Πονοκέφαλος για τον Μακρόν ο “Υπουργός της Ντροπής”

Πονοκέφαλος για τον Μακρόν ο “Υπουργός της Ντροπής”

Σε πείσμα του προέδρου εντείνονται οι αντιδράσεις για το διορισμό του Ζεράλ Νταρμανέν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, στη Γαλλία. Ακτιβιστές και φεμινιστικές οργανώσεις γέμισαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της χώρας ενάντια στον Νταρμανέν, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο προκαταρκτικής έρευνας για υπόθεση βιασμού. Περισσότερο “λάδι στη φωτιά” φαίνεται να έριξε μάλιστα η θερμή υποστήριξη που εξέφρασε στον υπουργό ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα στη Ντιζόν κατά την επίσκεψη του Νταρμανέν στη Βουργουνδία. «Καλώς ήρθατε στο υπουργείο βιασμών», «ο ανασχηματισμός της ντροπής», «οι βιαστές στη φυλακή και όχι στην κυβέρνηση», ήταν μερικά από αυτά. Για τους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και άνδρες, είναι ουσιαστικά ο «υπουργός της ντροπής».

Οι συντονιστές των διαδηλωτών έκαναν λόγο για εξευτελισμό και ασέβεια απέναντι στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και για «κουλτούρα βιασμών» στο κόμμα του Μακρόν, En Marche. Παρόμοιες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών διοργανώθηκαν στην Τουλούζη, τη Λιλ, το Μπορντό, τη Λυόν, τη Νάντη και άλλες πόλεις, ενώ επίκεινται κι άλλες στην υπόλοιπη γαλλική επικράτεια, καθώς και συγκεντρώσεις σε γαλλικές πρεσβείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, το Ισραήλ αλλά και στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Πάντως, ο “υπουργός της ντροπής” χαίρει της υποστήριξης της κυβέρνησης, με την προεδρία να επισημαίνει ότι η έρευνα των αρχών δεν αποτελεί εμπόδιο για το διορισμό του και τον εκπρόσωπό της να επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως αυτό «ισχύει για κάθε άλλο Γάλλο πολίτη».

Ο ίδιος ο Νταρμανέν αρνείται ότι διέπραξε το έγκλημα του βιασμού το 2009, που αναφέρεται στην Σοφί Πάτερσον, μια γυναίκα που του είχε ζητήσει νομική βοήθεια. Όπως ισχυρίζεται, η συνεύρεσή τους ήταν συναινετική, συνέβη με δική της πρωτοβουλία και ο ίδιος κατηγορεί την Πάτερσον για συκοφαντία. Αν και αρχικά η υπόθεση είχε απορριφθεί από το δικαστήριο, η έρευνα επανεκκινήθηκε τον περασμένο μήνα, κατόπιν έφεσης. Η ειρωνεία, πλέον, βρίσκεται στο γεγονός ότι ως υπουργός Εσωτερικών, ο Νταρμανέν προΐσταται των Αρχών που ερευνούν την υπόθεσή του.

Και έτερος υπουργός της “ντροπής”

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση Νταρμανέν δεν είναι η μόνη που έχει θορυβήσει τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Ντιπόν-Μορέτι, είχε ασκήσει κριτική στο παρελθόν στο λεγόμενο κίνημα “MeToo”, σχετικά με τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βιασμού και λύνουν τη σιωπή τους. Ο Ντιπόν είχε μιλήσει για «τρελά κορίτσια» που «καταστρέφουν» συνειδητά τις ζωές ανδρών, οι οποίοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν εαυτόν λόγω του φόβου ότι μπορεί να στιγματιστούν από τα ΜΜΕ.

Η εκπεφρασμένη κοινωνική οργή έναντι των δύο “υπουργών της ντροπής” δεν οφείλεται, βέβαια, μόνο στα συγκεκριμένα πρόσωπα και τα πεπραγμένα τους. Ο Εμμάνουελ Μακρόν είχε δεσμευθεί εδώ και καιρό για μια πολιτική ισότητας των φύλων, η οποία δεν έχει φανεί στην πράξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε διαδήλωση στη Γκρενόμπλ, οι συμμετέχοντες έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο μαύρο φέρετρο με την επιγραφή «αναπαύεται εν ειρήνη ο μεγάλος στόχος της πενταετίας», ως αναφορά σε παλαιότερη εξαγγελία του Μακρόν, για την ισότητα των φύλων.

Κατόπιν αυτών, ο σχεδιασμός του στον τομέα αυτό ακυρώνεται από τέτοιου είδους υπουργικούς διορισμούς, ακόμα κι αν ο Νταρμανέν αθωωθεί τελεσίδικα. Κι έρχεται να προστεθεί, ως πολιτικό αγκάθι, σε μια μέτρια διαχείριση της πανδημίας και μια οικονομική κρίση σε εξέλιξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι