ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς έκαψε την Σταμάτα ο μελισσοκόμος

Πώς έκαψε την Σταμάτα ο μελισσοκόμος

Στη σύλληψη μελισσοκόμου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν οι Αρχές πριν από λίγη ώρα, καθώς όλα δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από τα δικά του μελίσσια στην Σταμάτα. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. Συγκεκριμένα ο 63χρονος μελισσοκόμος κατέθεσε ότι όντως είχε επισκεφθεί τα μελίσσια του, αλλά δεν ευθυνόταν για την πυρκαγιά.

Εντούτοις μάρτυρες κατέθεσαν για την εκεί παρουσία του και στο σημείο βρέθηκαν τα “καπνιστήρια’ για τα μελίσσια. Εξαρχής οι αρχές είχαν στραφεί σε αναζήτηση για τον εμπρησμό εξ αμελείας σε μελισσοκόμους. Κλήθηκαν για κατάθεση άλλοι τρεις που είχαν τα μελίσσια τους στην περιοχή, οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πιστεύει ότι η φωτιά ξέφυγε όταν κάποιος κάπνιζε τα μελίσσια του και ο υπαίτιος μελισσοκόμος δεν ήταν σε θέση να την περιορίσει, οπότε έφυγε από το σημείο. Εκείνη την ώρα έπνεαν και 6-7 μποφόρ, γεγονός που επιτάχυνε την μετάδοση των φλογών. Ο 63χρονος αρχικά προσήχθη, όμως η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Είπε ότι όντως είχε επισκεφθεί 2 ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς τα μελίσσια του, όμως άλλοι είπαν ότι τον είδαν εκεί την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Από την φωτιά στην περιοχή κάηκαν οικείες και ΙΧ και πέθαναν ζώα που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Πέντε άτομα διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία, τα τέσσερα με αναπνευστικά με προβλήματα και το ένα επειδή υπέστη κάταγμα κατά την προσπάθειά του να σβήσει φωτιές στην γειτονιά του.

Απετράπη νέο Μάτι

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε «να είχε προκαλέσει νέο Μάτι, αλλά είχαν γίνει συντονισμένες προσπάθειες καθαρισμού της περιοχής το Μάιο και ευτυχώς με την έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στους δήμους έγινε η αποκομιδή και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, στο μεγαλύτερο μέρος της».

Εντούτοις σε πολλά σημεία όπως κατέγραψαν και φωτορεπόρτερς αλλά και τηλεοπτικά μέσα, υπήρχαν ολόκληρη λοφίσκοι από ξερόχορτα που δεν απομακρύνθηκαν εγκαίρως και που έθρεψαν την φωτιά. Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η φωτιά δεν ήταν έρπουσα και μεταδιδόταν από κορφή σε κορφή και επέμεινε ότι δεν υπήρχαν συσσωρευμένα ξερόχορτα.

Η καταγραφή των φυσικών και οικονομικών ζημιών θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο 24ωρα. Υπενθυμιζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο Νεκροταφείο της Στατάμας και οι άνεμοι που έπνεαν ήταν 6 με τάση στα 7 μποφόρ και εξαρχής απειλούσε κατοικίες, γι΄αυτό και έγιναν εκκενώσεις οικισμών αλλά εστάλη και SMS στους κατοίκους να ασφαλισουν καμινάδες και πορτοπαράθυρα για να μην εκτοξευθεί μέσα στο σπίτι τους καύτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι