ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως κινείται το πύρινο μέτωπο της Αχαΐας – Εκτίμηση Χρυσοχοΐδη

Πως κινείται το πύρινο μέτωπο της Αχαΐας – Νέα εκτίμηση Χρυσοχοΐδη

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το πύρινο μέτωπο σε περιοχή της Αχαΐας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως αυτό θα περιοριστεί. Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε τουλάχιστον 20 οικίες και στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 16 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά από αυτούς παραμένουν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Επίσης, έχουν εκκενωθεί αρκετοί οικισμοί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ξανάρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας οι ρίψεις νερού από αέρος, από επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη. Όμως, το γεγονός ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία προκαλεί ανησυχίες στις αρμόδιες αρχές. Το βασικό πρόβλημα παραμένει στην Ζήρια και σε ένα ακόμα μέτωπο στα Δυτικά προς την περιοχή της Παναγοπούλας, όπου είναι δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις και τα πεζοπόρα τμήματα να επιχειρήσουν εξαιτίας του γεωγραφικού τοπίου.

Η κινητοποίηση και ο συντονισμός των κρατικών αρμόδιων αρχών στην προσπάθεια ελέγχου του πύρινου μετώπου, εγκωμιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωση ότι «η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω».

Επισήμανε ακόμα ότι «κυρίως, κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού». Επίσης, ανέφερε, ότι «στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Μεγάλη καταστροφή

Η φωτιά έχει προκαλέσει σύμφωνα με δηλώσεις στο ΣΚΑΙ του Δήμαρχοου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλου πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή «έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες». Επιλέον, υπογράμμισε ότι το πύρινο μέτωπο «έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς». Έκανε γνωστό ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι της κοινότητας Λόγγου, που είχε εκκενωθεί το απόγευμα για προληπτικούς λόγους.

Εντυπωσιακές είναι και οι δορυφορικές εικόνες της NASA που απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά. Οι δορυφορικές εκτιμήσεις των δορυφόρων SUOMI NPP και NOAA-20 αποκαλύπτουν τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς 3 ώρες περίπου μετά την εκκίνησή της καθώς τόσο η διαθέσιμη καύσιμη ύλη όσο και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούσαν την ταχεία εξάπλωση αυτής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι