Πώς μέσω του Airbnb υποκατέστησαν τα nightclub

Πονοκέφαλος για το Airbnb τα πάρτυ σε σπίτια

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στην Airbnb καθώς και άλλες εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης τα πάρτυ που διοργανώνονται στους χώρους οι οποίοι διατίθενται προς ενοικίαση από τις πλατφόρμες τους. Παρόλο που η εταιρεία έχει απαγορεύσει πάρτυ και εκδηλώσεις σε σπίτια, ενώ έχει θέσει και όριο για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε αυτά, οι επαγγελματίες διοργανωτές σε Αμερική και Αυστραλία βρίσκουν διάφορα “κόλπα” για να μετατρέπουν τα μισθώματα σε νυχτερινά κλαμπ.

Συνήθως επιλέγουν μεγάλου μεγέθους σπίτια και πολυτελείς κατοικίες, όχι μόνο στο Airbnb αλλά και σε άλλες πλατφόρμες όπως το Vrbo. Τα ενοικιάζουν, σχεδιάζουν το πάρτυ με υπηρεσία μπαρ και ζωντανή μουσική, και στη συνέχεια πωλούν τα εισιτήρια μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συμβαίνει συστηματικά σε διάφορες περιοχές, στις χώρες που δραστηριοποιούνται αυτές οι πλατφόρμες, φυσικά με τους “πελάτες” να διασκεδάζουν όλη νύχτα, χωρίς μάσκα, με άφθονο αλκοόλ.

Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων real estate Host Compliance, υπήρξε αύξηση 250% στις διαμαρτυρίες, σε πάνω από 100 πόλεις, από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο, σε σχέση με το 2019. Η πρακτική που ακολουθούν οι διοργανωτές πάρτυ είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα και εντελώς πρωτόγνωρη, καθώς είναι η πρώτη φορά που πωλούνται εισιτήρια για πάρτυ σε σπίτια μέσω του Instagram και άλλων social media.

Η Airbnb και οι άλλες εταιρείες του κλάδου βρίσκονται επί ποδός για να εντοπίσουν και να περιορίσουν το φαινόμενο, θέτοντας ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες για την ένταξη και μίσθωση κατοικιών μέσω του συστήματός τους. Ακόμα κι αν, όμως, ένα μίσθωμα αποκλειστεί από τη μια πλατφόρμα, μπορεί να παραμένει διαθέσιμο σε μια άλλη. Επίσης, οι διοργανωτές μπορούν να κάνουν μια κράτηση χρησιμοποιώντας διαφορετικό όνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, προκειμένου να κρατηθεί μυστική η τοποθεσία που έχει διοργανωθεί ένα πάρτυ, ορίζεται σημείο συνάντησης κάποια δημόσια τοποθεσία, από όπου μεταφέρονται με όχημα οι πελάτες στον τελικό προορισμό. «Μέσα σε μισή ώρα, ένα άδειο σπίτι σε έναν κατοικημένο δρόμο μπορεί να μετατραπεί στην απόλυτη ντισκοτέκ», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα στον καναδικό Τύπο.

Δίκοπο μαχαίρι για την Airbnb

Η αύξηση στην ενοικίαση σπιτιών για πάρτυ, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να θεωρηθεί αναπάντεχη άνοδο του τζίρου σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο. Η ενοικίαση ακινήτων από τον κόσμο, σε περιοχές της επαρχίας που δεν βρίσκονταν στο “επίκεντρο” της αύξησης των κρουσμάτων ήταν μια βολική λύση για τους λάτρεις των πάρτυ.

Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η εταιρεία σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και ελπίζει να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως έγινε γνωστό στις αρχές Οκτωβρίου. Θα το είχε κάνει νωρίτερα, μάλιστα, αν δεν υπήρχε η κρίση του κορωνοϊού και το πάγωμα των μετακινήσεων και ταξιδίων. Όμως τα δημοσιεύματα του καλοκαιριού που ήθελαν το όνομα της εταιρείας να συνδέεται με συγκεντρώσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, με επεμβάσεις της αστυνομίας και διαμαρτυρίες πολιτών, πλήττουν καίρια την εικόνα της.

Για τους επενδυτές αλλά και τις τράπεζες, η φήμη και η αξιοπιστία μιας επιχείρησης είναι παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη, πλέον, περισσότερο από ποτέ.νΕν τω μεταξύ, το θέμα των πάρτυ είχε απασχολήσει και παλαιότερα την Airbnb, ακόμα και πριν τον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, είχαν συμβεί ακόμα και σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς και θανάτους ατόμων που πήγαν σε πάρτυ οργανωμένο σε χώρο ο οποίος είχε διατεθεί μέσω της πλατφόρμας.

Τότε η εταιρεία αναθεώρησε την πολιτική της για τα μισθώματα, αναβάθμισε την πλατφόρμα της για να εντοπίζει “ύποπτα” ακίνητα που οι χρήστες διέθεταν προς ενοικίαση μέσω του συστήματός της, ενώ δημιούργησε ακόμα και ομάδα άμεσης επέμβασης για την ταχύτατη διερεύνηση παραπόνων.

Ανεύθυνοι ενοικιαστές

Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί η “έξαρση” των αυτοσχέδιων κλαμπ σε επαύλεις και πολυτελή σπίτια εν μέσω κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές όπως το Λος Άντζελες, τα τηλεφωνήματα στην αστυνομία έπεφταν βροχή, καθώς τα άτομα που πήγαιναν στα πάρτυ ενοχλούσαν και τρόμαζαν τους κατοίκους γύρω από τους χώρους των σπιτιών στα οποία καλούνταν να διασκεδάσουν. Άλλοτε έριχναν πυροτεχνήματα σε ολόκληρες πλαγιές, ασκούσαν μπούλινγκ στους γείτονες που διαμαρτύρονταν, ουρούσαν και έφτυναν στα μπαλκόνια τους, ή απειλούσαν ότι θα τους… κολλήσουν κορωνοϊό.

Πέρα από τα έκτακτα μέτρα περιορισμού του αριθμού των ενοίκων στις κατοικίες και στην ηλικία των ενοικιαστών, το αυτοματοποιημένο σύστημα της Airbnb εντόπισε από τον Αύγουστο περίπου 9.000 «υψηλού κινδύνου κρατήσεις» μόνο σε Καναδά και ΗΠΑ. Οι ανεύθυνοι ενοικιαστές, που αψηφούν τους κανόνες, όχι μόνο για τις αποστάσεις αλλά και συνολικά της ενοικίασης, έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των μεσιτών και ιδιοκτητών.

«Πριν την πανδημία οι επισκέπτες μάς άφηναν όμορφα ευχαριστήρια σημειώματα. Τώρα αφήνουν φαγητό στο πάτωμα, γόπες τσιγάρων στα τραπέζια και σωρούς από σκουπίδια. Μια ενοικιαστής έκαψε το βιβλιαράκι με τους κανόνες που παρέχουμε, στο οποίο αναφέρεται ότι απαγορεύονται τα πάρτι», ανέφερε η Κριστίν Γκερστ μεσίτρια στο Ντάλας, στο Bloomberg.

Διηγούμενη μια περίπτωση, σημειώνει ότι ο ενοικιαστής τής είπε ψέματα για το σκοπό χρήσης μιας κατοικίας που μίσθωσε μέσω Airbnb. Όταν οι γείτονες την ενημέρωσαν ότι κατέφταναν κιβώτια με ποτά, ακολουθούμενα από εκατοντάδες πελάτες, η εταιρεία ακύρωσε αμέσως την καταχώρηση, αλλά η αστυνομία έκανε πέντε ώρες να φτάσει. Έκτοτε έχει προσλάβει μόνιμα εταιρεία σεκιούριτι. «Ποτέ μου δεν ένιωσα τόσο αβοήθητη», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι