ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιο είναι το προφίλ των 28 εμπρηστών

Ποιο είναι το προφίλ των 28 εμπρηστών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική, τις τελευταίες ημέρες προσήχθησαν ως ύποπτα για εμπρησμό 182 άτομα και, τελικά, 23 από αυτά συνελήφθησαν, άλλα με την κατηγορία για εμπρησμό εκ προθέσεως και άλλα για πρόκληση εμπρησμού εξ αμελείας. Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν, μόνον για έναν 14χρονο και μια 29χρονη Αφγανή υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για πυρομανείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι συλληφθέντες με το ίδιο ψυχιατρικό ζήτημα.
Για εκ προθέσεως εμπρησμό συνελήφθησαν οι 11 από τους 23. Οι ποινές που μέχρι στιγμής επιβλήθηκαν για όσους η υπόθεσή τους εκδικάσθηκε, κυμαίνονται από 18 μήνες έως πέντε χρόνια, ανάλογα και με το αν υπήρχε πρόθεση, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν την ψυχική υγεία των δραστών και της σοβαρότητας της πυρκαγιάς που προκλήθηκε. Παράλληλα, αν και δεν προκάλεσαν εμπρησμό, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής τρεις άνδρες: Ο ένας επειδή πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε υπαίθριο χώρο, ο άλλος επειδή είχε προβεί σε κάπνισμα μελισσών, ενώ αυτό απαγορευόταν λόγω των καιρικών συνθηκών και σε έναν τρίτο επειδή έκανε μπάρμπεκιου σε δάσος.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίσθηκε στις 9 Αυγούστου, απαγορεύεται στις περιόδους που είναι επικίνδυνες για πυρκαγιά, στο σύνολο της επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA,  σε δάση, σε εθνικούς δρυμούς, αλλά και σε άλση μέσα σε πόλεις. Για τους διερχομένους προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Με το δεύτερο άρθρο του ίδιου νόμου απαγορεύονται επίσης υπαίθριες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, π.χ. εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση ή μετάδοση σπινθήρων όπως η οξυγονοκόλληση, η καύση εύφλεκτης ύλης (απορριμμάτων) ή το κάπνισμα στη μελισσοκομία. Για αυτές τις δραστηριότητες επιβάλλεται από διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Το προφίλ των εμπρηστών

Αναλυτικά και με χρονική σειρά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνελήφθη στις 5 Αυγούστου ένα άτομο για εμπρησμό από αμέλεια στην περιοχή Ελαία του Δήμου Δωρίδος στη Φωκίδα. Την ίδια ημέρα συνελήφθη ένας άνδρας στην Καλαμάτα για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση. Ο δράστης ομολόγησε ότι έχει κάνει και άλλους εμπρησμούς.

Την επομένη, 6 Αυγούστου, συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως μία 23χρονη Αφγανή για εμπρησμό από πρόθεση και της επιβλήθηκε 5ετής φυλάκιση. Την ίδια μέρα συνελήφθη στην Αιδηψό της Εύβοιας ένας 38χρονος άνδρας για πρόκληση εμπρησμού εξ αμελείας. Συνελήφθη επίσης μια 29χρονη Αφγανή που φέρεται να έχει ψυχιατρικό πρόβλημα, ισχυριζόμενη ότι της άρεσε να βλέπει φλόγες. Η συγκεκριμένη είχε βάλει φωτιά σε χαρτιά κάτω από δένδρο στην πλατεία Κουμουνδούρου στην Αθήνα.

Το Σάββατο, 7 Αυγούστου συνελήφθη στην Κάρυστο 70χρονη για εμπρησμό από αμέλεια. Την ίδια μέρα συνελήφθη στην Κέρκυρα μια Ουκρανή για εμπρησμό από πρόθεση και ένας 24χρονος Ουκρανός, που αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους. Επίσης, συνελήφθη και ένα άτομο στα Τέμπη της Λάρισας για εμπρησμό από πρόθεση.

Στις 8 Αυγούστου συνελήφθησαν στο Πέραμα της Αττικής ένας 16χρονος, ένας 17χρονος και ένας 20χρονος για εμπρησμό από πρόθεση, καθώς είχαν βάλει φωτιές με αναπτήρα σε διάφορα σημεία. Την ίδια μέρα συνελήφθη άτομο στη Λιβαδειά για εμπρησμό από αμέλεια. Επίσης την Κυριακή 8 Αυγούστου συνελήφθη ένα άτομο στην Ανατολή Ιωαννίνων για εμπρησμό από αμέλεια και ένας 55χρονος στη Ναύπακτο επειδή προκάλεσε φωτιά εκτελώντας σιδηρουργικές εργασίες.

Την Δευτέρα, 9 Αυγούστου συνελήφθη στην Παιανία ένας 40χρονος Βρετανός για εμπρησμό από πρόθεση και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή. Επίσης, συνελήφθηένας άνδρας 33 ετών στην Κομοτηνή, κατηγορούμενος και αυτός για εμπρησμό εκ προθέσεως.  Στη Λέσβο συνελήφθη ένας 55χρονος που έβαλε φωτιά στην κοινότητα Άντισσας Λέσβου και κατά πληροφορίες του επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών με αναστολή.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Στις 10 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στον Ορχομενό Λιβαδειάς για εμπρησμό από αμέλεια. Στις 11 Αυγούστου συνελήφθη άτομο στο Αλεποχώρι για εμπρησμό από αμέλεια. καθώς πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του και η πυρκαγιά ξέφυγε στο δάσος. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως ο κάτοχος του ΙΧ σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται υπόλογος για αμέλεια, καθώς η φωτιά ξέσπασε από βλάβη στο όχημά του.

Στις 13 Αυγούστου συνελήφθη στη Σκύδρα Έδεσσας ένας 40χρονος για εμπρησμό από πρόθεση και στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου ένας 55χρονος και ένας 74χρονος για εμπρησμό επίσης από αμέλεια. Ο ένας έκανε οξυγονοκόλληση και ο άλλος κάπνιζε μελίσσια. Το Δεκαπενταύγουστο συνελήφθη άνδρας στο Λαγκαδά Λασιθίου για εμπρησμό από αμέλεια.

Στις 16 Αυγούστου συνελήφθη στο Μουζάκι Ζακύνθου ένας 49χρονος για εμπρησμό από πρόθεση και άλλος ένας άνδρας στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, όμως αυτός για εμπρησμό εξ αμελείας. Στην Κεφαλλονιά επίσης συνελήφθη ένα άτομο στην περιοχή Δεμουτσαντάτα επειδή έβαλε φωτιά με σπίρτα σε υπαίθριο χώρο. Επίσης συνελήφθη 47χρονος που έβαλε φωτιά σε τέσσερις κάδους στην Πετρούπολη Αττικής και ο οποίος έχει συλληφθεί ξανά για εμπρησμούς σε κάδους.

Για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχουν γίνει προσαγωγές, αλλά υπάρχει ασάφεια σχετικά με τις συλλήψεις, καθώς στην οικία ενός ατόμου βρέθηκαν.. καρυδότσουφλα, τα οποία ναι μεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως προσάναμμα που δεν αφήνει ίχνη, αλλά δεν αρκούν για να τεκμηριωθεί κατοχή εμπρηστικού μηχανισμού. Ο συλληφθείς επιμένει ότι είχε πάει με το μηχανάκι του στην περιοχή εκεί για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι