Ποιοι νοσούντες παίρνουν σειρά για εμβολιασμό

Ποιοι νοσούντες παίρνουν σειρά για εμβολιασμό

Την προσεχή Παρασκευή θα ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες  η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για σχεδόν ένα εκατομμύρια πολίτες που έχουν διαβήτη, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα. Στην λεγόμενη “ομάδα ευπαθών Β” ανήκουν πάνω από 900.000 πολίτες ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακής, αναπνευστικής, μεταβολικής φύσεως κ.α.

Έχουν κοινά προβλήματα με τους ευπαθείς της “ομάδας Α”, αλλά σε διαφορετική και, τηρουμένων των αναλογιών, πιο ήπια μορφή. Σε αυτή την μεγάλη ομάδα ευπαθών και ασθενών περιλαμβάνονται και όσοι έχουν υπέρταση ή άσθμα και προβλήματα υγείας που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κορονοϊού. Τα οριζόμενα ως νοσήματα αυξημένου κινδύνου που “παίρνουν σειρά”, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι τα εξής:

Η χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, η χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου),ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1 και Τύπου 2, η νοσογόνος παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 40 kg/m2, όσοι έχουν ΧΑΠ που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία της ομάδας ευπαθών Α διάμεσες νόσους του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στης ομάδας ευπαθών Α), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα, ή λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες.

Επίσης στα νοσήματα αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνονται όσοι έχουν καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνονται στης Ομάδας Α) και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (έχουν λοίμωξη HIV με CD4>200 κύτταρα/μL), επίσης όσοι έχουν χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια ηπατική νόσος, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).

Εγκεφαλικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά

Στην ομάδα ευπαθών Β έχουν ενταχθεί και όσοι έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνων, καθώς και κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα. Επίσης όσοι έχουν διεγνωσμένη σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή και όσοι έχουν σοβαρή αναπηρία, όπως και οι γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, τα οποία πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Επίσης στην ομάδα αυτή είναι ενταγμένοι και οι γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών: που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και τρία χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εμβολιάζονται οι ασθενείς της ομάδας Α, οι οποίοι κρίθηκε ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο αν νοσήσουν από τον κορονοϊό και ως εκ τούτου προηγήθηκαν. Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υγιείς πολίτες, με την πρώτη ηλικιακή ομάδα να είναι εκείνη των 55-59 χρόνων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ομάδα των 50-54 χρόνων. Τον Ιούνιο προβλέπεται να ενταχθούν οι νεότεροι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας, ο εμβολιασμός θα γίνεται με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson and Johnson), σε όλους τους ενηλίκους πολίτες, με εξαίρεση του εμβολίου της Astrazeneca, που δεν θα χορηγείται στα άτομα ηλικίας 18-30 χρόνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx