στους τρεις κατοίκους (το 63%) διαθέτουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο αυτής της περιοχής στο DNA τους. Το ίδιο συμβαίνει και σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Νότιας Ασίας.

Στην Ευρώπη πάντως, αυτό το κληρονομημένο από τους Νεάντερταλ τμήμα του DNA δεν είναι τόσο συχνό, καθώς απαντάται στο 8% του πληθυσμού. Ακόμα πιο σπάνιο είναι στην Ανατολική Ασία, όπου απαντάται στο 4% του πληθυσμού, ενώ δείχνει να απουσιάζει, σχεδόν πλήρως, στην Αφρική. Απαντήσεις για το πώς προέκυψε αυτή η γεωγραφική κατανομή για την συγκεκριμένη γενετική περιοχή δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως, ότι και αυτή η νεαντερτάλια εκδοχή των συγκεκριμένων γονιδίων είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους, γι’ αυτό και εξελικτικά βαίνει προς εξαφάνιση.

Τι ψάχνουν οι επιστήμονες

Το ερώτημα που θέλουν να απαντήσουν οι επιστήμονες, διερευνώντας και τις τις διαφορές του DNA, είναι γιατί η Covid-19 είναι για κάποιους ανθρώπους πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ότι για κάποιους άλλους. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους νέους. Γνωστό είναι επίσης ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους, παρότι έχουν την ίδια ηλικία, ανήκουν στο ίδιο φύλο και στην ίδια φυλή.

Σε έρευνα που έγινε τον Ιούνιο στην Ιταλία και την Ισπανία διαπιστώθηκε αυτοί που αρρώστησαν βαριά από Covid-19 είχαν κοινές στο DNA τους δύο περιοχές: «Μία στο χρωμόσωμα 9, το οποίο περιλαμβάνει το γονίδιο ΑΒΟ που ρυθμίζει την ομάδα αίματος, και μία στο χρωμόσωμα 3 που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια αποτελεί κληρονομιά των Νεάντερταλ» (ανακάλυψη των Πάαμπο και Ζέμπεργκ)

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια νεότερη μελέτη της διεθνούς επιστημονικής πρωτοβουλίας γενετιστών “Covid-19 Host Genetics Initiative” ανέδειξε ως ακόμη σημαντικότερη τη σύνδεση ανάμεσα στη σοβαρότητα νόσησης και στη γενετική περιοχή στο χρωμόσωμα 3, που μας κληροδότησαν οι Νεάντερταλ. Ψάχνοντας μάλιστα στα μέχρι σήμερα γνωστά γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί, οι επιστήμονες βρήκαν ότι «η γονιδιακή περιοχή που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 είναι ίδια με εκείνη που είχε βρεθεί σε Νεάντερταλ που ζούσαν στην Κροατία πριν 50.000 χρόνια».

Η σχετική έρευνα συνεχίζεται. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Τραμπ. Και αυτό γιατί, αν αποδειχθεί η σχέση νεαντερντάλιου γονιδιώματος και βαριάς νόσησης από Covid-19, άρα και θνησιμότητας, θα αποδειχθεί ότι οι Κινέζοι δεν κρύβουν νούμερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών. Απλώς είναι λίγο πιο “καθαρόαιμοι” Homo sapiens, αφού στην ανατολική Ασία το “νεαντερντάλιο γονιδίωμα” απαντάται στο 4% του πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη, άρα και στον λευκό πληθυσμό της Αμερικής, είναι διπλάσιο (8%).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι