Ποιες είναι οι ερμηνείες για τις θρομβώσεις – Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
27/05/2021Το μυστήριο σχετικά με τις θρομβώσεις που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού υποστηρίζουν πως έλυσαν επιστήμονες στη Γερμανία όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Πάντως σε διεθνές επιπεδο παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα στην ερευνητική εργασία ως προς τις φυλετικές διαφορές.
Έλλειμα εντοπίζεται και στην αιτιολογία τους σε σχέση τόσο με την ασθένεια καθαυτή όσο και με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού –έλλειμμα που διαφαίνεται εντονότερα στις παρενέργειες. Οι μεγάλες διαφορές στις επιπλοκές μεταξύ των δύο φύλων εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα, δηλαδή ήταν γνωστές εξαρχής.
Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Βιοχημείας και Αιματολογίας Rolf Marschalek, στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, διαπιστώνει ότι πιθανόν, σύμφωνα με την έρευνά τους να φταίει ο προγραμματισμός των φορέων αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα του εμβολιαζομένου.
Ο επιβλέπων καθηγητής δήλωσε ότι η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριό του ζητώντας τη γνώμη του για το πώς να προσαρμόσει το εμβόλιό της αν όντως ευσταθεί η θεωρία του. Η AstraZeneca δεν εκδήλωσε το ίδιο ενδιαφέρον, όμως πρέπει να τονιστεί ότι η θεωρία του Γερμανού καθηγητή είναι μία από τις πολλές.
Σύμφωνα με τον Marschalek μπορεί να ευθύνεται ο τεχνικός “προγραμματισμός” στην αλληλουχία της πρωτεϊνικής ακίδας του αδενοϊού, που του επιτρέπει ατυχώς σε σπάνιες περιπτώσεις να παίρνει τρόπον τινά πρωτοβουλίες και να προχωρεί σε συναρμογές και να διαχέεται στον οργανισμό. Διαμορφώνει δηλαδή υδατοδιαλυτές μεταλλάξεις της πρωτεΐνης και αυτές ταξιδεύουν (όπως ο ιός καθαυτός όταν κάποιος ανεμβολίαστος νοσεί) σε διάφορα σημεία του οργανισμού.
Θρομβώσεις και πρωτείνη
Οι Γερμανοί ονόμασαν την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη κατόπιν εμβολιασμού σε μιμητική του μηχανισμού που διαθέτει ο ιός καθαυτός (“Vaccine-Induced Covid-19 Mimicry” syndrome, VIC19M syndrome), με αποτέλεσμα να προκαλούνται θρόμβοι σε περίπου έναν στους 100.000 εμβολιαθέντες. Ο καθηγητής πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν αυτές τις “πρωτοβουλίες” της.
Η σπάνια επιπλοκή έχει καταγραφεί σε 309 ανθρώπους από τα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca. Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής από όσο στο σκεύασμα της AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.
«Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».
Αν και η θεωρία του Marschalek είναι νέα και η J&J φαίνεται να την ενστερνίζεται, επικρατέστερη έως τώρα ήταν η θεωρία των Νορβηγών ειδικών που θεωρούν ότι το πρόβλημα σχετίζεται με την ανοσολογική απόκριση ανδρών και γυναικών (κυρίως γυναικών) στα εμβόλια, για λόγους που δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως, αλλά σχετίζονται στο 90% των περιπτώσεων είτε με τις ορμόνες φύλου είτε με λιπίδια –ο γυναικείος οργανισμός λόγω τεκνοποίησης έχει πάντα περισσότερο λίπος από τον ανδρικό.
Σημαντικές διαφορές
Διαφορές σε άνδρες και γυναίκες εξάλλου έχουν διαπιστωθεί και από την Pfizer και την Moderna όχι ως προς τις παρενέργειες, αλλά απεναντίας, στην αποτελεσματικότητα. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους ήταν κατά 1% έως 3% μικρότερη στις γυναίκες, και ο λόγος δεν έχει διερευνηθεί. Στα εμβόλια της AstraZeneca και της Τζόνσον δεν έχει γίνει καν ανάλυση κατά φύλο για να διαπιστωθούν οι διαφορές και πολλοί απέδωσαν τις “τυχόν μικρές διαφορές” στο ότι στις κλινικές έρευνες των δικών τους εμβολίων συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες.
Αναγνωρίζεται ως σοβαρό έλλειμμα το γεγονός ότι διεθνώς δεν έχουν διερευνηθεί οι σημαντικές διαφορές στα δύο φύλα ως προς τη νόσο και τα εμβόλια, όχι γιατί αδικούνται οι γυναίκες, αλλά γιατί αδικούνται άπαντες, καθώς η αιτία μπορεί να διαφωτίσει και ως προς τον καταλληλότερο τρόπο θεραπείας.
Οι σημαντικές διαφορές στην θνησιμότητα αλλά και στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου καθώς και στις παρενέργειες έχουν εντυπωσιάσει: οι άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο σε μεγαλύτερο αριθμό και πολλοί βιάζονται να το αποδώσουν σε κοινωνικά κριτήρια (ότι εκτίθενται περισσότερο στον ιό) και σε ορμονικά, αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ικανοποιημένη από αυτές τις μάλλον επιφανειακές δηλώσεις και συνδέει τους αυξημένους θανάτους πιθανόν με ειδικούς γενετικούς φυλετικούς παράγοντες που θα έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος και για τη θεραπεία και για τα εμβόλια.
Δεν έχει διερευνηθεί διόλου ο λόγος που οι γυναίκες παρουσιάζουν λιγότερα αντισώματα ειδικά στον εμβολιασμό για Covid ενώ για παράδειγμα στον εμβολιασμό για την γρίπη, παρουσιάζουν πολύ περισσότερα από όσα οι άνδρες. Συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες για να αναπτύξουν ίσα αντισώματα με τις γυναίκες χρειάζονταν δύο δόσεις του αντιγριπικού. Η ίδια εντυπωσιακή ανοσοαπόκριση έχει διαπιστωθεί και εν γένει στους παιδικούς εμβολιασμούς για ιλαρά και άλλα νοσήματα, με τα κορίτσια να αναπτύσσουν πολύ πιο γρήγορα και περισσότερα αντισώματα. Ο γυναικείος οργανισμός έχει γενετικά (λόγω της προβλεπόμενης κύησης και της αναπαραγωγής) πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτοάνοσα
Αυτός είναι πιθανόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και ο λόγος που η γυναίκα παρουσιάζει περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα από τον άνδρα, περισσότερες αλλεργίες και (τώρα πλέον) περισσότερες παρενέργειες από τους εμβολιασμούς. Το “ατού” δηλαδή του γυναικείου οργανισμού και η άμεση αντίδρασή του σε οποιαδήποτε απειλή, μετατρέπεται σε μπούμεραγκ με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αλλά και γενικά έχει δυσάρεστη (για τις γυναίκες) εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αυτές αποτελούν τον κύριο όγκο των αλλεργιολογικών ασθενών καθώς και των ρευματολογικών – αυτοάνοσων ασθενών.
Παράλληλα όμως, όσον αφορά την πανδημία, η γενικόλογη αναφορά στο “ευαίσθητο ανοσοποιητικό” των γυναικών στερεί και από τους άνδρες ενδελεχέστερα συμπεράσματα, καθώς αν η αιτιολογία των διαφορών διερευνάτο σε μεγαλύτερο γενετικό βάθος, θα έσωναν ίσως και την δική τους ζωή, που οι αριθμοί δείχνουν ότι κινδυνεύει περισσότερο. Στη Ρουμανία οι θάνατοι ανδρών συνιστούν το 58%.
Στις ευρωπαϊκές χώρες με αξιόπιστα στοιχεία μόνο η Φινλανδία και το Βέλγιο παρουσιάζει ποσοστό 50%. Στην Ελλάδα, ενώ οι άνδρες συνιστούν το 51,25% των κρουσμάτων, πεθαίνουν σε ποσοστό 55%. Πανευρωπαϊκά, ο μέσος όρος είναι 53,2% ως προς τους θανάτους ανδρών. Στην Ελλάδα οι άνδρες συνιστούν το σήμερα το 62,3% των διασωληνωμένων.