ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής

Πέθανε σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 77 ετών ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, της Χαλυβουργικής, έπειτα από μακρά νοσηλεία του σε ιδιωτική κλινική. Ο βιομήχανος έπασχε από νέος από σπάνια μορφή αρθρίτιδας που επηρέασε τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα την κινητικότητά του και τελικά προκάλεσε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εδώ και πολλά χρόνια είχε εμπλακεί σε οικογενειακή διαμάχη με τους δυο γιούς του Γιώργο και Παναγιώτη, που ζητούσαν δικαστικά να του αφαιρεθεί κάθε δικαιοδοσία στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και ότι όλα τα διαχειριζόταν η δεύτερη σύζυγός του, Ευανθία Παπαγιαννοπούλου. Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ήταν αδελφός, του κατά δύο χρόνια νεότερού του βιομηχάνου Θεόδωρου Αγγελόπουλου που παντρεύτηκε με την Γιάννα Δασκαλάκη.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, οι δυο γιοι του, σε ανακοίνωσή τους προ διετίας είχαν διαμαρτυρηθεί καθώς η επιχείρηση έφθασε στο σημείο να της κόψει η ΔΕΗ  το ρεύμα. Ανέφεραν μεταξύ  άλλων, «ότι τα αναγκαία κεφάλαια για την διάσωση και επανεκκίνηση της Χαλυβουργικής υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια διοχετεύονται με κάθε είδους μεθόδευση στη σύζυγο του πατέρα μας Ευανθία Παπαγιαννοπούλου.».

Ο πατέρας τους εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση όπου τόνιζε ότι δεν συνίδρυσε με τους γιους του τις ναυτιλιακές του επιχειρήσεις και ανέφερε με πικρία την αξίωσή τους σε 580 εκατ. ευρώ που δεν δικαιούνταν. Αναφερόταν στην επίθεση εναντίον της συζύγου του και στην προσπάθεια των γιων του να τον “βγάλουν ανοϊκό”.

Τελικά το 2019 απολύονται οι 200  εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής γιατί, όπως είπε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, «η εταιρεία υπολειτουργούσε μετά το 2012 και ιδιαίτερα μετά το 2015 δεν είχε αντικείμενο εργασίας. Όταν το 2018 οι τράπεζες απέρριψαν αίτημα αναδιάρθρωσης των δανείων ήταν μονόδρομος οι απολύσεις. Η κατάρρευση της χαλυβουργίας στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσεως…».

Η ζωή του

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1945. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό στίβο. Εκτός από τη χαλυβουργία, δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας. Ως εγγονός του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1875-1953) που έστησε τη Χαλυβουργική με τα τέσσερα παιδιά του Άγγελο, Δημήτρη, Παναγιώτη και Ιωάννη, θυμόταν ότι «όλα αυτά έγιναν με τιτάνιους αγώνες και θυσίες και τα παιδιά του Θεόδωρου πήγαιναν στο σχολείο περπατώντας δύο ώρες με τα πόδια τα χρόνια εκείνα».

Ο παππούς Θεόδωρος Αγγελόπουλος δούλευε ως ταχυδρόμος στο χωριό του μοιράζοντας με το μουλάρι την αλληλογραφία στα χωριά της περιοχής, την οποία έπαιρνε από τη Δημητσάνα. Συμμετείχε στα κοινά του χωριού ως κοινοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της κοινότητας για μία διετία. Με τη σύζυγό του Χριστίτσα Παπαθανασίου πήραν τα παιδιά τους και κατέβηκαν στην Αθήνα το 1918.

Στην πρωτεύουσα έπιασε δουλειά ως πωλητής στο εμπορικό κατάστημα του κουνιάδου του, στην οδό Αιόλου 79.  Σπούδασε τα παιδιά του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον μεγάλο του γιο, τον Άγγελο, ο οποίος ήταν αριστούχος στο πανεπιστήμιο. Συμπαραστάτες του οι υπόλοιποι γιοι του, οι οποίοι εργάζονται και αυτοί σκληρά ώστε το 1925 προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα -ένα σιδηροπωλείο στην οδό Αθηνάς 35.

Χαλυβουργική

Το 1930 καταφέρνουν πατέρας και γιοι να αγοράσουν ένα οικόπεδο στην οδό Πειραιώς, στο ύψος των Πετραλώνων, και να προχωρήσουν στην ανέγερση της μικρής βιοτεχνίας “Ελληνικά Συρματουργεία”. Έτσι μείωσαν το κόστος και έγιναν πολύ ανταγωνιστικοί στην ελληνική αγορά. Η  Χαλυβουργική στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη χαλυβουργία στην Ελλάδα που χρησιμοποιούσε σιδηρομετάλλευμα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Η εταιρεία είχε μεγάλη συμμετοχή στα μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, όπως είναι οι μεγάλοι οδικοί άξονες, μεγάλα ιδιωτικά έργα, μεγάλα λιμάνια και στάδια, γέφυρες, αεροδρόμια κ.ά.

Ο Κωνταντίνος Αγγελόπουλος θυμόταν ότι ήταν 7 ετών όταν ξεκίνησαν οι εκσκαφές για το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα και το είχε επισκεφθεί με τον θείο του Δημήτρη. Θυμόταν επίσης την τελετή το 1961, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην πρώτη υψικάμινο. Πήγε τη Χαλυβουργική για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2019 για να δοθεί το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους της εταιρείας που ουσιαστικά είχε πάψει πια να λειτουργεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι