Πως θα γίνει η άρση του lockdown – Τα σενάρια, οι περιορισμοί και οι εναλλακτικές

Πως θα γίνει η άρση του lockdown – Τα σενάρια, οι περιορισμοί και οι εναλλακτικές, slpress

Την  ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα άρσης του lockdown. Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν, ωστόσο, αυτές τις αποφάσεις είναι πολλές, η άρση θα είναι σίγουρα τμηματική, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη πρόσθετων ειδικών παρεμβάσεων, ούτε η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών για περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Το ό,τι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις την εβδομάδα που ακολουθεί επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην πρόσφατη ενημέρωσή του, ενώ έχει προϊδεάσει σχετικά κα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με ένα νέο μήνυμα προς τους πολίτες. Αυτό πάντως που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών.

Η κυβέρνηση αναμένει την διαπίστωση των ειδικών σχετικά με την εξέλιξη της μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και η λέξη κλειδί είναι η “επιπεδοποίηση” της καμπύλης των κρουσμάτων. Εάν οι επιδημιολόγοι προχωρήσουν σε μια τέτοια διαπίστωση, πράγμα που θα σημαίνει ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα απέδωσαν, τότε θα δοθεί και το πράσινο φως για την σταδιακή άρση του lockdown. Η επιπεδοποίηση της καμπύλης αύξησης των κρουσμάτων είναι η απαρχή για την μείωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, αυτό όμως δεν φαίνεται αμέσως.

Πότε και πως η άρση του lockdown

Όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία η μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν συνεπάγεται αμέσως την μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και όσων χρήζουν νοσηλείας, ούτε φυσικά τον αριθμό των θανάτων.  ούτε καν των θανάτων. Για τον λόγο αυτό οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες και απαιτούν προσεκτικά βήματα και κυρίως όχι χαλάρωση και εφησυχασμό.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, και αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές στα επιδημιολογικά στατιστικά, η σταδιακή άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την αρχική ημερομηνία λήξης του lockdown. Ωστόσο, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην απόφαση να μεταθέσει την άρση των μέτρων τόσο για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας όσο κα για άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που εμφανίζουν επιδημιολογική έξαρση. Μάλιστα ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα συζητείται ακόμα και το σενάριο της επιβολής ενός σκληρότερου lockdown, στα πρότυπα του Μαρτίου.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως έχει πει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει τμηματικά. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του Μαρτίου, πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Τελευταία, και υπό όρους, θα ανοίξει η εστίαση, πιθανότατα λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Τηλεδιάσκεψη με εθελοντές 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας συχνά ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να μην υπάρχει ένα καθολικό απαγορευτικό πλαίσιο (lockdown), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι όλα, σαν να μην υπήρχε ο κίνδυνος του κορωνοϊου. Σήμερα, στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε «βαθιά πατριωτική πράξη» την ενέργειά τους, αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με την επίταξη ιδιωτιών κλινικών.

«Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική». Παραλλήλως επισήμανε, ότι και τον Απρίλιο είχε πει, στη Βουλή, πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για «να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας». Οι νοσηλευτές ζήτησαν από την πλευρά τους να υπάρξει πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ, «ισάξια της αυτοθυσίας που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί», και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτό «έπρεπε να ακουστεί» και ότι η κυβέρνηση θα κάνει «αυτό που πρέπει».

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή παραμένει δύσκολη. Από το πρωί της Παρασκευής τέθηκαν μάλιστα σε ισχύ και οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες για την είσοδο στη χώρα από τα χερσαία βόρεια σύνορα, σε ό,τι αφορά τις μη εμπορικές διελεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές. Από το πρωί της Παρασκευής κλειστά είναι τα σύνορα με την Αλβανία στο συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στη γειτονική χώρα για Αλβανούς μετανάστες που έμπαιναν στην Ελλάδα με πλαστά τεστ Covid-19.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx