ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς μας βάλανε τα γυαλιά οι Πορτογάλοι

Πώς μας βάλανε τα γυαλιά οι Πορτογάλοι, Όλγα Μαύρου

Η Πορτογαλία, μια χώρα όμοια με την Ελλάδα στον πληθυσμό και στο κλίμα, μεταμορφώθηκε από παράδειγμα προς αποφυγή, σε παράδειγμα προς μίμηση: είναι η μόνη στην Ευρώπη που χωρίς να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, έπιασε τον στόχο του πλήρους εμβολιασμού του 70% των πολιτών της. Εάν σε αυτό προστεθεί και το περίπου 15%-20% που υπολογίζεται ότι έχει ήδη νοσήσει, η χώρα διαθέτει ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 85%-90%. Αυτό δεν αλλάζει άρδην την μετάδοση της Δέλτα, αλλά επηρεάζει επαρκώς τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων.

Η χώρα αυτή το χειμώνα βρισκόταν στην δραματική κατάσταση να ζητάει φιάλες οξυγόνου από την υπόλοιπη Ευρώπη και να αποστέλλονται Γερμανοί εντατικολόγοι στα πλημμυρισμένα από ασθενείς νοσοκομεία της, με 300 θανάτους και 15.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Εν συνεχεία, όμως, με καραντίνες και εμβολιασμούς έφθασε σταδιακά να έχει καθημερινά πέντε-10 θανάτους και 500 κρούσματα.

Αυτά, μετά τον Ιούνιο (ίσως και λόγω της Δέλτα, αλλά και του τουρισμού αυτού καθ’ αυτού) άρχισαν να αυξάνουν, αλλά εδώ και ένα μήνα έχουν σταθεροποιηθεί στα 3.000. Οι θάνατοι είναι μόνον 12 την ημέρα, χθες στην Ελλάδα ήταν 30. Όμως η Πορτογαλία δεν έμεινε άπραγη όταν τα κρούσματα της Δέλτα έφθασαν τον Ιούνιο τα 2.500. Η κατά πολλά όμοιά μας χώρα, το χειμώνα πλήρωσε ακριβά το λάθος της κυβέρνησης να χαλαρώσει πρώιμα τα μέτρα και έκανε μεταβολή άρδην, όταν ήταν πλέον αργά, αλλά το πάθημα της έγινε μάθημα.

Δραματική αύξηση κρουσμάτων

Μόλις η Πορτογαλία είδε αύξηση κρουσμάτων, επέβαλε αμέσως παρά τον τουρισμό από τον οποίο ζει, περιορισμούς νυχτερινής μετακίνησης μετά τις 11 τη νύχτα. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα μέτρα θεσπίστηκαν για 45 δήμους της χώρας και σε αυτούς μάλιστα περιλαμβανόταν η Λισαβόνα και το Πόρτο και σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Τότε η Πορτογαλία ήταν στην κατάσταση της Ελλάδας, με πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 34%. Στην Ελλάδα αντίστοιχα τέθηκαν περιορισμοί κατόπιν εορτής και μικρής διάρκειας μόνο σε πέντε νησιωτικούς δήμους. Η Πορτογαλία ήρε τους περισσότερους περιορισμούς και επέτρεψε να λειτουργούν τα μπαρ μέχρι τις 2 τη νύχτα μετά την 1η Αυγούστου. Βέβαια να πούμε και μια ουσιαστική λεπτομέρεια: η Πορτογαλία στηρίζεται πολύ στο βρετανικό τουρισμό.

Όταν λοιπόν τα κρούσματα αυξήθηκαν στα τέλη Ιουνίου και το Λονδίνο ανακοίνωσε καραντίνες σε όσους επιστρέφουν από Πορτογαλία δίνοντας περιθώριο μια εβδομάδα, τα πορτογαλικά θέρετρα άδειασαν ταχύτατα. Οι Βρετανοί έπαιρναν τα αεροπλάνα και όπου φύγει-φύγει! Σημαντικό ρόλο στην πειθαρχία των Πορτογάλων και στον εμβολιασμό να έπαιξε δηλαδή το γεγονός ότι τα κρούσματα έδιωχναν τους τουρίστες και κλόνιζαν έμμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιατί αισιοδοξεί η κυβέρνηση

Επίσης οι Πορτογάλοι είχαν βιώσει και μεγαλύτερη απομόνωση και οικονομικές συνέπειες, καθώς λόγω των σχέσεων με την Βραζιλία και το φόβο της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τους είχαν επί μήνες σε έμμεση καραντίνα. Σίγουρα έπαιξε το ρόλο της και η πολιτική της κυβέρνησης που ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην πειθώ προς εμβολιασμό.

Στην Πορτογαλία όλο το καλοκαίρι οι εμβολιασμοί συνεχίσθηκαν, με ρυθμό 80.000 την ημέρα, κάτι που στην Ελλάδα το είδαμε μόνον την άνοιξη, αφού στη χώρα μας τον Ιούλιο μειώθηκαν στους 20.000-30.000 και τον Αύγουστο στους 6.000-7.000 την ημέρα. Η πρόωρη χαλάρωση πάντως το Δεκέμβρη στην Πορτογαλία στοίχισε άλλες 11.000 ζωές στη διάρκεια του χειμώνα που ακολούθησε το “άνοιγμα”.

Τώρα, παρά το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, η κυβέρνηση δεν κάνει το λάθος να χαλαρώσει πλήρως, καθώς βλέπει εξάλλου τι συμβαίνει και στο Ισραήλ, όπου τα ημερήσια κρούσματα λόγω της μεγάλης χαλάρωσης έφθασαν τα 8.000. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε απλώς να χαλαρώσει λίγο περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα, θεωρώντας ότι κέρδισε ένα “σετ”, αλλά με το παιχνίδι να μην έχει κριθεί ακόμη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι