ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως ήρθε η “βόρεια” μετάλλαξη – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Πως ήρθε η "βόρεια" μεταλλάξη στην Ελλάδα – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, Όλγα Μαύρου

Η διασωλήνηση του 65χρονου τουρίστα που διασωληνώθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί ερωτήματα για την ποιότητα του ελέγχου στα χερσαία σύνορα και σε άλλα σημεία εισόδου της χώρας όσον αφορά στον κορονοϊό. Πρόκειται τελικά για Ρώσο που η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη και ο οποίος εισήλθε με αρνητικό τεστ στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ σημειώθηκαν στην Κρήτη τρία κρουσματα από “βόρεια” μετάλλαξη που μέχρι στιγμής δεν είχε καταγραφεί στη χώρα και το οποίο είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Η μετάλλαξη αυτή είχε ήδη καταγραφεί σε Ρωσία και Νορβηγία.

Ο Ρώσος είναι διασωληνωμένος στο τμήμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής των ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος ζητεί να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι στα χερσαία και άλλα σημεία εισόδου στη χώρα καθώς ο τουρίστας εισήλθε στη χώρα με συμπτώματα που προφανώς δεν έγιναν από κανέναν αντιληπτά.

Η σύζυγος του διασωληνωμένου ασθενούς είπε ότι πριν από ένα μήνα είχαν νοσήσει από κορονοϊό μέλη της οικογενείας τους. Να τονίσουμε ότι ακόμα και το “πιστοποιητικό κορονοϊού” ή “πράσινο διαβατήριο” που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, διασφαλίζεται ακόμα και με ένα αρνητικο rapid test που ειναι γνωστό ότι υπολείπεται σημαντικά σε αξιοπιστία. Πέρσι την Ελλάδα είχαμε διαπιστώσει και την ύπαρξη φάμπρικας πλαστών τεστ που πωλούνταν 20-40 ευρώ στα Βαλκάνια.

Ο κ. Καπραβέλος εκφράζει το φόβο μήπως εισέλθει με κάποιον τουρίστα στην Ελλάδα ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα εμβόλια. «Το τεστ του ασθενούς βγήκε θετικό και αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε. Η εικόνα του ασθενούς το δείχνει αυτό από χιλιόμετρα μακριά. Ο άνθρωπος ήταν συμπτωματικός από την αρχή, από την είσοδό του στη χώρα μας και αυτό μας διέφυγε. Εδώ εστιάζεται όλη η ιστορία. Η γυναίκα του είναι συγκλονισμένη, αφού βλέπει ότι μπορεί να χάσει τον άντρα της, ο οποίος νοσεί πολύ βαριά. Ευχή όλου του προσωπικού στις ΜΕΘ είναι ο άνθρωπος να γίνει καλά», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” επιμένει στην αυστηροποίηση των ελέγχων τονίζοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η πανδημία μπορεί να τρεμοσβήνει, αλλά δεν την έχουμε βάλει ακόμα σε μία σειρά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στους ελέγχους στα σύνορα. Για παράδειγμα, όσοι τουρίστες δεν έχουν εμβολιαστεί, να μπαίνουν στην Ελλάδα μετά από διενέργεια δικών μας τεστ, ώστε να είμαστε περισσότερο ήσυχοι».

Η μετάλλαξη στην Κρήτη

«Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο και κάποιες από αυτές είναι πολύ ανησυχητικές. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έδωσε στοιχεία για πολύ επικίνδυνες μεταλλάξεις στη Ρωσία και τη Φινλανδία. Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε, τι θα φέρει ο κάθε ένας από τους εκατομμύρια τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στα πρωτόκολλα ελέγχου», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, όπως τα πρώτα κρουσματα της εύκολα μεταδοτικής βρετανικής μετάλλαξης ειχαν εντοπιστεί πέρσι στην Κρήτη, έτσι και τώρα εντοπιστηκαν εκεί νέες (για την Ελλάδα) μεταλλάξεις.«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι», είπε για τη μετάλλαξη αυτή η κυρία Επιδημιολόγιας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Χρειάζεται έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση», είπε.

Ανησυχίες

Το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας –δηλαδή όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να προσβληθούν ξανά και όσοι έχουν εμβολιασθεί για άλλα στελέχη υπάρχει κίνδυνος το νέο στέλεχος να διαφύγει από τα αντισώματα που ανέπτυξαν κατόπιν εμβολιασμού. Το στέλεχος “της Κρήτης” έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη καταγραφεί στη Ρωσία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι επειδή τα κρουσματα σημειώθηκαν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες, δεν είναι εισαγόμενα. Εντούτοις οι περισσότεροι ειδικοί διαφωνούν και απλά πιστεύουν ότι οι τουρίστες που τα εισήγαγαν ήταν ασυμπτωματικοί και δεν εντοπίστηκαν, καθώς δεν πρόκειται για καινοφανές στέλεχος, αλλά για ήδη κατεγεγραμμένο σε άλλες χώρες. Παρόμοιος ντόρος είχε προκληθεί και για την φερομένη ως Αθηναϊκή μετάλλαξη, ενώ αυτή είχε ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες και δεν ήταν καν απειλητική.

Εν τω μεταξύ αναμένεται σήμερα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τις αναθεωρήσεις στη λίστα των επικίνδυνων κρατών, στα οποία μέχρι και την τελευταία αναθεώρηση ανήκε η Ελλάδα. Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ίσως περνάει την πράσινη λίστα η Μάλτα, όμως δεν ξέρει κανείς αν θα παραμείνει στο πορτοκαλί η Ελλάδα (θα το ξέρουμε το απόγευμα).

Η Ελλάδα έχει πιέσει να μπουν στο “πράσινο” τα νησιά της, όπως και η Ισπανία, αλλά η Βρετανια έχει αρνηθεί να διαχωρίσει τα νησιά από το σύνολο της χώρας. Η Ελλάδα και η Κύπρος ίσως “πρασινίσουν” στην επόμενη αναθεώρηση, η οποία αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου. Το “πορτοκαλί” στο οποίο βρισκόμαστε τώρα αποθαρρύνει τους Βρετανούς τουρίστες, γιατί επιστρέφοντας την πατρίδα τους θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα και να πληρώσουν από την τσέπη τους υπολογίσιμα ποσά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι