ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως πρόστιμα 32.000.000 στη Μύκονο γίνονται 500!

Πως πρόστιμα 32.000.000 € στη Μύκονο γίνονται 500 €!, Όλγα Μαύρου

Εντυπωσιακά είχαν ακουστεί τα πρόστιμα για τα μπαρ “Principote” και “Nammos” στη Μύκονο, καθώς οι αυθαίρετες κατασκευές τους θα στοίχιζαν στους επιχειρηματίες περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε σκάνδαλο και παρανομία ακούγονται “λαϊκίστικα” αιτήματα και οι κυβερνήσεις βάζουν αμέσως το μαχαίρι στο κόκαλο, για να αποδειχθεί πριν ο αλέκτωρ κ.λπ., ότι τελικά τραβάνε τσατσάρα. Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες πήραν το ασανσέρ από ρετιρέ ουρανοξύστη και έπιασαν υπόγειο, διότι μπορούν να διαγραφούν όλα με… 500 ευρώ! Αρκεί να κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές εντός δεκαημέρου. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Πρόστιμα Μυκόνου. 

Οι επιχειρηματίες ήδη ζήτησαν να προχωρήσει η “ρύθμιση” της κατεδάφισης. Σημειωτέον, αυτή η δυνατότητα, να γλιτώνει κάποιος πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ δεν υπήρχε μέχρι 15 ημέρες πριν. Τότε όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος πέρασε δύο νέες νομοθετικές διατάξεις, που δίνουν στους επιχειρηματίες την δυνατότητα να γλιτώσουν το πρόστιμο αν προχωρήσουν αυτοβούλως στην κατεδάφιση. Απλά πρέπει να προλάβουν να κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε δέκα μέρες από την τοιχοκόλληση της απόφασης.

Στο Principote θα δυσκολευτούν λίγο γιατί είχαν καταπατήσει 40.000 τετραγωνικά μέτρα, αλλά στο Νammos πρόκειται για δύο κτήρια συνολικής έκτασης 560 τ.μ., οπότε κατεδαφίζονται και πιο γρήγορα. Οι διατάξεις αναφέρουν παρεμπιπτόντως ότι αν ξαναστηθούν αυθαίρετα, τότε το πρόστιμο χρεώνεται στο ακέραιο ως είχε αρχικά. Αυτό ξεκαθαρίζεται επειδή στο παρελθόν είχαν ξηλωθεί εγκαταστάσεις και επανεμφανίστηκαν εν ευθέτω χρόνω.

Το Nammos ελέγχεται επειδή κατασκεύαζε υδραυλικές και άλλες εγκαταστάσεις σε κτήριο που φερόταν να είχε οικοδομηθεί το… 2011 και το είχε δηλώσει ο επιχειρηματίας προς νομιμοποίηση ως παλαιό.

PRINCIPOTE

Το βασίλειο της αυθαιρεσίας

Στο Principote οι κρατικές υπηρεσίες καταγράφουν παρανομίες επί μια επταετία, αλλά φέτος έσπασαν ρεκόρ. Οι επιθεωρητές φέτος κατέγραψαν και επέβαλαν πρόστιμο για κλειστό χώρο επιφάνειας 2.977 τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζονταν παρασκευαστήριο, εμπορικό κατάστημα, αποδυτήρια, τουαλέτες και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Εντός του χώρου αυτού εντοπίστηκε παλαιότερη κατασκευή, η ύπαρξη της οποίας είχε διαπιστωθεί κατά έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2017 και προφανώς πάνω σε αυτήν… στηριζόταν το “δικαίωμα” ανέγερσης όλων των υπολοίπων.

Επίσης κατέγραψαν ως αυθαίρετο κλειστό χώρο 2.278 τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων τα 1.928 τετραγωνικά βρίσκονται εντός της ζώνης των 100μ. από τον αιγιαλό. Στο χώρο αυτό εντοπίστηκε παλαιότερη οικία και μαντρότοιχοι που έχουν ενσωματωθεί στην υφιστάμενη κατασκευή. Επίσης καταγράφηκε χώρος πλυντηρίων 309 τ.μ., κλειστός χώρος 1.829 τ.μ. για αποθήκες, εστίαση προσωπικού, γεώτρηση, βιολογικό καθαρισμό, διαμονή εργαζομένων κλπ. Στο χώρο αυτό ενσωματώθηκε επίσης παλαιότερο υφιστάμενο κτίσμα που λειτουργεί ως γραφείο της επιχείρησης, για το οποίο υπήρχε οικοδομική άδεια του 2002.

Επίσης οι επιχειρηματίες έριξαν σκυρόδεμα σε 21.490 τ.μ. τσιμεντώνοντας την πλαγιά, εντός της ζώνης των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται η πλάκα σκυροδέματος που έχει κατασκευαστεί ως κάλυψη του ρέματος που διατρέχει την επιχείρηση στη βόρειά της πλευρά. Επίσης καταγράφηκε και πρέπει κι αυτός να κατεδαφιστεί ο ξύλινος φράχτης ύψους 3 μέτρων σε μήκος 270 μέτρων που έκανε το γύρο των  κοινωνικών δικτύων.

Μυκονος

Eπίσης παρανόμως κατασκευάσθηκε στέγαστρο στάθμευσης οχημάτων 426 τ.μ. και τοποθετήθηκαν πέργκολες πάλι σε λιγότερο από 100 μέτρα από τη ζώνη αιγιαλού. Κατόπιν όλων αυτών δεν είναι να πέφτει κανείς από τα σύννεφα για τον τρόπο που δρουν ορισμένες φορές τα κυκλώματα της αυθαιρεσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι