ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς η χαμογελαστή Δόμνα υπονομεύει το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Πώς η χαμογελαστή Δόμνα υπονομεύει το "Χαμόγελο του Παιδιού", Όλγα Μαύρου

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και του προέδρου και ιδρυτή του “Χαμόγελο του Παιδιού”, Κώστα Γιαννόπουλου, με αφορμή τις ρυθμιστικές διατάξεις που επιδιώκει η πολιτεία. Η μεν υφυπουργός διατείνεται ότι “το Χαμόγελο δεν θα κλείσει” ο δε κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι “στο υπουργείο μας έχουν βάλει στο μάτι” και “δεν μας καλούν” και προτιμούν τη συνεργασία με άλλες διεθνείς οργανώσεις”.

Εικάζεται πως η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί επειδή σε όλα τα σοβαρά εγκλήματα που αφορούν σε παιδιά η πολιτεία έλαμψε δια της απουσίας της, με αποκορύφωμα την υπόθεση Πισπιρίγκου όπου το κράτος τα είχε βρει όλα εν τάξει και τελικά πέθαναν τρία παιδιά. Το ίδιο τραγική ήταν η ανταπόκριση της πολιτείας σχετικά με το άτυχο αγοράκι που το έπνιξε ο εραστής της μητέρας του και το έθαψε στην ταράτσα πολυκατοικίας, για να αναφέρουμε κάποια ακραία και γνωστά στο πανελλήνιο εγκλήματα, όπου καμία δημόσια δομή δεν κινήθηκε εγκαίρως.

Όμως, δεν κλείνεις ένα μαγαζί που δουλεύει, προτού ανοίξεις κάποιο κατά τη γνώμη σου καλλίτερο. Στην Καλλιθέα για παράδειγμα η πολιτεία έκλεισε το Ίδρυμα της περιοχής και τα παιδιά έμειναν στο δρόμο ή διασκορπίστηκαν σε άλλες γειτονιές. Αν η πολιτεία ενοχλείται από το “Χαμόγελο του παιδιού” επειδή την δείχνει γυμνή, τότε δεν έχει παρά να ντυθεί και να μη χρειάζονται χαμόγελα ή άλλες οργανώσεις προκειμένου να γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύονται τα παιδιά. Όσο η πολιτεία είναι κουτσή σε αυτό τον τομέα, είναι απολύτως παράλογο να πυροβολεί το ένα και μοναδικό ποδάρι που την στηρίζει, εν προκειμένω το “Χαμόγελο του παιδιού” και τους ανθρώπους που του χαρίζουν σπίτια στο Χαμόγελο για να φιλοξενεί παιδάκια.

Με τις νέες ρυθμίσεις, για πέντε τουαλέτες που απαιτούνται, για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, θα κλείσουν όλα τα σπίτια που λειτουργούν. Και τα ένδεκα που έχει “Το Χαμόγελο του παιδιού” είναι από δωρεές ατόμων που χάρισαν τα διαμερίσματά τους στην συγκεκριμένη οργάνωση. Πρόκειται για σπίτια που δεν είναι πρακτικά δυνατόν να μετατραπούν σε κοιτώνες με τεράστιες κουζίνες και αμέτρητες τουαλέτες. Εξάλλου στα περισσότερα δεν χρειάζονται ούτε οι μεγάλες κουζίνες ούτε οι πολλές τουαλέτες.

Υπονομεύεται “Το Χαμόγελο του παιδιού”

Η υπουργός είπε χαμογελαστή και το απίστευτο “το Χαμόγελο έχει λεφτά και μπορεί να κάνει μετατροπές”. Αυτά δε τα λεφτά, είναι οι δωρεές όσων ιδιωτών το στηρίζουν. Όμως, γιατί αυτή η εμπάθεια με το “Χαμόγελο”; Είναι μόνον επειδή φαίνεται σαν να υποκαθιστά το ανεπαρκέστατο κράτος ή προωθείται άλλη οργάνωση;

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, είχε αφήσει την Τρίτη αιχμές κατά της υφυπουργού, λέγοντας πως «συνεργάζεται με παράρτημα διεθνούς φορέα για την παιδική προστασία, που έχει “πολύ χρήμα” από πίσω. Είναι αποδεδειγμένα αυτό και διαχρονικό, που ακολουθείται από συγκεκριμένο φορέα». Το βράδυ της Τρίτης υπήρξε συνάντηση του Κώστα Γιαννόπουλου με την κ. Μιχαηλίδου και συνεργάτες της, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο τελευταίος ζήτησε από τον κ. Γιαννόπουλο να μη συνεχιστεί η δημόσια κόντρα, όμως σήμερα η υφυπουργός ξαναβγήκε στην τηλεόραση και επανέλαβε ότι δεν στοχοποιεί το Χαμόγελο. Με αθώο χαμόγελο είπε και το απίστευτο «εγώ αυτές τις ρυθμίσεις δεν τις έβγαλα από το κεφάλι μου, δεν φτάνουν οι σκέψεις μου για να τα σκεφτώ όλα αυτά». Οπότε επανέκαμψε και ο κ. Γιαννόπουλος.

«Έγιναν συναντήσεις με φορείς χωρίς να προσκληθούμε, στη δημόσια διαβούλευση δεν αναφέρονται πουθενά οι προτάσεις μας, το έκαναν επίτηδες για να τα βάλουν με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Να θυμίσω και να το πω έντονα, τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς, τις κάναμε πολύ έγκαιρα. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ τα σχόλια μας αυτά στην διαβούλευση, όπως για την αναδοχή και την υιοθεσία. Υπάρχει στο υπουργείο μια εμπάθεια για “Το Χαμόγελο”.  Στους διαδρόμους του Υπουργείου έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα. Στα λόγια που λέμε δημοσίως όλα είναι καλά, αλλά υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για την λειτουργία μας», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η κ. Μιχαηλίδου διαμαρτυρήθηκε: «Μη με κατηγορείτε για πράγματα που δεν ισχύουν» και «διαβεβαίωσα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους Έλληνες πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή. Έχει μια κουζίνα που είναι 15 τ.μ. και η απόφαση λέει 20 τ.μ. δεν θα κλείσετε, θα το δούμε. Έχει 4 μπάνια και η απόφαση λέει 5, θα το δούμε. Αν δεν θέλετε τους κανόνες είναι άλλο πράγμα».

Ο κ. Γιαννόπουλος, που πάσχει από κακόηθες νόσημα, είπε: «Δεν μπορώ να αφήσω αυτή την “δαμόκλειο σπάθη”. Αυτός είναι μεγαλύτερος καρκίνος από τον καρκίνο που έχω περάσει. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας αυτήν την δαμόκλειο σπάθη. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι η μόνη δομή που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει την αναγνώριση όλης της κοινωνίας, των Εισαγγελέων, όλων των αστυνομικών».

Δαμόκλειος σπάθη για το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Η επίμαχη υπουργική Απόφαση της κ. Δόμνας Μιχαηλίδου οδηγεί άμεσα στο κλείσιμο των τριών Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του “Χαμόγελο του Παιδιού”, αφού δεν συμπεριλήφθηκε στην Απόφαση η λειτουργία τους. Μέσα σε ένα χρόνο, όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, θα κλείσουν και τα έντεκα Σπίτια Διαβίωσης του φορέα, αφού είναι αδύνατο να πληρούν τις οικοδομικές τακτοποιήσεις που προβλέπει η υπουργική απόφαση. Και μάλιστα αν δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, προβλέπεται αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα που έχει καλύψει μέχρι στιγμής 17.000 οικογένειες.

Ο ίδιος είπε ότι «η Απόφαση δεν θίγει τα εκκλησιαστικά και δημόσια ιδρύματα πολλά από τα οποία είναι κολαστήρια. Δεν μπορεί να επικρέμεται πάνω από το ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ δαμόκλειος σπάθη και η κάθε κ. Μιχαηλίδου να μας κλείσει ανά πάσα στιγμή. Μπορεί για ένα λάθος οποτεδήποτε να μας κλείσει», είπε. Και προσθέτει ότι προ λίγων μηνών η κ. Μιχαηλίδου πάλι προκάλεσε πρόβλημα στο “Χαμόγελο” παρεμβαίνοντας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, επιβάλλοντας από πολύ αυστηρές έως εξαντλητικές κυρώσεις σε φορείς, αν δεν τηρούσαν κάποιες οικονομικές προδιαγραφές. Όπως είπε με την παρέμβασή της προβλέπεται πρόστιμο 100.00 ευρώ.

Ο πρόεδρος του “Χαμόγελο του Παιδιού”, θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις γυρίσει από τις ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα. «Δε θέλω το θέμα να πάρει τη διάσταση κάποιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχω ζητήσει συνάντηση από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να θωρακίσει το ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’, ώστε να μην είναι εύκολο να ακυρώσει τη λειτουργία του ο κάθε υπουργός. Να ξεκαθαρίσει και το θέμα, μήπως υπάρχει και… δάκτυλος από κάπου, διότι έχουμε τέτοιες υπόνοιες», είπε ο ίδιος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι