ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόλεμο κηρύσσει το Youtube στους αντιεμβολιαστές

Πόλεμο κηρύσσει το Youtube στους αντιεμβολιαστές, Όλγα Μαύρου

Εντείνεται ο πόλεμος για την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, καθώς το Youtube μπλοκάρει πλέον όσα βίντεο έχουν ακόμα και απλώς υπαινιγμούς για παρενέργειες των εμβολίων, κίνηση που δεν την βλέπουν όλοι θετικά, καθώς θεωρούν ότι συνιστά λογοκρισία. Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα οι περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει κακή επιδημιολογική εικόνα και αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο lockdown για τη συμπρωτεύουσα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα (αλλά και η πληρότητα των νοσοκομείων) στην βόρεια Ελλάδα, είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στο νότια.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας αγγίζει και τα σχολεία και τους μαθητές. Στα γυμνάσια και λύκεια τα ποσοστά των φορέων είναι σχετικά χαμηλά, αλλά στα δημοτικά σχολεία όπου δεν είναι εμβολιασμένο κανένα παιδί και όπου η σωματική επαφή είναι κανόνας, τα κρούσματα αυξάνονται. Σε αναστολή έχουν τεθεί λόγω καταγραφής άνω των 10 κρουσμάτων ανά τμήμα, επτά τάξεις σε όλη την Ελλάδα (σε ένα μειονοτικό δημοτικό στην Ξάνθη, σε δημοτικό στο Κιάτο Πελοποννήσου και επίσης σε δημοτικό σχολείο στην Θεσσαλονίκη).

Όσον αφορά στα κρούσματα στα παιδιά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Εντούτοις, ο ΕΟΔΥ μετράει τα ποσοστά με το σύνολο των rapid test που έχουν διενεργηθεί και που είναι γνωστό ότι εδώ και 15 μέρες αφορούν κυρίως μαθητές. Καθώς δηλαδή κάθε εβδομάδα κάνουν από δύο self test 1.400.000 παιδιά, ευλόγως η πλειοψηφία των θετικών τεστ θα είναι από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Κατά συνέπεια το ποσοστό που “βγάζει” ο ΕΟΔΥ, ότι  «το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026, αποτελώντας το 29% (+21% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων», είναι ουσιαστικά πλασματικό. Πλέον σχεδόν το 70% των τεστ είναι προληπτικά τεστ που γίνονται από μαθητόκοσμο. Επιπλέον, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν μειώσει τα τεστ που έκαναν στις γειτονιές δωρεάν και πλέον αποκλείουν όσους δεν έχουν συμπτώματα, ώστε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους σε ιδιωτικά εργαστήρια. Έτσι ο αριθμός των προληπτικά ελεγχόμενων στις γειτονιές έχει μειωθεί.

Η αξιοπιστία των self test

Αντί να γίνονται στην Αθήνα τεστ σε πέντε-έξι σημεία όπως το καλοκαίρι, γίνονται πλέον ουσιαστικά μόνον σε ένα και, συγκεκριμένα, στο Σύνταγμα. Ένα δεύτερο λειτουργούσε χθες στου Ζωγράφου και ένα τρίτο στον Άλιμο. Σε όλο τον Πειραιά λειτουργούσε μόνον ένα και τα άλλα τρία κέντρα ήταν στην περιφέρεια του λεκανοπεδίου. Κατά συνέπεια οι προληπτικοί έλεγχοι που έκανε ο ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία και ήταν αντιπροσωπευτικοί, έχουν ουσιαστικά μειωθεί και ο κύριος όγκος των τεστ αφορά σε μαθητές.

Αυτονόητο είναι ότι η πληθυσμιακή ομάδα που ελέγχεται πυκνότερα, θα παρουσιάζει και τα περισσότερα κρούσματα. Όσον αφορά στην αξιοπιστία των self test, φαίνεται πως είναι πολύ χαμηλή ως προς τα θετικά και ευχόμαστε να μην ισχύει το ίδιο για τα αρνητικά. Από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι προχτές, δηλαδή το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ζήτησαν επανέλεγχο 860.000 θετικά self test και επιβεβαιώθηκαν τα 11.000, δηλαδή ποσοστό 1,3% από αυτά.

Τα 11.000 κρούσματα δεν αφορούν μόνον μαθητές καθώς κάνουν και πολλοί πολίτες, όμως η συντριπτική πλειοψηφία αφορά κυρίως σε ασυμπτωματικό μαθητόκοσμο, καθώς όσοι έχουν συμπτώματα πηγαίνουν συνήθως απ’ ευθείας σε νοσοκομεία, μικροβιολογικά εργαστήρια ή φαρμακεία για να κάνουν rapid test ή μοριακό έλεγχο και δεν στηρίζονται σε self test.

Το youtube μπλοκάρει αντιεμβολιαστικά βίντεο

Παράλληλα, το YouTube ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την πολιτική του για την καταπολέμηση των αναρτήσεων που στρέφονται κατά των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι «τα κατασταλτικά μέτρα δεν θα περιοριστούν μόνο στα βίντεο παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19».

Η πλατφόρμα θα απαγορεύει επίσης βίντεο με ακτιβιστές κατά των εμβολίων, κατεβάζοντας αρκετά κανάλια, γράφει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη δήλωση του αντιπροέδρου του YouTube Ματ Χάλπριν. «Τα περιεχόμενα που ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι επικίνδυνα και προκαλούν χρόνιες παρενέργειες, που δηλώνουν ότι τα εμβόλια δεν περιορίζουν τη μετάδοση των ασθενειών ή που περιέχουν λανθασμένες πληροφορίες για τις ουσίες που περιέχονται στα εμβόλια, θα διαγράφονται», αναφέρει η πλατφόρμα σε ανακοίνωσή της.

Η θυγατρική της Google ξεκαθαρίζει ότι θα διαγράφονται και οι αναρτήσεις που αναφέρουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, καρκίνο ή στειρότητα. Θα διαγράφονται «παραπλανητικά ή ψευδή βίντεο για καθιερωμένους εμβολιασμούς, όπως για την ιλαρά ή την ηπατίτιδα Β. Γενικές δηλώσεις για τα εμβόλια θα μπορούν επίσης να διαγράφονται».

Το YouTube έχει διαγράψει εδώ και έναν χρόνο περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τους κανονισμούς του στο θέμα αυτό. Χθες μάλιστα ανέστειλε τους γερμανικούς λογαριασμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTγιατί «παραβίασε τους εσωτερικούς κανόνες της κοινότητας μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για την Covid-19 και θέλησε να παρακάμψει μια αναστολή τηλεφόρτωσης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι