ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς “έσβησε” ο 49χρονος που έδιωξαν από το νοσοκομείο

Πώς "έσβησε" ο 49χρονος που έδιωξαν από το νοσοκομείο, Όλγα Μαύρου

Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας–όπως του είχε ζητηθεί από τον υπουργό Υγείας– ενώ σε δύο νοσηλεύτριες φαίνεται να εντοπίζεται εν μέρει η αμελής αντιμετώπιση ασθενούς, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 49χρονου εμφραγματία. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κατάσταση του ασθενούς αξιολογήθηκε από δύο νοσοκόμες, που επειδή το νοσοκομείο δεν εφημέρευε έστειλαν τον εμφραγματία με δικό του μέσο σε άλλο, εφημερεύον νοσοκομείο, θεωρώντας ότι μάλλον ο άνδρας “είχε απλή ψύξη”. Η μια από αυτές, φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος της και είπε ότι δεν κάλεσε κανέναν γιατρό για να αξιολογήσει το περιστατικό.

Ο άτυχος ασθενής είχε πιθανόν όντως ψύξη στον αυχένα, όμως επέμεινε ότι ο πόνος του στην πλάτη ήταν αφόρητος κι ας έπαιρνε αντιφλεγμονώδη. Είναι γνωστό στους ειδικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, ότι συχνά ο πόνος του εμφράγματος “χτυπάει” στην πλάτη ή στο σαγόνι. Κατά συνέπεια ο πόνος ήταν εξαρχής ύποπτος για καρδιακό επεισόδιο. Όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο φύλακας παρέπεμψε τον ασθενή σε δύο νοσοκόμες και εκείνες “έμειναν” στη διάγνωση της ψύξης, λέγοντας στον 49χρονο να πάει με δικό του μέσο για πληρέστερο έλεγχο σε άλλο νοσοκομείο, εφημερεύον.

Αν ευσταθούν οι πληροφορίες που έχουμε, οι νοσοκόμες δεν απευθύνθηκαν σε γιατρό της καρδιολογικής κλινικής για να διαχειριστεί το περιστατικό και μάλλον με δική τους πρωτοβουλία έδιωξαν τον ασθενή, περιοριζόμενες στη δική τους “διάγνωση”. Ακόμα πάντως και αν οι νοσηλεύτριες δεν ενημέρωσαν κανέναν γιατρό, οι ευθύνες του νοσοκομείου δεν απαλείφονται, καθώς θα έπρεπε η διοίκηση να είχε καταστήσει σαφές το αυτονόητο πρωτόκολλο, ότι ανεξαρτήτως του αν εφημερεύει ή όχι ένα νοσοκομείο, σε κάθε ύποπτο και οξύ περιστατικό πρέπει να ειδοποιείται ειδικός γιατρός.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο υποστηρίζει εν τω μεταξύ ότι και άλλος άνδρας πήγε με πόνους στο στήθος στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” εκείνη τη νύχτα, αλλά τον έστειλαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Ρίο που εφημέρευε και ότι αυτό, κατά τη γνώμη του, αποδεικνύει ότι ο άτυχος 49χρονος είχε παραπονεθεί απλώς για ψύξη. Εντούτοις νομικά τα νοσοκομεία δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους όταν καλύπτουν μόνον το 50% των ετοιμοθάνατων ασθενών που αναζητούν βοήθεια σε αυτά.

Οι υπεύθυνοι και η οικογένεια

Επίσης, είναι πιθανό το δεύτερο περιστατικό να σημειώθηκε μετά τον θάνατο του πρώτου ασθενούς και κατά συνέπεια οι γιατροί του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” να φρόντισαν να μην πεθάνει και δεύτερος ασθενής στην πόρτα τους. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε χθες την παραίτηση του διοικητή και να τεθεί σε αργία το εμπλεκόμενο προσωπικό, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να μη φροντίζει εμφραγματία ένα νοσοκομείο που τη συγκεκριμένη νύχτα είχε πάνω από 70 γιατρούς στο προσωπικό του.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο επιμένει να υπερασπίζεται τους ιατρονοσηλευτές, λέγοντας ότι στο νοσοκομείο εκείνη ήταν νύχτα ήταν μάχιμοι μόνον 30 γιατροί και ότι ο ασθενής «ανέφερε ότι έχει ψύξη και τον πονά ο αυχένας και ότι ιδιώτης γιατρός του είχε γράψει προηγουμένως φάρμακα για την ψύξη». Η οικογένεια του 49χρονου ζαχαροπλάστη από πλευράς της είναι εξοργισμένη.

«Όλη η οικογένεια ζητάει να μάθει. Η μάνα, τα αδέρφια, οι αδερφές, τα ανίψια του. Και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό που συνέβη. Που άφησαν τον αδερφό μου αβοήθητο. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τον πρώτο ως τον τελευταίο» είπε η αδελφή του 49χρονου. «Αφήσανε 49χρονο παλικάρι να πεθάνει στον δρόμο. Τον διώξανε να πεθάνει στον δρόμο. Εν έτει 2022. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Έκαναν εικονική διάγνωση. Τι θα πω εγώ στην μάνα μου που μέσα σε 10 μήνες έθαψε δύο παιδιά», διερωτήθηκε, καθώς η αδελφή του ζαχαροπλάστη πέθανε πρόσφατα από κορονοϊό.

Ο αδελφός του είπε: «Μας τηλεφώνησε και είπε ότι πονούσε πολύ και ότι ήταν μάλιστα πολύ φοβισμένος. Με πήρε σε λίγα λεπτά ξανά τηλέφωνο και μου είπε ότι τον έδιωξαν από τον νοσοκομείο. Είπε ότι πρέπει να πάει στο Ρίο γιατί δεν αισθανόταν καθόλου καλά. Όταν έφθασα εκεί και τον συνάντησα έξω από το νοσοκομείο, ήταν πολύ άσχημα. Τον έβαλα στο δικό μου αυτοκίνητο και μέσα σε τρία λεπτά πέθανε στα χέρια μου, έπαθε ανακοπή. Φτάσαμε στο Ρίο, αλλά ήταν πολύ αργά. Αν είχα αργήσει τρία λεπτά θα τον έβρισκα νεκρό στον δρόμο». Ο ίδιος είπε ότι δεν τον εξέτασε κανένας γιατρός και ότι τον “είδαν” μόνον δύο νοσοκόμες που δεν του πήραν ούτε καν την πίεση.

Και άλλα περιστατικά

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που προβληματίζει την κοινωνία: προ διμήνου στο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης ιατροί έδωσαν εξιτήριο σε 43χρονο ο οποίος εν συνεχεία αρνήθηκε να φύγει, καθώς ένιωθε έντονους πόνους στο πόδι, πιθανόν από θρόμβωση. Πέθανε στην αίθουσα αναμονής στο “Παπανικολάου” 11 ώρες αργότερα και μάλιστα τον βρήκε νεκρό η επόμενη βάρδια ιατρονοσηλευτών.

Στο ίδιο νοσοκομείο διερευνάται τι ακριβώς συνέβη με 3χρονο κοριτσάκι που έμεινε εκεί αδιάγνωστο επί 11 ημέρες και τελικά διακομίσθηκε σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου όπου και πέθανε 2,5 ώρες αργότερα. Τρίτο περιστατικό για το οποίο διενεργείται έρευνα είναι μιας άτυχης 19ρονης που είχε πόνο στο πόδι από θρόμβωση, αλλά ο γιατρός που την εξέτασε θεώρησε το περιστατικό απλή φλεγμονή. Ήταν μάλιστα ο ίδιος γιατρός που είχε εξετάσει και τον 43χρονο που πέθανε στο “Παπανικολάου”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι