Πως να αποδομήσεις ένα είδωλο – 20 δολάρια η “σφαίρα”

Πως να αποδομήσεις ένα είδωλο – 20 δολάρια η "σφαίρα", Νεφέλη Λυγερού

Η Ellen Degeneres (Έλεν Ντετζένερες) δεν είναι μία απλή κωμικός, παρ’ ότι έτσι αυτοσυστήνεται. Ούτε μία συνηθισμένη τηλεπαρουσιάστρια, αν και έχει καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή. Δεν εμπίπτει καν στην κατηγορία του ηθοποιού, μολονότι έτσι ξεκίνησε την καριέρα της. Για την ακρίβεια, είναι όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Εκτός του ότι θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως, η αμοιβή της έχει καταρρίψει κάθε προηγούμενο. Απολαμβάνει τεράστια απήχηση, η οποία την έχει ανυψώσει σε κάτι που υπερβαίνει έναν άνθρωπο του θεάματος. Ιδιαίτερα αγαπητή, ακολούθησε τα βήματα της προκατόχου της, Όπρα. Γελαστή, γενναιόδωρη, αστεία, ακτιβίστρια, ειλικρινής, εκτός στερεοτύπων έχει μπει σε κάθε μέσο νοικοκυριό και έχει κερδίσει τους ιδιοκτήτες του. Οι μεγαλύτεροι κινηματογραφικοί αστέρες περνούν από τον καναπέ της. Ψηφίστηκε ως η καλύτερη παρουσιάστρια στην ιστορία των Όσκαρ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, ως πρόεδρος, την τίμησε, απονέμοντάς της το μετάλλιο της Ελευθερίας.

Όλα τα παραπάνω είναι που καθιστούν την αποδόμησή της ακόμα πιο αναπάντεχη. Τα φαινόμενα απατούν. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει στην περίπτωσή της. Όλα ξεκίνησαν με την εξάπλωση του κορονοϊού. Μία αλληλουχία γεγονότων δημοσιοποίησε τη διαφοροποίηση της τηλεοπτικής περσόνας (το μότο της είναι «να είστε ευγενικοί») από τον άνθρωπο πίσω από αυτήν. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε ένας κωμικός ονόματι Κέβιν Πόρτερ. Εν μέσω καραντίνας προέβη σε μία πρόκληση: θα έδινε 20 δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα LA Food Bank για κάθε προσωπική ιστορία/βίωμα που θα αποδείκνυε πόσο κακή είναι η Έλεν. Οι διηγήσεις άρχισαν να συσσωρεύονται (2000 περίπου συνολικά), το ίδιο και τα χρήματα.

«Αυτή τη στιγμή όλοι χρειαζόμαστε λίγη καλοσύνη. Ξέρετε, όπως η Έλεν Ντετζένερες πάντα κηρύττει. Είναι, επίσης, ένας από τους πιο διαβόητα κακούς ανθρώπους που ζουν. Απαντήστε σε αυτό με τις πιο τρελές ιστορίες που έχετε ακούσει για την κακή συμπεριφορά της και θα δώσω 20 δολάρια για κάθε μία». Πρώην συνεργάτες, θαυμαστές, σερβιτόροι, μπάρμαν, σωματοφύλακες είχαν να μοιραστούν διόλου κολακευτικές συναντήσεις με την τηλεοπτική σταρ.

Οι αποκαλύψεις

Μία σερβιτόρος αποκάλυψε ότι η Ντετζένερες επισκέφτηκε το εστιατόριο στο οποίο εργαζόταν και ζήτησε την απόλυσή της από τον μάνατζερ, επειδή το βερνίκι των νυχιών της ήταν ξεφτισμένο. Μία νεαρή κοπέλα διηγήθηκε πώς δημιούργησε ένα κεραμικό ομοίωμα της Έλεν, στέλνοντάς το ως δείγμα θαυμασμού. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, η κωμικός το γελοιοποίησε στην εκπομπή, χρησιμοποιώντας μέρος ενός σκετς. Η συγκεκριμένη προσκόμισε και φωτογραφίες ως απόδειξη της ιστορίας της.

Μία εργαζόμενη σε ένα τηλεοπτικό σόου που γειτονεύει με το στούντιο της Ντετζένερες διηγήθηκε πως παρήγγειλαν οι εργαζόμενοι μπριζόλες για να γιορτάσουν τα 50α γενέθλια ενός συναδέλφου τους. Συνεργάτης της Έλεν απαίτησε να πεταχτεί το κρέας, επειδή η μυρωδιά του ενοχλούσε την κωμικό, η οποία είναι χορτοφάγος.

Υπήρχαν και άλλα περιστατικά που καταδεικνύουν την αηδία που τη διακατέχει για το κρέας, αλλά και την αγένειά της. Απαγορεύεται στους συνεργάτες της να παραγγέλνουν κρέας εν ώρα διαλείμματος και δεν μπορούν να της απευθύνουν τον λόγο αν δεν μασάνε τσίχλα. Μία πρώην υπάλληλος κατήγγειλε, επίσης, την συμπεριφορά της απέναντι στους συνεργάτες της. Περιέγραψε πως ο βρετανός κωμικός Ρασελ Μπράντ ήταν φιλοξενούμενος της εκπομπής.

Όταν πλησίασε τους εικονολήπτες στα παρασκήνια, η Ντετζένερες εξερράγη, λέγοντάς του ότι υπάρχει ειδικός VIP χώρος για τους καλεσμένους. Μία ασκούμενη αποφάσισε να εξομολογηθεί τη δική της εμπειρία. Πριν ξεκινήσει να εργάζεται για την εκπομπή, ο παραγωγός την προειδοποίησε ότι η Έλεν επιλέγει να βασανίζει ένα διαφορετικό άτομο κάθε μέρα. «Όταν έρθει η δική σου σειρά, κάνε υπομονή. Θα περάσει».

Ο σωματοφύλακας που είχε υπηρεσία κοντά της την ημέρα απονομής των Όσκαρ την χαρακτήρισε ως «την χειρότερη». Παρ’ ότι είπε ότι η σύζυγός της (είναι σε ομοφυλοφιλικό γάμο) ήταν ευγενέστατη, συστήνοντάς τους, δεν ίσχυε το ίδιο για την ίδια την Ντετζένερες. Του έριξε μία υποτιμητική ματιά και δεν του απηύθυνε τον λόγο όλο το 24ωρο που συνεργάστηκαν.

Η εξαίρεση της Έλεν

Το πιο πιθανό ήταν η “μπόρα” να είχε περάσει και οι προσωπικές αυτές ιστορίες να είχαν ξεχαστεί. Δύο περιστατικά, όμως, έριξαν λάδι στη φωτιά, οδηγώντας Μίντια όπως το Variety να δημοσιεύουν άρθρα με τίτλο: “Τελικά είναι η Έλεν ένας από τους χειρότερους ανθρώπους στον κόσμο;

Το πρώτο ήταν οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων στην εκπομπή της. Μετά την προσωρινή διακοπή της, εξαιτίας της πανδημίας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το αν θα πληρωθούν, τί θα συμβεί με την εργασία τους και πότε θα επανέλθουν. Η πλειονότητα των τηλεοπτικών αστέρων, ως δείγμα αλληλεγγύης, προσφέρθηκε να καλύψει ολόκληρους τους  μισθούς των συνεργατών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας.

Η Έλεν δεν επικοινώνησε με κανέναν, ούτε απάντησε σε κανένα μήνυμα για το τί μέλλει γενέσθαι. Πόσο μάλλον να βάλει το χέρι στη τσέπη. Σαν κερασάκι στην τούρτα λειτούργησε και ένα διαδικτυακό σχόλιό της. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε από την έπαυλη των 26 εκατ. δολαρίων που μοιράζεται με τη σύζυγο και τα κατοικίδιά τους, δήλωσε ότι η καραντίνα στο σπίτι «είναι σαν φυλακή». Οι χρήστες του διαδικτύου δεν φάνηκαν να συμμερίζονται τα βάσανά της…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι