Πώς θα καλυφθεί η τρύπα που αφήνουν οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ
26/08/2021Από την ερχόμενη Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, αλλά και το ΕΚΑΒ, θα βρεθούν με ένα υπολογίσιμο κενό στις τάξεις τους (κυρίως σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό), καθώς θα τεθούν σε αναστολή όσοι δεν έχουν κάνει έστω και τη μια δόση του εμβολίου. Αυτοί πανελλαδικά υπολογίζονται σε 15.000-20.000 (από τους συνολικά 132.076 ασχολούμενους) με το ένα τρίτο εξ αυτών να είναι στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας αποφασίσθηκαν ήδη μετακινήσεις προσωπικού τόσο από τμήμα σε τμήμα εντός του ίδιου νοσοκομείου, όσο και από άλλα νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αττική θα προκύψει ένα έλλειμμα της τάξης των 5.000 ατόμων. Το πρόβλημα αναμένεται οξύ, παρότι έχουν προγραμματιστεί έκτακτες προσλήψεις για αναπλήρωση όσων τεθούν σε υποχρεωτική και άνευ αποδοχών άδεια.
Παράλληλα ανεστάλησαν όλες οι κανονικές άδειες των εργαζομένων από 1ης Σεπτεμβρίου με το αιτιολογικό της αύξησης των νοσηλειών και του τέταρτου κύματος, όμως η πραγματική αιτία ήταν ότι οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι είχαν προγραμματίσει ως ελιγμό να πάρουν Σεπτέμβρη την άδειά τους για να κερδίσουν χρόνο και να μη βγουν σε αναστολή εργασίας από την πρώτη του μήνα.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου θα τεθούν σε αναστολή χωρίς μισθοδοσία και χωρίς να προσμετράται ασφαλιστικός χρόνος. Το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική χωρίς τον Πειραιά) είναι 25.747.
Από αυτούς πάνω από 5.000 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –κυρίως νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Συγκεκριμένα, οι γιατροί έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό 91%, αλλά οι νοσηλευτές μόνον σε ποσοστό 77%, όπως και το λοιπό προσωπικό (καθαρισμός, φύλαξη, οδηγοί, μαγειρεία, λογιστήρια κ.λπ.)
Μετακινήσεις και συγχώνευση κλινικών
Για να καλυφθούν τα κενά προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού, κάτι που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη οι εμβολιασμένοι. Ήδη έχει ετοιμασθεί χρονοδιάγραμμα και λίστες ανά ειδικότητες, με μετακινήσεις που θα γνωστοποιηθούν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε από την πρώτη του μήνα τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, ο ΕΟΔΥ και το ΕΚΑΒ να συνεχίσουν να λειτουργούν επαρκώς παρά τις χιλιάδες αναστολές εργασίας που προβλέπονται.
Αναγκαστικά, θα ξαναγίνουν συγχωνεύσεις κλινικών και πιθανόν να παγώσουν και πάλι τα “μη επείγοντα χειρουργεία“, όπως είχαν μειωθεί κάθετα στο δεύτερο και τρίτο κύμα. Ειδικά για τους ανεμβολίαστους στην καθαριότητα και στα μαγειρεία ή στη φύλαξη, θα αναπληρωθούν με εξπρές συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Ούτε αυτές πάντως μπορούν να καλύψουν 15.000 – 20.000 θέσεις ούτε άμεσα ούτε και μέσα σε λίγους μήνες.
Οξύ θα ειναι το πρόβλημα και στην επαρχία ή στα νησιά, όπου οι ανεμβολίαστοι είναι μεν λίγοι, όμως λίγοι είναι και οι εργαζόμενοι. Αν σε ένα Κέντρο Υγείας απασχολούνται όλοι κι όλοι έξι επαγγελματίες και οι τρεις τυχαίνει να είναι ανεμβολίαστοι, τότε η απώλεια είναι της τάξης του 50% και δύσκολα θα βρεθούν αναπληρωτές για σχετικά απομονωμένα σημεία. Σοβαρό θα είναι το πρόβλημα και στο ΕΚΑΒ, όπου αντιδρά στον εμβολιασμό σε άλλες περιοχές το 20% των εργαζομένων και σε άλλες, όπως στη Βόρειο Ελλάδα, το 35%.