ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν δώρο Χριστουγέννων

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν δώρο Χριστουγέννων

Μόνον συνταξιούχοι που έχουν σύνταξη κάτω των 600 ευρώ (κύρια και επικουρική) παίρνουν τελικά το δώρο Χριστουγέννων των 250 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, και που ανάγεται στην ουσία σε 20 ευρώ το μήνα. Αν μάλιστα στο σπίτι υπάρχει και άλλος συνταξιούχος (σύζυγος) με σύνταξη 610 ευρώ, χάνουν το δώρο και οι δύο. Αν απεναντίας παίρνουν και οι δύο από 600 ευρώ έκαστος, τότε λαμβάνουν το βοήθημα.

Οι συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια συν επικουρική, συνολικά 600, είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο ή κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των συνταξιούχων της χώρας. Πρόκειται κυρίως για έχοντες συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και ανασφάλιστους υπερηλίκους του ΟΓΑ. Το βοήθημα θα δοθεί πριν την Πρωτοχρονιά, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, όχι πριν από τα Χριστούγεννα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν και 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, π.χ. για σύζυγο που δεν έχει εισόδημα ή για άνεργα ή ανάπηρα παιδιά.

Όμως θα χάσουν και τα 50 ευρώ και, κυρίως, τα 250 αν συγκατοικούν και έχουν κοινό οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά για το ζευγάρι το όριο των 14.400 ευρώ το χρόνο στη δήλωση του 2020. Αν ο/η σύζυγος έχει και εκείνος εισόδημα ή σύνταξη, τότε αν μεν δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα λαμβάνουν και οι δύο συνταξιούχοι το βοήθημα, δηλαδή παίρνουν από 250 ευρώ έκαστος και συνολικά 500 ευρώ. Αν όμως με το δεύτερο εισόδημα στο νοικοκυριό αθροιστικά ξεπερνιόνται τα 1.200 ευρώ το μήνα, το βοήθημα χάνεται. Αν ο συνταξιούχος ζει μόνος, το εισοδηματικό όριο για να δικαιούται το έκτακτο επίδομα, είναι τα  7.200 ευρώ μέσα στο 2020 ή 600 ευρώ το μήνα.

Μπορεί ο δικαιούχος να έχει σύνταξη 500 ευρώ το μήνα και ο συμβίος του 700. Σε αυτή την περίπτωση το βοήθημα δεν χάνεται, γιατί αθροιστικά και οι δύο παρουσιάζουν μηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ ή 14.400 φορολογητέο εισόδημα το έτος. Άλλος ένα κόφτης στο βοήθημα είναι η ακίνητη περιουσία. Αν ο συνταξιούχος έχει στο όνομά του ένα σπίτι και ένα εξοχικό ή ένα οικόπεδο που η συνολική αξία τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το βοήθημα χάνεται. Η αξία του ακινήτου προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Επίσης χάνουν το βοήθημα όσοι έχουν έστω και 500 ευρώ το χρόνο εισόδημα από άλλη πηγή, εκτός και αν μαζί με αυτό, το εισόδημά τους παραμένει κάτω από τα 7.200 ευρώ το χρόνο. Αν δηλαδή κάποιος έχει σύνταξη 450 ευρώ και παίρνει από ένα ενοίκιο 150 ευρώ το μήνα, αθροίζει 600 ευρώ και μπορεί να λάβει το βοήθημα. Αν παίρνει σύνταξη 450 ευρώ και από ενοίκιο 200 ευρώ, το χάνει. Αν παίρνει κύρια 450 και επικουρική 150, το δικαιούται. Αν παίρνει κύρια σύνταξη 450 και επικουρική 160, το χάνει. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφισθεί με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι