ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς πέθανε στην Ινδία από κορονοϊό Έλληνας συγκοινωνιολόγος

Ασθενείς αναρρώνουν από COVID, αλλά πεθαίνουν από μυκητίαση

Μεταξύ των 3.000 ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά στην Ινδία τις τελευταίες 20 μέρες, είναι και ένας Έλληνας που είχε την ατυχία να μετοικήσει εκεί τον περασμένο Δεκέμβρη, επειδή είχε βρει δουλειά σε ολλανδική εταιρεία. Η κατάσταση στην χώρα είναι πλέον τραγική: Οι Ινδοί ψάχνουν μόνοι τους οξυγόνο ή φάρμακα ή τρέχουν με το ΙΧ τους, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αναζητώντας κλίνη με οξυγόνο. Ήδη οι Αμερικανοί συνιστούν στους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ινδία το ταχύτερο δυνατόν, καθώς πεθαίνουν ασθενείς ακόμα και μέσα στο αμάξι τους, έξω από τα νοσοκομεία.

Όπως είπε η αδελφή του άτυχου Έλληνα, η Ρένα Κέντζη, ο Ιωάννης Κέντζης εργαζόταν μέχρι πρόσφατα στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ως γενικός διευθυντής και είχε ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο των τροχιοδρόμων (τραμ). Ο κ. Κέντζης ήταν και σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, από το 2019 έως το Φεβρουάριο του 2020, ενώ παλιότερα είχε εργασθεί και πάλι στην Ινδία για δύο χρόνια (στο Μουμπάι), επειδή είχε αναλάβει την εποπτεία μιας γραμμής του μετρό. Πριν από το Μουμπάι, είχε μείνει για τέσσερα χρόνια στην Ταϊλάνδη, για το μετρό της Μπανγκόγκ.

Ήταν ένας άνθρωπος απόλυτα εξοικειωμένος με τη ζωή στην νότιο Ασία και την Ινδία ειδικότερα. Ήταν όμως 62 ετών και είχε κάποια υποκείμενα νοσήματα. Ενώ μάλιστα είχε μετεγκατασταθεί πριν από τα Χριστούγεννα στην Ινδία για ένα νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικής σύνδεσης, χρειάσθηκε να έρθει το Φεβρουάριο στην Ελλάδα, για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις.

Βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του από ρεσεψιονίστα ή συνάδελφο του, ενώ πριν από μόλις μία ημέρα είχε μιλήσει με την σύζυγό του και είχε πει ότι είναι μια χαρά και ότι συμμαζεύει και το δωμάτιό του. Όμως η αδελφή του τώρα αναλογίζεται μήπως είχε πει ψέματα στην σύζυγό του για να την καθησυχάσει. Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς η επιδείνωση είναι ραγδαία. Διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης Λάκναου, στη βόρειο Ινδία, πρωτεύουσας του κρατιδίου Ούταρ Πραντές, μίας πόλης με τρία εκατομμύρια κατοίκους. Η αδελφή του καταβάλλει προσπάθειες, μαζί με τα παιδιά του που ζουν στο Βέλγιο, να επαναπατρισθεί η σορός του.

νεκρός Έλληνας στην Ινδία από κορονοϊό

“Μας καθησύχαζε”

«Ο αδερφός μου πέθανε την 11η ημέρα της ασθένειάς του. Αρχικά είχε αποδώσει την αδιαθεσία του στη χρήση του κλιματιστικού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα. Δεν είχε υψηλό πυρετό, θεώρησε ότι είχε κρυώσει. Δεν πίστευε ότι είχε κορονοϊό. Όταν του είπα να αναζητήσει γιατρό, μου απάντησε ότι φοβάται την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μου είπε “γίνεται χαμός εδώ και να μην έχω κορονοϊό, να πάω και να κολλήσω”; Τις πρώτες ημέρες είχε μείνει συνειδητά μακριά από το νοσοκομείο», είπε η κα Κέντζη.

«Ωστόσο όταν η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιωνόταν, απευθύνθηκε στην εταιρία στην οποία εργαζόταν για να του στείλουν γιατρό να τον εξετάσει. Ακόμα κι αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει αυθημερόν, με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ινδίας και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μέσα. Έφτασε στο ξενοδοχείο μία νοσηλεύτρια, η οποία του έκανε μόνον τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Αλλά ακόμα και για τα αποτελέσματα εκεί, πρέπει να περιμένεις τρεις ημέρες», συνεχίζει η αδελφή του, σε συνέντευξή της προς το ethnos.gr.

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε τελικά την Μεγάλη Δευτέρα από τον υπάλληλο της ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, ή κάποιον συνάδελφό του που διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο και είχε ανησυχήσει που ο Ιωάννης Κέντζης δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του ήταν το βράδυ της Κυριακής, όταν είχε πει στην σύζυγό του ότι πάει καλά.

«Δεν αισθάνθηκε ποτέ φόβο να πάει εκεί, δεν πίστευε ότι θα του συμβεί τίποτα. Κι ας είχε αρκετά προβλήματα υγείας. Ήταν εξαιρετικό παιδί και ικανότατος στη δουλειά του. Μου τηλεφωνούν συνάδελφοί του για να μου πουν πόσο θα τους λείψει ως άνθρωπος. Τελευταία φορά που είχε έρθει στην Ελλάδα ήταν τον Φεβρουάριο για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις», είπε η αδελφή του. Έλληνας γιατρός που εργάζεται σε ινδικό νοσοκομείο μεταφέρει την τραγική εικόνα για όσα συμβαίνουν εκεί, σε πρόσφατη συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο γιατρός Μιχάλης Μπάρμπας είπε ότι έχουν ήδη επιταχθεί χίλιες ιδιωτικές κλινικές, αλλά θα χρειαστούν άλλες 500.000 κλίνες, άλλες 200.000 νοσηλεύτριες και άλλοι 150.000 γιατροί.

H κατάσταση στην Ινδία αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι το ινδικό στέλεχος με τις δύο μεταλλάξεις είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα άλλα, καθώς και στην χαλάρωση που είχε επικρατήσει επειδή είχαν μειωθεί πολύ (αναλογικά με τον πληθυσμό) τα κρούσματα. Κάποιοι αναφέρουν ότι ίσως είναι πιο επιθετικό στέλεχος, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και ότι οι θάνατοι έχουν αυξηθεί επειδή έχουν αυξηθει τα κρούσματα, όπως συνέβη παντού και με την πολύ μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη: περισσότερα κρούσματα, συνεπάγονται περισσότερους θανάτους. Μέχρι στιγμής η Pfizer δηλώνει ότι το εμβόλιό της, ακόμα κι αν δεν καλύπτει πλήρως από την μετάλλαξη αυτή, πάντως “οπλίζει” με επαρκή αντισώματα, ώστε αν κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί, να νοσήσει ήπια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx