Καθολικό lockdown σε Εύβοια και Αχαΐα – Ποιες περιοχές γίνονται “κόκκινες”

Καθολικό lockdown σε Εύβοια και Αχαΐα – Ποιες περιοχές γίνονται "κόκκινες",slpress

Σε καθολικό lockdown μπαίνουν από το πρωί του Σαββάτου η Εύβοια και η Αχαΐα, ακολουθώντας την Αττική. Την ίδια ώρα “κοκκινίζει” το Ρέθυμνο, μπαίνουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η Κάλυμνος και η Κάρπαθος και παρατείνονται τα αυξημένα μέτρα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει πλέον 732 ενεργά κρούσματα, ενώ στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206. Στο ιδιο επίπεδο τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, πλην της Σκύρου, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256. Παράλληλα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Εξαιρούνται μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι παιδικοί και  βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Το lockdown και οι “κόκκινες” περιοχές

Στις ίδιες περιοχές αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Αντιθέτως αίρεται, σε αυτές τις περιοχές, από το πρωί του Σαββάτου, η αναστολή των οικοδομικών εργασιών. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι Δήμοι Μυκόνου και Θήρας, οι οποίοι παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στις «κόκκινες» περιοχές, μπαίνουν από το πρωί του Σαββάτου έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου.

Αναλυτικά σε αυτήν την κατηγορία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • ο δήμος Εορδαίας,
  • ο δήμος Θηβαίων,
  • ο δήμος Τανάγρας,
  • ο δήμος Σπάρτης,
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
  • ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
  • ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
  • ο δήμος Τεμπών
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
  • ο δήμος Καλυμνίων και
  • ο δήμος Καρπάθου.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης την παράταση, κατά μία εβδομάδα, των μέτρων που ισχύουν στις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως αυτά περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου για τις μητροπολιτικές περιοχές. Έτσι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική παρατείνονται έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Η επιδημιολογική εικόνα των “κόκκινων” περιοχών 

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για το δήμο Ρεθύμνης, τα ενεργά κρούσματα ήταν 85. Το Λασίθι, η Σαντορίνη και η Μύκονος παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παρότι παρουσιάζεται βελτίωση.

Στον δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43. Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34. Στο ίδιο επίπεδο παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου, με τον Νίκο Χαρδαλιά να εκτιμά ότι η επιδημιολογική εικόνα εκεί βελτιώνεται.

Στο “κόκκινο” παραμένουν ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται εκεί σε ισχύ ήδη αρκετές εβδομάδες. Επίσης στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα μέτρα για την Βοιωτία, ο δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο δήμος Τανάγρας 21. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους.

Σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο δήμος Σπάρτης, που αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου είχε 53 ενεργά κρούσματα. Η σημερινή εικόνα δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα, κατά την κρίση του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως στη Ζάκυνθο υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των μέτρων, και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 49. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 6 Φεβρουαρίου υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας παραμένει στο κόκκινο, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου, με την περιοχή της Βάρδας να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Επίσης στο “κόκκινο” παραμένει ο δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου πάντως τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί και είναι 23, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά νέα ημερήσια κρούσματα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, από τα 1.410 νέα κρούσματα τα 742 καταγράφονται στο Λεκαανοπέδιο, με το κέντρο της Αθήνας να εμφανίζει τα περισσότερα (194). Ακολουθεί ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 124 κρούσματα και ο Δυτικός με 116.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι