Ποιοί είναι τα πιο ευάλωτα θύματα της πανδημίας στις ΗΠΑ

Ποιοί είναι τα πιο ευάλωτα θύματα της πανδημίας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

“Καμπανάκι” από ειδικούς και ΟΗΕ προειδοποιεί το Λευκό Οίκο ότι επίκειται κύμα εξαθλίωσης και καταστροφής για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία είναι τα πιο ευάλωτα στην πανδημία. Η έλλειψη πρόσβασης σε περίθαλψη, η κακής ποιότητας στέγαση, η ρύπανση της ατμόσφαιρας στις φτωχές περιοχές και βεβαίως η εργασιακή ανασφάλεια και η ανισότητα τους καθιστούν “εύκολους” στόχους του ιού ή των οικονομικών συνεπειών του.

Με τους νεκρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ξεπεράσει τις 42.000 και τα κρούσματα τα 766.000, δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα τα πρώτα δημογραφικά στοιχεία που προκύπτουν από τις υγειονομικές αρχές και τις επιδημιολογικές εκτιμήσεις, ανά πολιτεία. Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που αποτελούν περίπου το ⅓ των κρουσμάτων στη χώρα, δείχνουν ότι το επιδημιολογικό προφίλ είναι παρόμοιο με άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ισπανία. Σύμφωνα με αυτό:

  • Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι κάτι που «θρέφει τον ιό», όπως δήλωσε στην Wall Street Journal ο διευθυντής του ινστιτούτου Στατιστικών Υγείας του Πανεπιστημίου Washington, Κρις Μάρεϊ.
  • Οι θάνατοι στα άτομα 75 ετών και άνω είναι οκταπλάσιοι σε σχέση με τα άτομα της ηλικιακής κλίμακας 45-64 και διπλάσιοι σε σχέση με τους 65 ως 74 ετών.
  • Οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, τόσο σε επίπεδο μετάδοσης όσο και θνησιμότητας.

Ωστόσο το πιο θλιβερό στοιχείο που κοινοποίησαν οι αρχές της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και του Λος Άντζελες είναι ότι τα οικονομικά πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού, σε μεγάλο βαθμό αφροαμερικανοί και λατίνοι, επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν την εργασία τους, η φύση της οποίας συχνά δεν επιτρέπει την πλήρη τήρηση αποστάσεων και μέτρων υγιεινής. Ταυτόχρονα, αναγκάζονται να βρίσκονται πιο συχνά από άλλες ομάδες σε μέρη με συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αλλά το κυριότερο, οι φτωχότεροι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ασφάλιση και περίθαλψη, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχουν αποκτήσει υποκείμενα νοσήματα και διάφορα προβλήματα υγείας. Κατά συνέπεια τα άτομα αυτά είναι πιο ευάλωτα, αν η υγεία τους επιβαρυνθεί και με Covid-19.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, εκτός της πόλης, παρά το ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι λευκοί (75%), οι θάνατοι λευκών ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, με τους υπόλοιπους να είναι αφροαμερικανοί και λατινοαμερικανοί. Μέσα στην πόλη, οι θάνατοι αφροαμερικανών φτάνουν το 29%, ενώ η φυλετική αυτή ομάδα δεν ξεπερνά το 22% του πληθυσμού. Αυτό έχει «περισσότερο να κάνει με την ανισότητα παρά με βιολογικές διαφορές», εξηγεί ο δρ. Μάρεϊ.

Πυρά για την ανισότητα από εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ

Έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας είναι ο ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Φίλιπ Άλστον. Σύμφωνα με την εκτίμησή του «οι φτωχοί των Ηνωμένων Πολιτειών πλήττονται πιο σκληρά από όλους από τον κορωνοϊό και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει επειγόντως άμεσα μέτρα ώστε να μην περιέλθουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί στη φτώχεια». Ο ειδικός εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι οι εισοδηματικά αδύναμες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω «χρόνιας αμέλειας και διακρίσεων, καθώς και μίας άτακτης, επιχειρηματικά καθοδηγούμενης, αντίδρασης του ομοσπονδιακού κράτους».

Το αδύναμο δίχτυ προστασίας και οι μαζικές απολύσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την επικέντρωση του Λευκού Οίκου στις επιχειρήσεις και «τους οικονομικά άνετους», οδηγούν σε εξαθλίωση. Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, μέσα σε ένα μήνα, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί εγγράφηκαν ως άνεργοι, με την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) να εκτιμά συνολική απώλεια 47 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ως το καλοκαίρι. Μάλιστα, το ένα τρίτο των ενοικιαστών φέρεται να μην έχει πληρώσει το ενοίκιο Απριλίου η ζήτηση στα συσσίτια αυξάνεται συνεχώς.

Ο Άλστον κατακεραυνώνει την Ουάσιγκτον για την ανεπάρκεια της ομοσπονδιακής βοήθειας προς τους πολίτες, καθώς «το εφάπαξ επίδομα προσφέρει τις δαπάνες διαβίωσης μόλις ενός μηνός και μπορεί να μη φτάσει σε κάποιες οικογένειες μέχρι το Σεπτέμβριο». Εκατομμύρια μη καταγεγραμμένοι μετανάστες, για παράδειγμα, που όμως φορολογούνται, έχουν ήδη αποκλειστεί. Ακόμα και η προσωρινή επέκταση της ασφάλισης των ανέργων βασίζεται στα κατά τόπους γραφεία, που λόγω φόρτου καθυστερούν τις διεκπεραιώσεις.

Για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση να προσφέρει επιδότηση ενοικίου, αναστολή εξώσεων και χρεών, διαγραφή φοιτητικών χρεών καθώς και το Κογκρέσο να δρομολογήσει άμεση βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις που, αυτή τη στιγμή, εξετάζουν περικοπές στους τομείς της περίθαλψης, των μεταφορών και της εκπαίδευσης. Ακόμα και πριν την κρίση, περίπου δύο στους πέντε Αμερικανούς δεν μπορούσαν να καλύψουν μια έκακτη δαπάνη 400 δολαρίων χωρίς να δανειστούν, ενώ το 2018 περίπου 38 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx