ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο” – Το σχέδιο πρόληψης εν όψει τουρισμού

Δραματική η κατάσταση σε Εύβοια και Ηλεία – Ενημέρωση Χαρδαλιά για τα πύρινα μέτωπα, slpress

Κατά τις αποψινές ανακοινώσεις του υπουργείου Yγείας και του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έγινε αναφορά στην καλή επιδημιολογική εικόνα πολλών περιοχών, αλλά και στις εξάρσεις που ορισμένες παρουσιάζουν. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς από τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, οκτώ προβιβάζονται στο πράσινο επίπεδο, 16 επίσης “παίρνουν καλό βαθμό” και πάνε στο κίτρινο επίπεδο από το πορτοκαλί, 24 παρουσιάζουν κάποια βελτίωση, αλλά όχι τέτοια που να οδηγεί σε αλλαγή επιπέδου και οι υπόλοιπες παρουσιάζουν μια σταθερή εικόνα.

Οι οκτώ περιοχές που “πρασινίζουν” στον επιδημιολογικό χάρτη είναι οι περιφερειακές  ενότητες Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου. Οι 16 περιοχές που από το “πορτοκαλί” πάνε στο “κίτρινο”, είναι ο Βόρειος Τομέας Αθηνών και οι περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Τήνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου.

Όπως ανακοινώθηκε παρατηρείται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στην Κω, στη Νάξο και στην  Κέρκυρα. Ειδικά για την Κω ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η περιοχή “ανεβαίνει” επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και πάει από το “κίτρινο” στο 3 “πορτοκαλί” (3ο επίπεδο). Κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει τα πάντα για να στεγανοποιήσει τις μικρές συρροές που παρατηρούνται.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 9.500. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ασθενείς είναι 1.700 σε όλη την Ελλάδα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν εμβολιασθεί καθόλου ή δεν είχαν κάνει την δεύτερη δόση (δεν δόθηκε ποσοστό ακριβώς για το πόσο πλήρως εμβολιασθέντες νοσούν).

Δεκτά όλα τα εμβόλια

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε επίσης ότι η πολιτεία καταστρώνει σχέδια πρόληψης για να είναι σχετικά ασφαλές το καλοκαίρι παρά την χαλάρωση των μέτρων και την είσοδο τουριστών, εντούτοις το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχεται ακόμα και το κινεζικό εμβόλιο, που δείχνει να απέτυχε να αναχαιτίει την ινδική μετάλλαξη, προκαλεί κάποια ερωτήματα. Μέτρα ικανά να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα εκτιμάται από την πολιτεία ότι είναι, μεταξύ άλλων, η καθημερινή παρακολούθηση της εικόνας της χώρας, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης αναφέρθηκε ότι θα τηρηθούν και τα περσινά μέτρα, που κρίθηκαν πολύ αποδοτικά από την κυβέρνηση, χωρίς εντούτοις κανένας άλλος (πλην της ΝΔ ) να θεωρεί το δεύτερο κύμα που έπληξε τη χώρα ανεξάρτητο από τον τουρισμό και τους μειωμένους ελέγχους των τουριστών. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ως μέτρο πρόληψης την συμπλήρωση της φόρμας επιβάτη και την δήλωση αρνητικού τεστ πριν από την είσοδο στη χώρα.

Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος με rapid test στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, με τον περσινό αλγόριθμο που βάζει και την παράμετρο του αριθμού των κρουσμάτων στην χώρα από την οποία προέρχεται ο τουρίστας ή ο Έλληνας ταξιδιώτης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης να γίνονται δεκτά και έξι εμβόλια που δεν χορηγούνται στην ΕΕ, όπως τα αμερικανικό NOVAVAX, το κινεζικό Sinovac και το ρωσικό, Sputnik.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι