ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα, slpress

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, με δια ζώσης διδασκαλία, και να μην κλείσουν λόγω της πανδημίας επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι εξετάζονται επιπλέον κίνητρα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στους εφήβους. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης “κάρτας ελευθερίας” και για εφήβους στην ηλικία 12-17, μετά από τον εμβολιασμό τους.

«Ας δούμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε» ήταν η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν θα ενισχυθούν τα κίνητρα προς τους μαθητές, προκειμένου να τρέξει γρηγορότερα ο εμβολιασμός τους. Δεν απέκλεισε δηλαδή να δοθεί και στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών κάτι παρόμοιο με το freedom pass, που δόθηκε στην ομάδα 18-25 ετών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή τον εμβολιασμό των ανηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε μάλιστα ως «πολύ σημαντική εξέλιξη» την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού.

“Κάρτα ελευθερίας” και σε μαθητές

Απέρριψε, ωστόσο, πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας στον χώρο της εκπαίδευσης. Αντιθέτως τόνισε, ότι θα ενισχυθεί η εκστρατεία πειθούς για τους μαθητές, τους καθηγητές και γονείς σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το θέμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Εκπαίδευση η νεολαία πλήρωσαν βαρύ τίμημα στη διάρκεια του αναγκαστικού lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προανήγγειλε ότι οι νέοι και οι πολιτικές για αυτούς θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Κάλεσε, ωστόσο, τους πάντες να συμβάλλουν, ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε δύο πυλώνες: τον εμβολιασμό και τα συχνά τεστ.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, εξαιτίας και του γεγονότος ότι πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν αυξημένα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των εφήβων γυμνασιακής και λυκειακής ηλικίας. Το ίδιο θέμα προκάλεσε μάλιστα και την πρώτη ενδοκυβερνητική τριβή με την πνευμονολόγο και νέα αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα. 

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

Ερωτηθείς για το αν είναι όλοι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα μέτρα είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Παραλλήλως, επισήμανε ότι η αγορά «θέλει ένα πράγμα,  να μην ξανακλείσει, και έχει φροντίσει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για να δουλέψουν τα καταστήματα της εστίασης και του λιανεμπορίου».

Ειδικά για την εστίαση είπε πως «αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι εμβολιασμένοι μπορούν να καταλάβουν όλοι το εύρος του κόσμου που θα εξυπηρετείται». Πρόσθεσε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με τους περιορισμούς σε ανεμβολίαστους, θα προστίθενται συνεχώς και άλλοι πολίτες στην ομάδα των εμβολιασμένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε μάλιστα, ότι «όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, ισχύουν και για τους επισκέπτες». Τέλος, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του  εμβολιαστικού προγράμματος επέμεινε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πλην αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί». Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι