ΘΕΜΑ

Πώς θα αλλάξει το Twitter στα χέρια του “Μίδα της τεχνολογίας”

Πως θα αλλάξει το Twitter στα χέρια του "Μίδα της τεχνολογίας", Νεφέλη Λυγερού

Το μεγάλο deal έγινε τελικά στα social media! Με αντάλλαγμα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Έλον Μασκ, πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αγόρασε το Twitter υποσχόμενος να αλλάξει “τα κακώς κείμενα και να δώσει πλήρη ελευθερία έκφρασης στους χρήστες του”. Ο Μασκ είχε προαναγγείλει τις αλλαγές που ήθελε να προβεί στο δημοφιλές μέσο κοινωνική δικτύωσης, μεταξύ άλλων την επαλήθευση ταυτότητας των χρηστών και την προσθήκη edit button για διορθώσεις (στο Twitter δεν μπορεί να διορθωθεί ένα ορθογραφικό λάθος).

Η απόφαση του Μασκ προκάλεσε ήδη πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές μίλησαν για επιστροφή «στην ελευθερία του λόγου», ενώ σε πιο επικριτικούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις βουλευτών των Δημοκρατικών. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, προεδρική υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος και προερχόμενη από την αριστερή του πτέρυγα, μίλησε ευθέως για «απειλή για την δημοκρατία».

Ο λόγος είναι πως οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Μασκ στο Twitter ενδέχεται να επιτρέψουν την διάδοση της ρητορικής μίσους και την επαναφορά λογαριασμών που έχουν ανασταλεί, με πιο χαρακτηριστικό όλων του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος πάντως φαίνεται να εμμένει στα σχέδια του για την δημιουργία δικής του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης).

Ο Μασκ υπόσχεται πλήρη ελευθερία λόγου και έχει ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές της πλατφόρμας σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι το Twitter πρέπει να είναι ένα πραγματικό φόρουμ για την ελευθερία του λόγου. Πάντως, ούτε η Διεθνής Αμνηστία φαίνεται να ενθουσιάζεται από τις εξελίξεις, όπως έδειξε το λακωνικό μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο:

 

Βέβαια, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την συμφωνία, αυτή θα  χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να θεωρηθεί ολοκληρωμένη. Θα θεωρηθεί ως τέτοια την 24η Οκτωβρίου 2022. Επιπλέον υπάρχει και ρήτρα αποζημίωσης, σε περίπτωση αποτυχίας της εξαγοράς: Όποια από τις δύο πλευρές κριθεί ως υπαίτια αποτυχίας της, θα αναγκαστεί να αποζημιώσει την άλλη με 1 δισ. δολάρια. Ήδη σημειώνεται ελεύθερη πτώση στις μετοχές της Tesla…

Πρόσωπο της χρονιάς το 2021

Πάντως, μοιάζει παράδοξο που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει δικό του σπίτι, πόσο μάλλον έπαυλη, αλλά μένει σε μία προκατασκευασμένη καλύβα 40 τετραγωνικών! Πριν πάρει στα χέρια του το Twitter, ο Έλον Μασκ συνήθισε κάθε λίγο και λιγάκι να εκτοξεύει πυραύλους και δορυφόρους. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που δημιούργησε ο ίδιος, το οποίο δεν καταναλώνει βενζίνη, που κι αυτό μετά βίας χρειάζεται οδηγό.

Με μια κίνηση του δακτύλου του, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται στα ύψη, ή πέφτει στα τάρταρα. Ένας στρατός φανατικών ακολούθων, που εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ και στη Γουόλ Στριτ, κρέμεται από κάθε του λέξη. Ονειρεύεται τη ζωή στον Άρη, ενώ κυριαρχεί στη Γη. Αυτός είναι ο Έλον Μασκ, το πρόσωπο της χρονιάς για το 2021, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Αυτός είχε ανακηρυχθεί από το δημοφιλές περιοδικό ως η σημαντικότερη και επιδραστικότερη προσωπικότητα του 2021. Και όλα αυτά πριν το μεγάλο deal στα social media.

Τα αμέτρητα εξώφυλλά του στο περιοδικό Wired, στους Times, The Atlantic, Newsweek, Fortune, Rolling Stone, ακόμη και Edibles Magazine δεν ήταν ο λόγος που επελέγη για την κορυφή της ετήσιας λίστας, ειδικά για μία χρονιά (2021) με πολυκύμαντη διαδρομή, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από παγκόσμια επιτεύγματα, αλλά και επώδυνες εμπειρίες. Ο Μασκ –με τα καλά και τα κακά του– εκπροσωπεί όσο κανείς άλλος το μέλλον. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Έλον Μασκ: Ο “Μίδας της τεχνολογίας”

Πίσω από την ανασφάλεια, τον φόβο του απρόβλεπτου, τις απανωτές αλλαγές και τη γενικότερη αναταραχή, επικρατεί η επίμονη αισιοδοξία για το μέλλον. Ένα μέλλον που μοιάζει πιο ορατό μέσα από τα μάτια του “Μίδα της τεχνολογίας”. Ειδικά όταν αυτός δεν περιορίστηκε στην ασφάλεια των δισεκατομμυρίων του. Πράγματι, με τη διάκριση αυτή αναγνωρίζεται η αποστολή του. Και για του λόγου το ασφαλές, ο ίδιος βρίσκεται σε αποστολή.

Αποστολή στον πλανήτη Άρη. Αποστολή να σώσει την ανθρωπότητα από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον πλανήτη και να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Αποστολή να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, που γίνονται αδίστακτοι και τις μηχανές που δίνουν τέλος στην ανθρώπινη ζωή, όπως την ξέρουμε.

Μοιάζει αποφασισμένος να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να μεταφέρει ανθρώπους με ρουκέτες από τη μια ήπειρο στην άλλη, μέσα σε λίγα λεπτά. Ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να σώσει τον πλανήτη, αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο, ώστε να μετοικήσει το ανθρώπινο είδος, προτού ο ήλιος εκραγεί και μετατρέψει τους ωκεανούς μας σε βραστά δοχεία με νερό, τους ουρανούς μας σε κολαστήρια γεμάτα ατμούς, τα εδάφη μας σε φλοιούς άνθρακα σκότους. Είναι σε μια αποστολή να κατοικήσει σε άλλα συστήματα αστέρων. Τώρα έχει ως αποστολή να αλλάξει τους κανόνες σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπερασπιζόμενος την ελευθερία του λόγου.

Όλες αυτές οι αποστολές είναι απολύτως δυνατές στη σφαίρα της φυσικής και της επιστήμης, ειδικά με τον εγκέφαλο του Έλον Μασκ να εργάζεται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Χρίστηκε κάτι σαν αυτόκλητος σωτήρας. Τρελός ή ιδιοφυής; Κλόουν ή οραματιστής; Επιχειρηματίας ή αμφιλεγόμενος showman; Εκκεντρικός ή πρωτοπόρος; Ποιος είναι τελικά ο 50χρονος εφευρέτης από τη Νότια Αφρική. Ένα υβρίδιο του Τόμας Έντισον και του Δόκτωρ Μανχάταν;

Αλλάζει τον πλανήτη

Αν και δεν μπορεί, όπως ο τελευταίος, με μία σκέψη του να αναδιοργανώσει ολόκληρο το σύμπαν από τη γέννησή του, αυτός εφευρίσκει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μετακομίζει στον Άρη. Δεν το λες και λίγο! Η νεοφυής εταιρεία του πυραύλων SpaceX ξεπέρασε την εμβληματική Boeing. Η εταιρεία του αυτοκινήτων Tesla ελέγχει τα δύο τρίτα της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Μία αναδυόμενη αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή του απέφερε μία περιουσία που ξεπερνάει τα 250 δισ. δολάρια, μετατρέποντάς τον στον πλουσιότερο άνθρωπο.

Ο ίδιος άνθρωπος ίδρυσε την πιο επιτυχημένη ιδιωτική εταιρεία πυραύλων στην ιστορία και την πιο επιτυχημένη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν περιορίζεται καν σε αυτά. Έχει καταπιαστεί με τη ρομποτική, την ηλιακή ενέργεια και τα κρυπτονομίσματα. Τώρα τελευταία δηλώνει ενθουσιασμένος από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου που δημιουργεί, τα οποία θα «αποτρέψουν την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης».

Πρόσφατα, κατασκεύασε τούνελ υπογείως του Λας Βέγκας για να μειώσει την κυκλοφορία και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στο Λος Άντζελες, στη Βαλτιμόρη και το Σικάγο, ενώ επιβλέπει τη Neuralink, μια εταιρεία που θέλει, τελικά, να φυτέψει τσιπ υπολογιστών στον εγκέφαλό μας. Με τούτα και με εκείνα, κυριαρχεί στη Wall Street: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα χρηματοοικονομικά τώρα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύτιμα όχι με βάση τις ταμειακές ροές τους, αλλά με βάση την εγγύτητά τους ως προς τον Έλον Μασκ», έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg Ματ Λαβίν λίγους μήνες νωρίτερα.

Πράγματι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ικανούς CEO στον πλανήτη. Δεν αλλάζει απλώς τον κόσμο, αλλά τον ίδιο τον ιστό του σύμπαντος. Οι άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, ή έχουν συνεργαστεί μαζί του, κάνουν λόγο για μία ιδιοφυία. Κάποιοι από αυτούς τον αγαπούν και άλλοι τον μισούν. Μετά την εξαγορά του Twitter, οι δεύτεροι μάλιστα φαίνεται να αυξάνονται! Όλοι, όμως, συμφωνούν στο κομμάτι της εξυπνάδας του, την οποία δεν συγκρίνουν με τίποτα και κανέναν άλλον.

Πολλοί τονίζουν το πόσο καλός πατέρας και στοργικός φίλος είναι. Τρομερά πιστός με τους κοντινούς του συνεργάτες. Λίγοι, όμως, εστιάζουν στις ρωγμές του. Έχουν αρχίσει έστω και αχνά να διαφαίνονται. Ένας άνδρας που τα έχει κάνει αυτά πριν καν κλείσει τα 50, μοιάζει να υποφέρει σποραδικά. Κάτι τον τρώει. Μερικές φορές ισορροπεί στα όρια της τρέλας. Σαν τον καλλιτέχνη που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το να κόψει το αυτί του, αλλά ατενίζει το αριστούργημά του. Για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, συμπαθής ή αντιπαθής, φέρνει φως στα πιο σκοτεινά χρόνια της σύγχρονης ιστορίας. Και ακόμα δεν έχει πετύχει τίποτα από όσα επιθυμεί. Φαντάσου…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι