Επιστολή βόμβα στον ΠΟΥ – Εκατοντάδες επιστήμονες ζητούν αλλαγή των οδηγιών του

Επιστολή βόμβα στον ΠΟΥ – Εκατοντάδες επιστήμονες ζητούν αλλαγή των οδηγιών του , slpress

Να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκατοντάδες επιστήμονες, οι οποίοι με μια ανοιχτή επιστολή-βόμβα δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με τον αέρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, η γνωστή θέση του ΠΟΥ είναι ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω σταγονιδίων, τα οποία προερχόμενα από τη μύτη ή το στόμα  εκτοξεύονται, όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Ωστόσο, σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να μεταφέρουν τον ιο και να προσβάλει τους ανθρώπους.

Θα αλλάξει τις οδηγίες ο ΠΟΥ;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ουσιαστικά ότι ο κορονοϊός είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται με την αναπνοή, μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία βαίζεται η θέση ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά. «Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υποστηρίζεται από στέρεα και σαφή στοιχεία» δήλωσε, πάντα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι, τεχνικός επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ.

Εάν πάντως γίνουν αποδεκτά τα συμπεράσματα που διατυπώνουν οι επιστήμονες και τα στοιχεία που παραθέτουν σχετικά με την αερογενή μετάδοση του ιού, τότε θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική αντιμετώπισης τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χρήση της μάσκας. Ο ΠΟΥ κατέγραψε, πάντως, τις τελευταίες ημέρες, νέο ημερήσιο ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και την Ινδία. Από την Λατινική Αμερική (κυρίως στη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Χιλή), τη Μέση Ανατολή (με κύριες εστίες το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, η οποία ξεπέρασε σε κρούσματα την Τουρκία) μέχρι την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τους πληθυσμούς.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων και ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, κάλεσε την περασμένη Παρασκευή τις πληγείσες χώρες να «αφυπνιστούν» και να «συμμετάσχουν στη μάχη», καθώς, όπως είπε, «οι αριθμοί δεν ψεύδονται». «Ήρθε πράγματι η ώρα οι χώρες να κοιτάξουν τους αριθμούς. Σας παρακαλώ, μην αγνοείτε αυτά που λένε οι αριθμοί» δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Μεξικό, αλλά, όπως διευκρίνισε το μήνυμά του απευθύνεται σε «πολλές χώρες».

Εστίες και στην Ευρώπη 

Αναζωπύρωση καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη. Μετά τα τοπικά lockdown στη Γερμανία, η Σερβία εξελίχθηκε σε βόμβα για τα Βαλκάνια και σήμερα η Ελλάδα προχώρησε σε αναστολή της εισόδου Σέρβων πολιτών στη χώρα. Η Αυστρία, μία από τις χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία, ανακοίνωσε πριν λίγο, ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα «αγγίζουν» και πάλι τα 1.000. Πρόκειται για έναν αριθμό που καταγραφόταν στην Αυστρία, στα τέλη Μαΐου.

«Αναμενόταν ότι στη φάση τρία, που είναι φάση σταθεροποίησης, μετά από τα δέκα πρώτα βήματα χαλάρωσης των μέτρων, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περιφερειακές επιδημίες, αλλά ο σημερινός αριθμός 109 νέων λοιμώξεων με ανησυχεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που το Σάββατο προχώρησε σε επέκταση της άρσης των περιορισμών, κατέγραψε σήμερα 22 νέους θανάτους, αν και ο  αριθμός νεκρών που καταγράφεται το σαββατοκύριακο είναι συχνά χαμηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Στην Ισπανία, η βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας επέβαλε σήμερα καραντίνα σε περίπου 70.000 κατοίκους της κομητείας Λα Μαρίνα, μετά την έξαρση κρουσμάτων. Τοπικό lockdown επιβλήθηκε το Σάββατο και στην Καταλονία. Κανέναν θάνατο και εννέα νέα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσε στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ, διευκρινίζοντας ότι τα επτά από αυτά εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι